Ερχεται ο Heyday = 160χλμ ιστορίας Σπάρτη έως Ολυμπία!

Παρασκευή, Οκτώβριος 14, 2022 - 7:00μμ
Η διαδρομή θα κινηθεί από την Σπάρτη προς την Πελλάνα, το Λεοντάρι, τη Μεγαλόπολη, την Ανδρίτσαινα, την Αλίφειρα, το Βασιλάκι με τερματισμό στην Αρχαία Ολυμπία

Ενας νέος αγώνας υπερ – απόστασης συνολικού μήκους 160Κ έρχεται την Άνοιξη του 2023 και πιθανότατα το Σαββατοκύριακο 1η και 2η Απριλίου. Διαθέτει όλες τις προυποθέσεις για να γίνει γρήγορα μεγάλο δρομικό γεγονός. Ο «Heyday Road» ή στην Ελληνική «ο δρόμος της Ακμής» ξεκινά από την Σπάρτη και τερματίζει στην Αρχαία Ολυμπία. Ενώνει δυο ιστορικά τοπωνύμια με διεθνή λάμψη!!! Αν θέλετε το «Σπάρταθλον» αποκτά τον μικρό αδελφό του έστω με καθυστέρηση....Ο Heyday παρουσιάζει όμοιο ισχυρό ιστορικό υπόβαθρο και υψηλή νοηματοδότηση. Στοχεύει να αναδείξει πώς γεννήθηκε, προστατεύθηκε με την εκεχειρία και εξελικτικά αναπτύχθηκε το Ολυμπιακό Ιδεώδες! Η κεντρική ιδέα παράγεται μέσα από τις ιστορικές καταγραφές. Λέγεται ότι ο Λυκούργος, ο σοφός βασιλιάς της Σπάρτης, έδρασε την ίδια εποχή με τον Ηλείο βασιλιά Ιφιτο. Μαζί με τον Κλεοσθένη αποφάσισαν και καθιέρωσαν την Ολυμπιακή εκεχειρία εντός του 776πχ κατά τις διαδικασίες ανασύστασης των ΟΑ της αρχαιότητας. Αυτό δέχεται ως γεγονός και ο Αριστοτέλης ο περίφημος φιλόσοφος. Προβάλλει ως απόδειξη το δίσκο του Ιφίτου στην Ολυμπία όπου σώζεται το όνομα του Λυκούργου. Επί του ορειχάλκινου αυτού δίσκου καταγράφεται η κύρια μαρτυρία καθιέρωσης της εκεχειρίας αλλά λογικά προκύπτει η έναρξη της μακραίωνης εποχής ακμής του αθλητικού και πολιτιστικού θεσμού.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η διαδρομή θα κινηθεί από την Σπάρτη προς την Πελλάνα, το Λεοντάρι, τη Μεγαλόπολη, την Ανδρίτσαινα, την Αλίφειρα, το Βασιλάκι με τερματισμό στην Αρχαία Ολυμπία. Το φιλόδοξο ultra running γεγονός παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε αίθουσα του παλιού Δημαρχείου Σπάρτης από βασικούς συν – εργάτες. Ο Πέτρος Δούκας, ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος άνοιξε τη συζήτηση. Τόνισε: «Γνωρίζετε ότι επιθυμούμε να καταστήσουμε τη Σπάρτη διεθνές κέντρο αγώνων υπερ – απόστασης. Σε αυτό το πλαίσιο δέχθηκα με χαρά την πρόταση της ΑΜΚΕ Επίγονος...Ο Heyday εν αρχή τιμά τον Λυκούργο. Ο Σπαρτιάτης βασιλιάς συνέβαλε αποφασιστικά ώστε οι ΟΑ να αποκτήσουν γρήγορα την υπεραξία τους! Ενήργησε ως έχων θεική εντολή του Απόλλωνα. Βέβαια κατά την εξέλιξή του θα αναδείξει όλα τα στοιχεία του Ολυμπιακού πνεύματος, δλδ την άμιλλα, την αλληλεγγύη, την αναγέννηση μέσα από την προσπάθεια, κοκ. Ελπίζουμε ο αγώνας να μαγνητίσει...». Ακολούθως ο Φωκίων Ζαίμης θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δυτ Ελλάδος είπε: «Ενώνουμε με τα σημεία εκκίνησης και τερματισμού δύο πόλεις ιστορικά σύμβολα παγκοσμίως, τη Σπάρτη με την Αρχαία Ολυμπία. Θεωρώ ότι έτσι ο αγώνας ξεπερνά το απλώς ενδιαφέρων ή σημαντικός... Διαβαίνει ένα πανέμορφο τοπίο στο κέντρο της Πελοποννήσου, το θέατρο ιστορικών, πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων...». Ο Γιάννης Δημόπουλος, ο έμπειρος τεχνικός δ/ντής κατέθεσε ορισμένες λεπτομέρειες. Δήλωσε: «Το σημείο εκκίνησης ορίζεται μπροστά στο άγαλμα του Λυκούργου στην πλ Ευαγγελίστριας. Εκκρεμεί το ακριβές σημείο τερματισμού. Θα οριστεί σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων και τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας εντός του ευρύτερου χώρου...Ιδιαίτερη επιμέλεια θα επιδείξουμε στην ασφάλεια και την τροφοδοσία των δρομέων. Βέβαια υπάρχει χρόνος για εντατική εργασία επί της διαδρομής...Επιθυμώ να καταθέσουμε σύντομα μία πλήρη προκήρυξη...». Την διάθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς υποστήριξη μετέφερε ο Θεόδωρος Βερούτης αντ – χης Λακωνίας. Ο Παναγιώτης Κομνηνός δικηγόρος και εξαίρετος ιστορικός αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην Ολυμπιακή...δράση του Λυκούργου. Παρόντες στο πάνελ ήταν ο Γιώργος Βαμβακίτης και ο Αλέξανδρος Παπαστρατηγάκης, οι εμπνευστές του Heyday. Μίλησαν ολίγον με ευχές και χαιρετισμό... Το promo του αγώνα εδώ: https://www.facebook.com/heydayroad Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας «Δημοτικη Αγορα Της Λακωνίας» προσέφερε ευγενικά της φωτογραφίες.

Υποστήριξη: SilkTech