Γιάννης Ιωαννίδης: Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στην Πάτρα

Πέμπτη, Οκτώβριος 5, 2023 - 10:00πμ
Ο Γιάννης Ιωαννίδης κίνησε για το μεγάλο ταξίδι

Ο Γιάννης Ιωαννίδης κίνησε για το μεγάλο ταξίδι και ο Βασίλης Σκουντής γυρίζει τριάμισι χρόνια πίσω και θυμάται την τελευταία δημόσια εμφάνιση του...

Το ημερολόγιο δείχνει 4 Οκτωβρίου 2023 κι αυτή είναι μια αποφράς ημέρα για τον ελληνικό αθλητισμό...

Έφυγε ο "Ξανθός", στ’ αλήθεια και εν τιμή δεν το χωράει ο νους μου!

Ο μεγιστάνας των πάγκων πλέει πια στις αιώνιες θάλασσες, σε ένα μπάρκο που άρχισε από τη Θεσσαλονίκη και κατέληξε στη Βούλα, με τελευταίο σταθμό το λιμάνι της Πάτρας...

Τι σχέση έχει η Πάτρα; Έχει και παραέχει, διότι εκεί συντελέσθηκε και αποτυπώθηκε η τελευταία δημόσια εμφάνιση του...

Οι δείκτες του ρολογιού μένουν σταματημένοι στο απόβραδο της 1ης Φεβρουαρίου του 2020, όταν ο Ιωαννίδης τίμησε τον Κώστα Πετρόπουλο στην εκδήλωση ονοματοδοσίας του γηπέδου που βρίσκεται στη συνοικία Κουκούλι.

Εμφανώς καταβεβλημένος από την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε, ο "Ξανθός" δεν διανοήθηκε να απουσιάσει από την εκδήλωση και ανταποκρίθηκε ασμένως στην πρόσκληση του Πετρόπουλου, που τον είχε κοουτσάρει στο Challenge Round και στην τελική φάση του EuroBasket του 1981 στην Κωνσταντινούπολη, στην Μπρατισλάβα και στην Πράγα αντιστοίχως και τον γούσταρε πολύ.

 Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στην Πάτρα

Το είπε μάλιστα δημοσίως, όταν έχοντας την τιμή να παρουσιάζω την εκδήλωση, του έτεινα το μικρόφωνο....

"Τον ήθελα πολύ διότι ήταν δαντελένιος και φανταιζί, αλλά δεν κατάφερα να τον πάρω στον Άρη. Ευτυχώς δεν πήγε ούτε στον ΠΑΟΚ" είπε με εκείνο το σαρδόνιο χαμόγελο του!

Εκείνο το βράδυ ο Γιάννης Ιωαννίδης βίωσε τη χαρά να περιστοιχίζεται από πολλούς παίκτες που κοούτσαρε ή είχε αντιπάλους, όπως επίσης και από προπονητές και παράγοντες.

Κανείς τότε δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι δεν θα τον ξανάβλεπε...

πηγη: Sport24.gr

* Συγγενείς, φίλοι, άνθρωποι του αθλητισμού, αλλά και της πολιτικής λένε το τελευταίο "αντίο" στον θρυλικό προπονητή, Γιάννη Ιωαννίδη.
Η επιμνημόσυνη δέηση για τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, πραγματοποιείται στον Άγιο Ιωάννη Βούλας και η τελετή θα είναι ανοιχτή για τον κόσμο. Η ταφή του "Ξανθού" θα γίνει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.
Στεφάνι έχουν στείλει μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, ο Υφυπουργός αθλητισμού, η "οικογένεια" του Άρη, η ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης

* Ο Γιάννης Ιωαννίδης έφυγε από τη ζωή, όχι όμως και από τις καρδιές των φίλων του Άρη, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, αλλά και όλων των φιλάθλων. Από εκεί, άλλωστε δεν θα φύγει ποτέ, γιατί οι θρύλοι δεν πεθαίνουν, μένουν για πάντα ζωντανοί...
Όλο το ελληνικό μπάσκετ θρηνεί για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη, του «Ξανθού», του παίκτη και προπονητή και ενός από αυτούς που καθόρισαν το άθλημα στην Ελλάδα και έκαναν πολλούς να το αγαπήσουν.
Μαζί με τον Γκάλη και τον Γιαννάκη στον Άρη, τον Φασούλα και τον Τζόνσον στον Ολυμπιακό, τον Πρέλεβιτς και τον Άντερσον στην ΑΕΚ και πολλούς άλλους – ένα άρθρο θα έπρεπε να είναι αφιερωμένο μόνο σε όσους παίκτες πέρασαν από τον πάγκο του – ο Γιάννης Ιωαννίδης δημιούργησε μύθους, θρύλους και στιγμές μπασκετικής ευφορίας.
Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, όπως και απλοί καθημερινοί πολίτες, απηύθυναν τα συλλυπητήριά τους και αποχαιρέτησαν τον Γιάννη Ιωαννίδη.
Η ζωή του και η καριέρα του
Γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη, μεγάλη του αγάπη ήταν το μπάσκετ, με το οποίο ασχολήθηκε από τα παιδικά του χρόνια, με αποτέλεσμα στα 15 του να αγωνίζεται βασικός στην ομάδα του Άρη στη θέση του πλέι μέικερ, μέχρι να καθοδηγήσει από το πόστο του προπονητή τους κιτρινόμαυρους σε συνεχόμενες επιτυχίες.

Ο θρυλικός Γιάννης Ιωαννίδης έφυγε από τη ζωή και μαζί του σβήνει μια άλλη εποχή του ελληνικού μπάσκετ και του αθλητισμού.

Ο αποκαλούμενος «ξανθός» υπήρξε μια απ’ τις πιο εμβληματικές φιγούρες του μπάσκετ και θεωρείται ένας απ’ τους κορυφαίους και πιο επιτυχημένους προπονητές στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας.

Οι σπουδαίες ομάδες, τα πρωταθλήματα και η κατάρα των Final Four

Κατέκτησε 12 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα και μέχρι σήμερα παραμένει ο προπονητής που κρατάει το ρεκόρ των περισσότερων τίτλων πρωταθλητή Ελλάδας, αφού κέρδισε ένα πρωτάθλημα παραπάνω απ’ τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Παράλληλα είναι και ο πολυνίκης κόουτς στο πρωτάθλημα με 418 νίκες.

 Υπήρξε άλλωστε ο προπονητής του μεγάλου Άρη των 80s, του Γκάλη και του Γιαννάκη, μιας εκ των κορυφαίων ομάδων όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αργότερα μεγαλούργησε και με τον Ολυμπιακό με τον οποίο επίσης κατέκτησε πρωταθλήματα και Κύπελλα, ενώ οδήγησε την ομάδα του Πειραιά και σε ευρωπαϊκά Final 4.

 Υπήρξε πολύ μπροστά απ’ την εποχή του, δημιούργησε σπουδαίες ομάδες, όμως παράλληλα τον κυνηγούσε καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του η… κατάρα των Final 4. Μολονότι βρέθηκε έξι φορές σε Final 4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, μετέπειτα Euroleague, δεν κατόρθωσε ποτέ να κατακτήσει την πολυπόθητη κούπα. Τις πρώτες τρεις φορές με τον Άρη επί 3 συνεχόμενα χρόνια (1988, 1989, 1990) δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, ενώ στη συνέχεια αν και έφτασε τρεις φορές στον τελικό (το 1994 και το 1995 με τον Ολυμπιακό και το 1998 με την ΑΕΚ) γνώρισε ισάριθμες ήττες.

 Στην Ελλάδα πάντως ήταν κυρίαρχος και κατέκτησε 12 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 8 με τον Άρη (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990) και 4 με τον Ολυμπιακό (1993, 1994, 1995, 1996).

 Επίσης σήκωσε 6 Κύπελλα Ελλάδας: 5 με τον Άρη (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και 1 με τον Ολυμπιακό (1994).

Ιδιόρρυθμος, δυναμικός, εκρηκτικός

Υπήρξε εκρηκτικός στην καριέρα του αρχικά ως παίκτης και στη συνέχεια ως προπονητής. Ήταν ιδιόρρυθμος, δυναμικός, ισχυρογνώμων, έντονα πιεστικός προς τους παίκτες του, ακόμα και προσβλητικός πολλές φορές. Το 1994 σε έναν αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπενετόν είχε εκτοξεύσει ένα μπουκάλι προς τον Γιώργο Σιγάλα, ο οποίος ήταν ένας τους παίκτες στον οποίο συχνά ξεσπούσε.

* Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είπε το δικό του "αντίο" στον άλλοτε προπονητή του στον Άρη, Γιάννη Ιωαννίδη, με μία όμορφη ανάρτηση στα social media.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης "έφυγε" από τη ζωή, αφήνοντας... φτωχότερο το χώρο του αθλητισμού και ο Παναγιώτης Γιαννάκης αποχειρέτησε τον άνθρωπο με τον οποίο έζησε κάποια από τα καλύτερά χρόνια της ζωής του και με τον οποίο έγραψε.. Ιστορία στα παρκέ, με τον Άρη.
Η ανάρτηση του Παναγιώτη Γιαννάκη
"Είναι πολύ δύσκολη στιγμή να αποχαιρετάς ανθρώπους με τους οποίους έχεις ζήσει μερικά από τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής σου. Ήταν εκείνος που εισηγήθηκε τη μεταγραφή μου στον Άρη , πίστεψε σε εμένα και όλοι μαζί δημιουργήσαμε κάτι που έμεινε στην ιστορία γιατί άλλαξε τα δεδομένα της εποχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε ένας ξεχωριστός άνθρωπος και προπονητής, που έγραψε τη δική του ιστορία στο μπάσκετ. Παθιασμένος με το παιχνίδι, ασυμβίβαστος με την ήττα, άφησε το δικό του στίγμα και συνέβαλε τα μέγιστα στην εκτόξευση της δημοτικότητας του μπάσκετ. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ειδικά στην σύζυγό του, την Γιούλα και την κόρη τους. Coach ευχαριστούμε για όλα. Καλό σου ταξίδι, να είσαι καλά εκεί που πας".

 * Την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Γιάννη Ιωαννίδη. Ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής του μπάσκετ «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας. Στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης θα κηδευτεί την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα ο Γιάννης Ιωαννίδης. Παραμονή της ταφής, την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι, θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Ιωάννη Βούλας, προκειμένου να πουν το τελευταίο «αντίο» στον «Ξανθό» του ελληνικού μπάσκετ συγγενείς, φίλοι και γενικά άνθρωποι του αθλητισμού, που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη για την εξόδιο ακολουθία.

* Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων, Τάκης Πετρόπουλος, αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη με τα παρακάτω λόγια:
Ο Γιάννης Ιωαννίδης ένας από τους μύθους του Ελληνικού μπάσκετ έδωσε τη μάχη με την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια, με το ίδιο σφρίγος και το πείσμα που τον έκανε ξεχωριστό μέσα στο παρκέ σαν αθλητή και προπονητή.
Η συμβολή του στην εξέλιξη του Ελληνικού μπάσκετ ήταν καθοριστική. Το ταμπεραμέντο του ήταν μοναδικό.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης ένας από τους μύθους του Ελληνικού μπάσκετ έδωσε τη μάχη με την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια, με το ίδιο σφρίγος και το πείσμα που τον έκανε ξεχωριστό μέσα στο παρκέ σαν αθλητή και προπονητή.
Η συμβολή του στην εξέλιξη του Ελληνικού μπάσκετ ήταν καθοριστική. Το ταμπεραμέντο του ήταν μοναδικό.
Εκτιμούσε πολύ το Πατραϊκό μπάσκετ και ειδικότερα τον ιστορικό Απόλλωνα για τον οποίο είχε μεγάλο σεβασμό.
Αγαπούσε πολύ την πόλη μας, του άρεσε πολύ η Πάτρα και την επισκεπτόταν συχνά για να δει τους εγκάρδιους φίλους του.
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του ήταν στην Πάτρα στην ονοματοδοσία του Εθνικού Κλειστού Γυμναστηρίου «Κώστας Πετρόπουλος», που αψήφησε την ασθένεια του, για να αποδώσει με τη γενναιοδωρία που τον διέκρινε τιμή στον εμβληματικό «αντίπαλο», αλλά και συνεργάτη του στην Εθνική ομάδα.
Είχα την τύχη και την τιμή να συνεργαστώ στενά μαζί του στο υπό την προεδρία του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, στο οποίο βρέθηκα μετά από δική του επιθυμία. Τον αποχαιρετώ με μεγάλη λύπη κι εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του, τον Άρη Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό μπάσκετ που πενθεί σύσσωμο.
Αγαπούσε πολύ την πόλη μας, του άρεσε πολύ η Πάτρα και την επισκεπτόταν συχνά για να δει τους εγκάρδιους φίλους του.

* Ο πολιτικός κόσμος εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη.

Την πολυετή προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ ακολούθησε η προσφορά του στα κοινά ως βουλευτής της ΝΔ, αλλά και ως υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού.Για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη σε ηλικία 78 ετών, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη, μιας μεγάλης μορφής του ελληνικού αθλητισμού και βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης από το 2004 έως το 2015. Η ζωή του Γιάννη Ιωαννίδη ταυτίσθηκε με την άνθηση της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, στην οποία διακρίθηκε ως πρωταθλητής από τα εφηβικά του χρόνια, ενώ στη συνέχεια διέπρεψε ως προπονητής κατακτώντας μια κορυφαία θέση στην ιστορία του αθλήματος. Με το πάθος του, το ταλέντο του, την επιμονή και τον επαγγελματισμό του, κατάφερε να οδηγήσει τις ομάδες που προπονούσε στην κορυφή και συνέβαλε όσο λίγοι στη δημοφιλία του μπάσκετ και στην ενεργή ενασχόληση πολλών νέων με αυτό.

 Την πολυετή προσφορά του στον αγωνιστικό αθλητισμό ακολούθησε η προσφορά του στα κοινά ως εκλεγμένος βουλευτής της Ν.Δ. αλλά και ως Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού σε δύο κυβερνητικές θητείες. Στην οικογένεια του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου, που θα θυμόμαστε με περηφάνεια, εκφράζω τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήριά μου».

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη:

 «Με βαθιά συγκίνηση για όσα χρόνια ολόκληρα ονειρευτήκαμε, ζήσαμε και γιορτάσαμε στη Θεσσαλονίκη μας, με ευγνωμοσύνη για την προσφορά του στον τόπο, αποχαιρετώ τον αγαπημένο φίλο μου και πολύτιμο συνεργάτη Γιάννη Ιωαννίδη. Τον πολυνίκη προπονητή που οδήγησε το ελληνικό μπάσκετ στη διεθνή καταξίωση, τον τεχνικό ηγέτη σπουδαίων αθλητών, τον δημιουργό κορυφαίων ομάδων. Τον πολιτικό που με όραμα την υπερήφανη και ισχυρή Ελλάδα, με εντιμότητα και τη σύμφυτη μαχητικότητά του διεκδικούσε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Με μία συγκινητική ανάρτηση στα social media αποχαιρετά η Ντόρα Μπακογιάνη τον Γιάννη Ιωαννίδη:

Καλό ταξίδι αγαπημένε μου φίλε.

Όλοι σε αποκαλούσαν coach αλλά δεν ήσουν μόνο αυτό.

Ήσουν ένας βαθιά συναισθηματικός, ευαίσθητος, δοτικός και πραγματικός φίλος. Ένας φίλος που ήταν πάντα παρών όταν τον χρειαζόσουν.

Τον Ισίδωρο και εμένα μας τίμησες με την μακροχρόνια φιλία σου και θα μας λείψεις πολύ.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη Γιούλα και την αγαπημένη σου κόρη Ελένη-Θεοδώρα».

 Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δώρας Αυγέρη, για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη είπε ότι «ο μεγάλος μαχητής των γηπέδων, της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής, έχασε από τον σκληρότερο των αντιπάλων.

Από παιδάκι στον Άρη, πρώτα παίκτης μετά προπονητής, συνέδεσε την παρουσία του με τον «αυτοκράτορα», όπως ονομάστηκε στα χρόνια του η αγαπημένη του ομάδα. Ακολούθησαν η Λάρισα, η Εθνική Ελλάδος, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ. Παντού πρωταγωνιστής, όπως αργότερα και στα έδρανα της Βουλής ή ως υπουργός. Για όλους αυτούς τους αγώνες, στη μνήμη μας θα κρατάει πάντα τον τίτλο του νικητή, ακόμη κι αν ο τελευταίος του αντίπαλος, ο θάνατος, φαντάζει ανίκητος.

Καλό ταξίδι».

«Ο ”ξανθός” του ελληνικού μπάσκετ δεν είναι πια κοντά μας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης συνέδεσε το όνομά του με τις χρυσές στιγμές του αθλήματος κάνοντας ολόκληρες γενιές Ελλήνων να το αγαπήσουν. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. 

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κινήματος, Δημήτρης Μάντζος είχε αναφέρει πως ο Γιάννης Ιωαννίδης, «υπήρξε κορυφαίος Έλληνας προπονητής, κορυφαία προσωπικότητα στον Αθλητισμό, του μπάσκετ, της δημόσιας ζωής» προσθέτοντας πως « ο “ξανθός του ελληνικού μπάσκετ” θα ζει πάντα στις αναμνήσεις μας, στους θρύλους του ελληνικού μπάσκετ και θα είμαστε πάντα ευγνώμονες σε αυτά που πρόσφερε».

«Με το αγωνιστικό του πνεύμα, το πάθος και τον ”εκρηκτικό” του χαρακτήρα, ο ”Ξανθός” άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στο χώρο του αθλητισμού και κυρίως της προπονητικής, αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε μια κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ και συνολικά του αθλητισμού, που συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες ελληνικών ομάδων, ιδιαίτερα του Άρη της δεκαετίας του ‘80.

Με το αγωνιστικό του πνεύμα, το πάθος και τον ”εκρηκτικό” του χαρακτήρα, ο ”Ξανθός” άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στο χώρο του αθλητισμού και κυρίως της προπονητικής, καταφέρνοντας να γίνει ο προπονητής με τα περισσότερα πρωταθλήματα Ελλάδας στο μπάσκετ.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι «ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην αθλητική και πολιτική ζωή της χώρας. Είχα την τιμή να συνεργαστώ (σ.σ. μαζί του) την περίοδο που διετέλεσα διοικητής στη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας “Άγιος Παντελεήμονας”, όταν ο εκλιπών ήταν Υφυπουργός Αθλητισμού.

Πολιτικός ακέραιος, αποφασιστικός, άμεσος, ανθρώπινος, με ιδιαίτερη ευαισθησία για τον συνάνθρωπο, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Θα τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη για την προσφορά του».

