Η απεργία του '77 και Παναχαϊκή - Απόλλων 0-0

Παρασκευή, Δεκέμβριος 27, 2019 - 11:03μμ
Από παιχνίδι της Παναχαϊκής με τον ΠΑΟ εκείνης της περιόδου (αρχείο Πάνου Δημητρίου)

Τέτοιες μέρες ήταν, όταν παίκτες σαν τον Σπανοσωτηρόπουλο και τον Αλεβιζόπουλο της Παναχαϊκής, μα και ο Σαραβάκος, ο Αλαβάντας και πολλοί άλλοι έπιαναν την ευκαιρία για να αγωνιστούν.

Πριν από 42 χρόνια λοιπόν άρχισαν... κατά λάθος κάποιες μεγάλες καριέρες. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του 1977, η απεργία των «αμειβομένων» ποδοσφαιριστών υποχρέωσε τις ομάδες της Α' Εθνικής να παρατάξουν ομάδες με παίκτες από τις δεύτερες ομάδες τους, ερασιτέχνες δηλαδή και έτσι δόθηκε και σε κάποιους νεαρούς των ομάδων να παίξουν για πρώτη φορά στην Α' Εθνική.

Από την Παναχαϊκή ο Μπάμπης Σπανοσωτηρόπουλος και ο Ανδρέας Αλεβιζόπουλος.

Από ΑΕΚ ο 18χρονος Σπύρος Οικονομόπουλος και ο 20χρονος Παναγιώτης Στυλιανόπουλος έπαιξαν στην πρώτη ομάδα και έκαναν καριέρα, ενώ χρόνο συμμετοχής πήραν και οι Αποστολόπουλος, Καλαϊτζίδης, Ούτσικας και Σταφυλάς και πολλοί άλλοι από άλλες ομάδες, όπως: οι Αντωνίου (Παναθηναϊκός) Δίντσικος (Καστοριά) Σαραβάκος, Μανίκας, Γραβάνης, Χαλκίδης (Πανιώνιος) Μπανιώτης, Αλαβάντας (ΠΑΟΚ) Μπέριος (Απόλλων) Μιχαλήτσος, Ζελιλίδης (Αρης) Π. Κατσικογιάννης (Πιερικός) Παπαγγέλης (ΠΑΣ Γιάννινα) και άλλοι.

Όσον αφορά τον αγώνα, ήταν για την 15η αγωνιστική της Α' Εθνικής, στην Πάτρα, 28/12/77, Παναχαϊκή - Απόλλων Αθ. 0-0 (διαιτητής ο Χιωτάκης)

Ιδού και η σύνθεση της Παναχαϊκής: Νικολάου, Βακιρτζόγλου, Ζανδραβέλης, Μουγκογιάννης Μαλφρέδας (84 Τζανής), Τεντόπουλος, Ηλιόπουλος (70 Τσαμπάς ΙΙ), Κυριακόπουλος, Σπανοσωτηρόπουλος, Αλεβιζόπουλος, Τσαμπάς Ι.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech