Η ανακοίνωση της ίδρυσης της Παναχαϊκής, σαν σήμερα, στις 14 Ιουνίου 1891

Πέμπτη, Ιούνιος 14, 2018 - 1:21μμ

«Κάλλιστοι νέοι της ημετέρας πόλεως, έθεντο κατ' αυτάς τας βάσεις λαμπρού Σωματείου, Γυμναστικού, δηλονότι Συλλόγου εις ον έδωσαν τον τίτλον «Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος» και τον τύπον παρομοίων Σωματείων. Του Συλλόγου τούτου, υπέρ ου ευχόμεθα τα βέλτιστα. Πρόεδρος εξελέχθη ο συμπολίτης ημών κ. Γεώργιος Τζίνης».

Με αυτό το σχόλιο που υπέγραψε ο Κωνσταντίνος Φιλόπουλος, η πατρινή εφημερίδα "Φορολογούμενος" ανακοίνωνε στις 14 Ιουνίου του 1891 την ίδρυση του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου, της Παναχαϊκής δηλαδή.

Πρωτεργάτης της ίδρυσης του συλλόγου ήταν ο Ιωάννης Κρητικός φοιτητής μαθηματικών και σχολής γυμναστών, που στη "Ζάππεια Ολυμπιάδα" του 1889 στην Αθήνα τερμάτισε 1ος στο αγώνισμα "δρόμου μίας στροφής" και 2ος στο "άλμα επί κοντώ υπέρ τάφρον".

Τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του, το 1894 ο ΠΓΣ διασπάστηκε, και μερίδα παραγόντων ίδρυσαν την Γυμναστική Εταιρεία Πατρών, με τα δύο σωματεία να επανενώνονται (σε Παναχαϊκή Γυμναστική Ενωση) το 1923.

Ολα τα υπόλοιπα είναι -λαμπρή- ιστορία για την Παναχαϊκή που ήδη έχει μπει στον 127 χρόνο της ζωής της.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech