Η άνοδος και η εξέλιξή της Χρυσής Αυγής μέσω του ποδοσφαίρου - ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή, Οκτώβριος 16, 2020 - 8:02πμ

Ο χώρος του αθλητισμού ήταν ανέκαθεν ένας προνομιακός χώρος εμφάνισης ναζιστικών και φασιστικών φαινομένων διεθνώς. Ακόμη και ιστορικά, ο αθλητισμός χρησιμοποιήθηκε για να προσφέρει ένα πέπλο «νομιμοποίησης» τέτοιων φαινομένων και από αυτό τον κανόνα δεν έμεινε εκτός η Ελλάδα, στην οποία ακροδεξιές ομάδες άνθισαν στο αθλητισμό πολύ πριν γίνουν ευρέως γνωστές.

Μια τέτοια περίπτωση είναι της Χρυσής Αυγής, η οποία έγινε ευρέως γνωστή στην Ελλάδα μέσα από το ποδόσφαιρο και του συνδέσμου φιλάθλων Γαλάζια  Στρατιά, η οποία από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 που ιδρύθηκε από τον Ηλία Παναγιώταρο ξεκίνησε να εμφανίζεται δυναμικά στα γήπεδα σε αγώνες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Αυτό συνέβη σε μια περίοδο που το κόμμα ήταν εκλογικά ανύπαρκτο και σχεδόν άγνωστο στην ελληνική κοινωνία. Εκμεταλλεύθηκε, όμως, άριστα τον προνομιακό χώρο του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου και κατάφερε να διεισδύσει σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας που αποτελούσαν και εν δυνάμει ψηφοφόρους.  Η Γαλάζια Στρατιά ήταν η πρώτη μαζική εμφάνιση του νεοναζιστικού πολιτικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Η πρώτη εμφάνιση της Γαλάζιας Στρατιάς, έγινε τον Νοέμβριο του 2001, όταν έξω από τα παλιά γραφεία της ΕΠΟ στη Συγγρού, περίπου 60 μέλη της έκαψαν την τουρκική σημαία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ενδεχόμενο να αναλάβουν από κοινού το Euro 2008 η Ελλάδα και η Τουρκία. «Ελληνοτουρκική φιλία; Οχι ευχαριστώ» έγραφε ένα από τα πανό.

Με την κατάκτηση του Euro το 2004, η Γαλάζια Στρατιά βρήκε άλλη μια ευκαιρία να ξεσπάσει, ξυλοκοπώντας όποιον μετανάστη βρέθηκε στο δρόμο της στην Ομόνοια κατά τη διάρκειά των πανηγυρισμών. Οι ξυλοδαρμοί επαναλήφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2004 όταν η Ελλάδα ηττήθηκε από την Αλβανία και σημειώθηκαν προκλήσεις μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων.

Στις 25 Μαρτίου 2007 μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς χαιρέτισαν ναζιστικά στη διάρκεια ανάκρουσης του ελληνικού εθνικού ύμνου σε αγώνα Ελλάδας-Τουρκίας.

Τα τελευταία χρόνια αυτός ο σύνδεσμος δεν εμφανίζεται οργανωμένα. Υπάρχουν άλλοι φίλαθλοι που χαιρετάνε ναζιστικά και οι οποίοι λένε ότι είναι μέλη της οργάνωσης, του κινήματος «Blood and Honor» που παρουσιάζονται ως μουσικό κίνημα, αλλά είναι μια ναζιστική οργάνωση.

Με το πέρασμα των ετών και την αύξηση του νεοναζισμού διεθνώς αυξήθηκαν και αυτά τα φαινόμενα και στην Ελλάδα. Στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έχει επιβληθεί κάποιες φορές πρόστιμο για ανάρτηση πανό ναζιστικού περιεχομένου. Σε πολλά ματς της εθνικής εμφανιζόντουσαν Έλληνες φίλαθλοι που την ώρα του εθνικού ύμνου χαιρετούν ναζιστικά.

Τα τάγματα εφόδου είχαν κάνει ορισμένες από τις πρώτες τους εμφανίσεις στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Χρυσαυγίτες στις εξέδρες έβριζαν μέχρι και παίκτες της εθνικής που δεν τους θεωρούσαν καθαρούς Έλληνες, όπως τον γεννημένο στην Αλβανία, στη Χιμάρα της Βόρειας Ηπείρου Σωτήρη Νίνη.

Πέραν της εθνικής, ακροδεξιοί πυρήνες υπάρχουν σε συνδέσμους φιλάθλων και συλλόγων. Κάποιοι σύνδεσμοι, μάλιστα, λειτούργησαν και ίσως λειτουργούν ακόμη ως φυτώρια αυτών των ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες βέβαια με την καταδίκη του κεντρικού πολιτικού της οργάνωσης είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορούν να έχουν την ίδια διείσδυση με παλαιότερα.

ΠΗΓΗ: https://sports3.gr

Υποστήριξη: SilkTech