Δυσκολεύεται η ΕΛ.ΑΣ. να βρει τον δολοφόνο του Μιχάλη- Συνάντηση με ΟΥΕΦΑ

Πέμπτη, Αύγουστος 17, 2023 - 12:12πμ
Σοκ...

Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δολοφόνου του Μιχάλη Κατσουρή από Κροάτες χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, καθώς μέχρι στιγμής οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν τον άνθρωπο που αφαίρεσε τη ζωή του 29χρονου.

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μπει νέα ντοκουμέντα με την δράση των χούλιγκαν οι οποίοι κινήθηκαν, όπως φαίνεται και από νέα βίντεο, σαν στρατιωτική ομάδα.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Το βασικό πρόβλημα για τις Αρχές που ερευνούν την δολοφονία του Μιχάλη, είναι ότι δεν υπάρχει καθαρό πλάνο από τις κάμερες ασφαλείας του γηπέδου, της στιγμής που ο άτυχος 29χρονος δέχθηκε τη μοιραία μαχαιριά στο χέρι.

Φαίνεται δηλαδή, ότι το σημείο που δέχθηκε το δολοφονικό χτύπημα ο φίλαθλος της ΑΕΚ ήταν «τυφλό» αφού πιθανότατα δεν έχει καταγραφεί από κάμερες.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τα επεισόδια είναι σκοτεινά και δε διακρίνονται καθαρά πρόσωπα, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει και καμία διάθεση από τους συλληφθέντες να αποκαλύψουν όσα γνωρίζουν.

Στα πλάνα που έχει στη διάθεσή της και αξιοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, φαίνεται ο 29χρονος Μιχάλης λίγο πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια με τους Κροάτες χούλιγκαν αλλά και την ώρα που γυρίζει προς τα πίσω και δέχεται – μετά τη μαχαιριά – άλλο ένα χτύπημα αυτή τη φορά με κάποιο ρόπαλο ή καδρόνι.

Μετά από λίγα λεπτά, ο ο 29χρονος κατευθύνεται στο περίπτερο για να κρυφτεί πίσω από ένα ψυγείο με παγωτά και εκεί να καταρρέει λίγοι αργότερα.

Στο «μικροσκόπιο» τα βίντεο από τα κινητά των συλληφθέντων
Εν τω μεταξύ, οι Αρχές προσπαθούν να αντλήσουν νέα στοιχεία για τα επεισόδια που οδήγησαν στον θάνατο τον 29χρονο.

Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται και όλα τα βίντεο από τα κινητά των συλληφθέντων που κατασχέθηκαν αλλά και οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής.

Όπως αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ. οι αξιωματικοί που ερευνούν τα βίντεο που έχουν συλλέξει οι Αρχές, φαίνεται η φιγούρα του ατόμου που έχει επιφέρει στον 29χρονο Μιχάλη το μοιραίο χτύπημα με το μαχαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης είναι ψηλός, εύσωμος, ενώ είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του. Εκεί που εστιάζουν οι αστυνομικοί είναι στο τατουάζ που είχε ο συγκεκριμένος άνδρας στο λαιμό του, αν και φαίνεται να υπάρχουν αρκετοί από τους συλληφθέντες με τατουάζ στο λαιμό.

Eξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, στα αιματηρά επεισόδια από Κροάτες χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς στα χέρια των αρχών βρίσκονται τα πρώτα αποτελέσματα από την σύγκριση των DNA.
Σύμφωνα με το Star, πάνω στα ρούχα και στο σώμα του 29χρονου φίλου της ΑΕΚ, έχουν βρεθεί ξένα DNA. Όμως, όπως τονίζουν αστυνομικές πηγές, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί εάν κάποιο από τα DNA ανήκει στον δολοφόνο του Μιχάλη καθώς το μοιραίο βράδυ πολλοί ήρθαν σε επαφή μαζί του.
Παράλληλα, οι αστυνομικοί ξεψαχνίζουν τα κινητά τηλέφωνα των Κροατών χούλιγκαν για βίντεο από τη δολοφονία του Μιχάλη, καθώς θεωρούν ότι κάποιος τράβηξε το ντοκουμέντο του μαχαιρώματος. Επίσης οι αρχές περιμένουν απαντήσεις από την Κροατία για το ποιοι ήταν τελικά οι χούλιγκαν που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα, με τις κροατικές αρχές να μην έχουν στείλει ακόμα τα ποινικά μητρώα των συλληφθέντων.

