Φόρος τιμής στον Φάνη Τσιμιγκάτο

Κάθε Δευτέρα Δελτίο Θυέλλης από τον Τάκη Πετρόπουλο

Τετάρτη, Οκτώβριος 17, 2018 - 11:41πμ

Ο Φάνης ήταν  ένας σπουδαίος αθλητής, με αυθεντική λαϊκότητα. Η  αγωνιστικότητα, η ανθεκτικότητα, το πείσμα και το πάθος, που τον χαρακτήριζαν στις ατέλειωτες αθλητικές διαδρομές του, τον συνόδευαν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής ακόμη και στην καθημερινότητα του. Ποτέ δεν προσποιήθηκε  ότι ήταν κάτι άλλο από τον πραγματικό εαυτό του. Μαζί με τα χαρίσματα και τις αρετές του ανυπόκριτα άφηνε να ξεχυθούν ορμητικά και οι ανθρώπινες αδυναμίες του.

Χειμαρρώδης, καταιγιστικός, δεικτικός, καυστικός , σκωπτικός, σαρκαστικός, συγκινησιακός και δεινός ατακαδόρος  στον προφορικό του λόγο. Ότι έλεγε, καθημερινό, απλοϊκό ή κοινωνικό, πολιτικό περισσότερο σοβαρό  το υποστήριζε με όλα τα εκφραστικά μέσα του σώματος. Το βλέμμα, το πρόσωπο, τα χέρια σε συμφωνική αρμονία με το λόγο. Ένας απολαυστικός περιπλανώμενος λαϊκός περφόμερ στους δρόμους της πόλης .Τον συναντούσες παντού και πάντα είχε κάτι να σου πει.

Αιρετικός αθλητής, καινοτόμος και τολμηρός στις προπονητικές μεθόδους που υιοθετούσε, κάποιες από τις οποίες σε πρώιμο πειραματικό στάδιο με πολύ υψηλά επίπεδα επιβάρυνσης και καταπόνησης.  Στη μακρόχρονη αθλητική του καριέρα κατήγαγε μεγάλες νίκες σε εθνικό κυρίως αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Έξι φορές Πανελληνιονίκης στο  Μαραθώνιο. Στην Κλασσική διαδρομή της Αθήνας δύο φορές χρυσός , μία αργυρός και δύο χάλκινος, ενώ κατείχε το ρεκόρ της Κλασσικής διαδρομής με 2:19.55 για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια (1983-98).

Η διεθνής επιτυχία του το  1974, στους Βαλκανικούς αγώνες, που είχαν μεγάλο κύρος τότε, χαρακτηρίζει την προσωπικότητα και το εκρηκτικό ταπεραμέντο του. Εκδιωγμένος από τον ΣΕΓΑΣ για αντισυμβατική συμπεριφορά, προπονείται μόνος του στη διαδρομή Πάτρα  -Αίγιο με βαριά παπούτσια και παίρνει το αργυρό μετάλλιο.

Ο Φάνης όμως δεν θα μείνει στην ιστορία της πόλης μόνο για τα αθλητικά του κατορθώματα. Ανήσυχο πνεύμα με παραστάσεις από τα ταξίδια του και αναπτυγμένη κοινωνική συνείδηση, αναζητάει μια διαδρομή πολλαπλής χρήσης για τρέξιμο, περπάτημα και αναψυχή μέσα στη φύση και τη βρίσκει στο πιο ιδανικό μέρος.

Το έλος της Αγυιάς, ο  μικρός σπάνιος υδροβιότοπος, που βρίσκεται βόρεια στις παρυφές του  πολεοδομικού ιστού, σε μια μικρή μύτη της ξηράς που μπαίνει στη θάλασσα, δεν διέθετε τότε ούτε ένα ασφαλές δίκτυο κίνησης για πεζούς  στο εσωτερικό του, παρά το γεγονός ότι η χρήση του σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι η αναψυχή.

Μέσα σε αυτό το μαγευτικό χώρο ο Φάνης οραματίζεται αυτό που λείπει. Μια διαδρομή για να τρέχουν και να περπατούν οι Πατρινοί ανάμεσα στα αρμυρίκια, τις λεύκες, τα πεύκα, τις λεύκες και τις ιτιές , υπό τους ήχους των Ερωδιών, των Γλαρονιών και πολλών άλλων πτηνών.  Παρά τις μεγάλες δυσκολίες κι αντιδράσεις που συνάντησε μπαίνει μπροστά, συσπειρώνει γύρω του κι άλλους συμπολίτες και τελικά πραγματοποιεί το όραμα του.

Σήμερα το έλος της Αγυιάς που προς τιμήν του μεγάλου αθλητή θα πάρει το όνομα του, είναι το κυριότερο σημείο αναφοράς αναψυχής και μαζικής άθλησης των εργαζομένων και της νεολαίας της πόλης και μαζί με το Νότιο Πάρκο, το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, το Πλατανόδασος και το νέο Πάρκο στον Κόκκινο Μύλο συγκροτούν ένα επαρκές δίκτυο που δεν είχε ποτέ η πόλη.

Στο πλαίσιο ανάπλασης του έλους της Αγυιάς που έχει προγραμματίσει η Δημοτική Αρχή και βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της μελέτης από ομάδα μηχανικών κι αρχιτεκτόνων του Δήμου, η διαδρομή που έφτιαξε ο Φάνης με την παρέα του θα ανακατασκευαστεί με  συμβατό περιβαντολογικά τρόπο.

Ο Δήμος Πατρέων καθιέρωσε και χρηματοδοτεί από εφέτος το θεσμό «Ημιμαραθώνιος Φάνης Τσιμιγκάτος»,  που θα συνδιοργανώνει κάθε χρόνο τον Οκτώβριο με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Πάτρας και την Παναχαϊκή, φορείς  με τους οποίους συνέδεσε άρρηκτα το όνομα του.  Ο αγώνας αυτός θα διεξάγεται σύμφωνα με τις υψηλές τεχνικές προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), είναι αναγνωρισμένος από τον ΣΕΓΑΣ κι ενταγμένος στο καλεντάρι του ως επίσημος αγώνας, του οποίου τα ρεκόρ θα αναγνωρίζονται.

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά ο «Ημιμαραθώνιος Φάνης Τσιμιγκάτος» και οι μέχρι τώρα συμμετοχές από όλη την Ελλάδα προμηνύουν την επιτυχία του.

Ο θεσμός του Ημιμαραθωνίου  σε συνδυασμό με τη μετονομασία του Έλους σε «Φάνης Τσιμιγκάτος» είναι φόρος τιμής στο μεγάλο αθλητή   και οραματιστή. 

Υποστήριξη: SilkTech