Γιατί οι ποδοσφαιριστές βάζουν μπροστά το χέρι τους όταν μιλάνε στον αγώνα;

Δευτέρα, Αύγουστος 7, 2023 - 9:56πμ

Όλο και πιο σύνηθες γίνεται το φαινόμενο του να βλέπουμε ποδοσφαιριστές να μιλούν σε συμπαίκτη ή σε αντίπαλό τους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και να βάζουν το χέρι τους μπροστά στο στόμα.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό με πρωταγωνιστές τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τον Νέιθαν Ρέντμοντ. Πριν από έξι περίπου χρόνια οι «Άγιοι» είχαν ηττηθεί από την Μάντσεστερ Σίτι με 2-1 μέσα στο Έτιχαντ με ένα γκολ στις καθυστερήσεις του ματς. Ο πρώην εξτρέμ της Σαουθάμπτον κάλυψε το στόμα του όταν φάνηκε ότι ο προπονητής των «πολιτών» του φώναξε. Οι δυο τους είχαν μια περίεργη συνομιλία, στη διάρκεια της οποίας ο Ρέντμοντ κάλυψε το στόμα του όταν απάντησε στον Καταλανό κόουτς.

Πολλοί είναι αναμφίβολα αυτοί που θα έχουν αναρωτηθεί γιατί οι ποδοσφαιριστές προβαίνουν σε αυτή την κίνηση όταν μιλούν. Την απάντηση την δίνει ο Φιλ Χολ. Ο διάσημος σύμβουλος δημοσίων σχέσεων, ο οποίος έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους μεγαλύτερους συλλόγους και ονόματα της Premier League εξήγησε ότι κανείς δεν συμβουλεύεται να καλύψει το στόμα του προκειμένου να μην αποκαλυφθούν τα πλάνα της ομάδας του. 

«Ένας ποδοσφαιριστής μου είπε κάποτε ένας από τους κύριους λόγους που το κάνουν είναι ότι μερικές φορές το κάνεις όταν είσαι κοντά σε κάποιον. Ενισχύει τη φωνή σου ώστε να μπορεί να σε ακούσει», είπε ο Χολ. «Υπάρχει πολύς θόρυβος γύρω τους σε ένα γήπεδο και πρέπει να ενισχύσουν τη φωνή τους. Και πρόσθεσε: «Ξεκίνησε στη Νότια Αμερική όπου μερικοί  τηλεοπτικοί σταθμοί προσέλαβαν καλεσμένους για να αρχίσουν να διαβάζουν τι λέγεται στους πάγκους και τι λέγεται από τους ποδοσφαιριστές. Χρησιμοποιούσαν αναγνώστες χειλιών και διάφορες μεθόδους για να μάθουν τι λέγεται τακτικά από τον πάγκο στους ποδοσφαιριστές. Οι ποδοσφαιριστές απλά κάνουν αυτή την κίνηση γιατί τους βοηθάει κι όχι επειδή τους έχει συμβουλεύσει κάποιος να την κάνει». 

Σίγουρα δεν έχω δει κανένα στοιχείο ανάγνωσης χειλιών εδώ, σε κανένα από τα κλαμπ με τα οποία έχω συνεργαστεί. Όταν ο Ρόι Χότζσον πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μια αναγνώστρια χειλιών ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να ερμηνεύσει όλα όσα έλεγε στον πάγκο και να τα δημοσιεύσει σε ένα blog. Έτσι μπορείτε να δείτε γιατί γίνονται όλο και πιο προσεκτικοί. Αλλά δεν νομίζω ότι έχουν ενημερωθεί. Δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει κάτι για κάποιον που διαβάζει τα χείλη. Ποτέ δεν μου ζητήθηκε να συμβουλεύσω κάτι τέτοιο». 

Υποστήριξη: SilkTech