«Μιλούν» τα κινητά των Κροατών – Τι αναζητούσαν στο διαδίκτυο μετά τα επεισόδια

Φως στις έρευνες για τα αιματηρά επεισόδια των Κροατών χούλιγκαν και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή αναμένεται να ρίξουν τα ευρήματα από τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων, τα οποία εξετάζονται από τις αρχές.

Σύμφωνα με το Star, στα κινητά των Κροατών που προφυλακίστηκαν υπάρχουν πολλές αναζητήσεις στη Google με τις λέξεις κλειδιά που αναζητούσαν να είναι Ηγουμενίτσα, Πειραιάς και Ολυμπιακό Στάδιο. Γεγονός που αποδεικνύει πως οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ προσπαθούσαν να βρουν τρόπους διαφυγής από τη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από τη συμπλοκή και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι άνδρες της ΕΛΑΣ ερευνούν τις διαδρομές που έκαναν οι χούλιγκαν, καθώς κάποιοι από τους συλληφθέντες, εντοπίστηκαν στην Ηγουμενίτσα, στα σύνορα προς Αλβανία, αλλά και στον Πειραιά. Όπως αποδεικνύουν οι αναζητήσεις τους, μπορεί να είχαν προετοιμάσει την αιματηρή επίθεσή τους, όμως δεν είχαν οργανώσει κανένα σχέδιο διαφυγής.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, σε φωτογραφία-ντοκουμέντο από το κινητό ενός εκ των χούλιγκαν φαίνεται το ιστορικό αναζήτησης στην εφαρμογή Google Maps. Από αυτή τη φωτογραφία προκύπτει το δρομολόγιο που έχει κάνει ο συγκεκριμένος άνδρας. Στις αναζητήσεις υπάρχει το Ζάγκρεμπ, μία άλλη πόλη στην Κροατία, η Πάτρα, η Αθήνα, δύο συγκεκριμένες διευθύνσεις -η μία στους Αμπελόκηπους και ακόμη μία στο Μαρούσι-, και ο σταθμός «Ειρήνη» του ΗΣΑΠ.

Τα 26 λεπτά του τρόμου

Οι εικόνες και τα βίντεο που έρχονται από το σημείο της δολοφονίας του Μιχάλη συγκλονίζουν.

Στο οπτικό υλικό καταγράφονται καρέ καρέ οι στιγμές από την έναρξη της φονικής επίθεσης των χούλιγκαν και οι άγριες συμπλοκές, μέχρι την στιγμή της κατάρρευσης του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ.

Στις 23:05 διακρίνεται ο 29χρονος να κινείται μαζί με άλλους οπαδούς της ΑΕΚ προς το σημείο όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι νεοναζί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Οι οργανωμένοι οπαδοί της κροατικής ομάδας είχαν συγκεντρωθεί από την πλευρά της Πατριάρχου Κωνσταντίνου. Μαυροφορεμένοι, με καλυμμένα πρόσωπα, με στειλιάρια, με κάθε είδους πολεμοφόδια, περιμένουν την εντολή από τον αρχηγό του δολοφονικού τάγματος για να κατευθυνθούν προς το γήπεδο και να επιτεθούν στους οπαδούς της ΑΕΚ.

Τότε ξεκινά η συμπλοκή. Αυτόπτης μάρτυρας καταγράφει από μακριά τα επεισόδια που διαρκούν λιγότερο από δύο λεπτά. Το σημείο μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, με ρίψεις μολότοφ, κροτίδων και φωτοβολίδων.

Στις 23:08 κάμερα ασφαλείας καταγράφει την υποχώρηση των οπαδών της ΑΕΚ. Ανάμεσά τους και ο Μιχάλης Κατσουρής.