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης δήλωσε για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη. Υπήρξε μία από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού μπάσκετ, με πολλές επιτυχίες και τίτλους. Φυσικά στον Πειραιά θα τον θυμόμαστε ως τον προπονητή των μεγάλων επιτυχιών του Ολυμπιακού της δεκαετίας του ’90.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στα παρκέ, αλλά και στην πολιτική την οποία υπηρέτησε με αξιοπρέπεια. Καλό ταξίδι στον «Ξανθό» του ελληνικού μπάσκετ. Συλλυπητήρια στην οικογένειά και στους οικείους του».

* Στο κυνήγι της νίκης και της δόξας δεν δεχόταν κανένα εμπόδιο στο δρόμο του. Έκανε τα πάντα για να οδηγήσει τις ομάδες του στην επιτυχία. Ήταν αφόρητα πιεστικός προς τους παίκτες του αλλά και τους διαιτητές. Μια κλασική του κίνηση όταν εκνευριζόταν ήταν να βγάλει το σακάκι του. Μάλιστα σε ένα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκού έπειτα από ένα κερδισμένο φάουλ των Πρασίνων, έβγαλε το σακάκι του εκνευρισμένος, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και το έδωσε στον διαιτητή Τανίδη, ο οποίος τον χρέωσε με τεχνική ποινή…Όσοι παρακολούθησαν από κοντά παιχνίδια του Άρη ή του Ολυμπιακού θυμούνται έντονα τα ξεσπάσματα του «ξανθού», ο οποίος δεν δίσταζε να τα βάλει και με τον κόσμο. Σε ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού, το οποίο είχε διακοπεί λόγω υβριστικών συνθημάτων από τους φίλους των Πειραιωτών, ο Ιωαννίδης πήρε το μικρόφωνο και θέλοντας να τους νουθετήσει, φώναξε από μικροφώνου εν εξάλλω: «Μην βρίζετε γαμ.. το στανιό μου»…

Ιδιαίτερα προληπτικός

Εκτός των άλλων ήταν και ιδιαίτερα προληπτικός. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες με… μαύρες γάτες, σκάλες και άλλες παραξενιές του «ξανθού», ο οποίος προσπαθούσε να τηρήσει όλα τα γούρια πριν απ’ τους αγώνες. Ο αστικός μύθος λέει ότι στο Final 4 της Γάνδης τήρησε όλα τα γούρια. Κράτησε μακριά τους δημοσιογράφους, τους φιλάθλους και κάθε τι που τον ενοχλούσε. Του διέφυγε όμως το οικόσημο του ξενοδοχείου που φιλοξενούσε τον Άρη, το οποίο ήταν μια μαύρη γάτα! Εκεί απέδωσε την ήττα απ’ την ομάδα του Μιλάνου στον ημιτελικό. Ήταν απόλυτος σε όλα του…

 Ο Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, την οποία αγαπούσε απεριόριστα, στις 26 Φεβρουαρίου 1945. Ο πατέρας του, Δημήτριος, και η μητέρα του, Ελένη κατάγονται από την ιστορική Γευγελή. Το μπάσκετ υπήρξε μεγάλη του αγάπη. Ασχολήθηκε με το άθλημα απ’ τα παιδικά του χρόνια. Απ’ τα 15 του χρόνια ήταν βασικός στον Άρη. Έκανε σημαντική καριέρα ως πλέι μέικερ, όμως θα μνημονεύεται για πάντα ως κορυφαίος προπονητής και ως ο άνθρωπος που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη και την άνθιση του ελληνικού μπάσκετ.

 Ήταν πρωταγωνιστής στις μάχες του Άρη με τον ΠΑΟΚ όταν η Θεσσαλονίκη κυριαρχούσε στο μπάσκετ και όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε με μανία τις αναμετρήσεις του Γκάλη με τον Πρέλεβιτς. Και παρέμεινε πρωταγωνιστής αργότερα όταν η κόντρα για την κορυφή στο ελληνικό μπάσκετ μεταφέρθηκε στην Αθήνα μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν γεννημένος νικητής κι ας μην έφτασε ποτέ στο άγιο δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ…

Υποστήριξη: SilkTech