Φαίνεται να τρέχει για να ξεφύγει, προσπαθώντας να αποφύγει τα χτυπήματα των Κροατών χούλιγκαν. Στις 23:08:03 ένας από αυτούς τον προλαβαίνει και τον χτυπά με ρόπαλο από πίσω. Λίγο πριν, έχει δεχτεί τη μοιραία μαχαιριά στο αριστερό μπράτσο.

Ο 29χρονος συνεχίζει να τρέχει και κατευθύνεται προς τις καφετέριες. 22 δευτερόλεπτα μετά το χτύπημα με το ρόπαλο, ο Μιχάλης καταγράφεται από άλλη κάμερα.

Αμέσως μετά, ο 29χρονος απομακρύνεται από τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου μέσω της πεζογέφυρας. Παντού διακρίνονται αίματα.

Το μυστήριο κομβόι των 50 μηχανών
Όπως μετέδωσε χθες το MEGA στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, οι αστυνομικοί που πέρασαν χειροπέδες στους χούλιγκαν περιγράφουν αναλυτικά τα επεισόδια ενώ αναφέρονται και σε μία ομάδα – μυστήριο πενήντα δικυκλιστών που εντόπισαν να κινείται 20 λεπτά μετά τη λήξη των επεισοδίων έξω από το γήπεδο της Ριζούπολης.

Εξετάζεται μάλιστα εάν πρόκειται για Έλληνες οπαδούς που βοήθησαν τους Κροάτες χούλιγκαν στη διαφυγή τους.

«Περί 23.50 ώρα όταν φτάσαμε στο γήπεδο της Ριζούπολης από την πλευρά των Ανθέων, είδαμε να βρίσκονται εκεί ομάδα με περίπου πενήντα δίκυκλα με δύο επιβάτες το καθένα, σχεδόν τριάντα μέτρα μακριά μας.

Μόλις μας αντιλήφθηκαν και εκείνοι, ανέστρεψαν τις μηχανές τους και διέφυγαν στο σύνολό τους με κατεύθυνση προς την οδό Χαλκίδος», αναφέρει αστυνομικός.

ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δολοφόνου του Μιχάλη Κατσουρή από Κροάτες χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειαα, καθώς μέχρι στιγμής οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν τον άνθρωπο που αφαίρεσε τη ζωή του 29χρονου.

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μπει νέα ντοκουμέντα με τη δράση των χούλιγκαν, οι οποίοι κινήθηκαν, όπως φαίνεται και από νέα βίντεο, σαν στρατιωτική ομάδα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Mega.

«Έγιναν τραγικά λάθη. Η ΕΛΑΣ είναι ένας αποτελεσματικός οργανισμός, αλλά αδικήθηκε από πρόσωπα που έκαναν λάθη και γι’ αυτό γίνεται μια ΕΔΕ και πολλές καρατομήσεις», ανέφερε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι λογικό να συμβούν κρίσεις προσωπικού σε ανώτατο επίπεδο, αφού τις καρατομήσεις ακολουθούν κενές θέσεις που θα πρέπει να αναπληρωθούν.

Ο δράστης «δεν είχε έρθει σε μάχη σώμα σε σώμα με τον 29χρονο»

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ερευνών, ο ίδιος σημείωσε ότι βρίσκονται προς διερεύνηση τα στίγματα των κινητών τηλεφώνων, τα οποία θα παίξουν σημαντικό ρόλο. 

Τέλος, ο κ. Καλλιακμάνης υποστήριξε ότι προφανώς αυτός που έριξε τη μαχαιριά δεν είχε έρθει σε μάχη σώμα με σώμα με τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή:

«Από τις κάμερες φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της σύρραξης κάποιοι πλησίασαν και χτύπησαν τον δολοφονημένο Μιχάλη. Προσπαθούμε από τα στίγματα να δούμε ποιοι τον πλησίασαν, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Φαίνεται ότι αυτός που έριξε τη μαχαιριά δεν είχε έρθει σε μάχη σώμα με σώμα με τον Μιχάλη».

Τυφλο σημείο

Σε εξαιρετικά δύσκολο σημείο βρίσκεται η αναζήτηση του δράστη της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, από τους Κροάτες και Έλληνες χούλιγκαν που πραγματοποίησαν την επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια

Όπως ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» Βασίλης Λαμπρόπουλος, το έργο των αστυνομικών δυσκολεύει το γεγονός ότι δεν υπάρχει καθαρό πλάνο από τις κάμερες ασφαλείας του γηπέδου, της στιγμής που ο άτυχος 29χρονος δέχθηκε τη μαχαιριά στο χέρι.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν πως πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τα επεισόδια είναι σκοτεινά και δε διακρίνονται πρόσωπα, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει και καμία διάθεση από τους συλληφθέντες να αποκαλύψουν όσα γνωρίζουν.

Στα πλάνα που έχει στη διάθεσή της και αξιοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, φαίνεται ο 29χρονος Μιχάλης να κατευθύνεται προς τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Παναθηναϊκού, αλλά και την ώρα που γυρίζει προς τα πίσω και δέχεται άλλο ένα χτύπημα αυτή τη φορά με κάποιο ρόπαλο ή καδρόνι.

Σε βίντεο που έχουν βγει στη δημοσιότητα, φαίνεται ο 29χρονος να βγάζει το κράνος που φορούσε και να ακουμπάει το χέρι του, να κατευθύνεται στο περίπτερο για να κρυφτεί πίσω από ένα ψυγείο με παγωτά και εκεί να καταρρέει λίγοι αργότερα.

ΟΥΕΦΑ

Ύστερα από τα θλιβερά γεγονότα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη με τον επικεφαλής της UEFA αλλά και με ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ της χώρας.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 10:30 με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν (Aleksander Čeferin) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντησή τους, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών στην οποία έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη θα δώσουν το παρών οι υπουργοί Γιάννης Οικονόμου, Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Βρούτσης.

Τι θα συζητηθεί
Η σημερινή συνάντηση αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε οι χούλιγκανς και η οπαδική βία να μείνουν εκτός γηπέδων και αθλητισμού.

Τις επόμενες μέρες – και μετά την εσωτερική έρευνα στους κόλπους της αστυνομίας – αναμένονται νέες αποφάσεις για μετακινήσεις ή και αποπομπές υψηλόβαθμων αστυνομικών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και o Αλεξάντερ Τσεφέριν θα παραχωρήσουν κοινές δηλώσεις σήμερα στις 12 το μεσημέρι, μετά από διευρυμένη σύσκεψη που θα έχουν μαζί με υπουργούς και τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για την Οπαδική Βία.

O πρόεδρος της UEFA έχει ήδη μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 11:00, μετά από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλεξάντερ Τσεφέριν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών στην οποία έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Ο κ. Τσεφέριν αναμένεται να δει το απόγευμα και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σημερινή συνάντηση είναι η αρχή μιας γενικότερης κυβερνητικής προσπάθειας οι χούλιγκανς και η οπαδική βία να μείνουν εκτός γηπέδων και αθλητισμού.

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη με Τσεφέριν, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ για την οπαδική βία

Οι επαφές αυτές έρχονται μετά τη θύελλα αντιδράσεων για τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ από Κροάτες χούλιγκαν, που αφέθηκαν ανενόχλητοι από την αστυνομία να διασχίσουν τη χώρα, παρότι ήταν γνωστές οι κινήσεις τους και οι πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Το Μαξίμου δεν έχει αναφέρει συγκεκριμένα το αντικείμενο των «ραντεβού» αλλά είχε γνωστοποιήσει απλώς τηλεφωνική συνομιλία των Μητσοτάκη - Τσέφεριν, που συμφώνησαν τη συνάντηση «για να συζητήσουν όσα συμβαίνουν στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο», αν και η UEFA δεν είναι αρμόδια για το ζήτημα της ασφάλειας στη χώρα μας.

ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΡΟΑΤΗ

Στην καταγγελία ότι ο γιος του δέχεται απειλές μέσα στην φυλακή προχώρησε ο πατέρας ενός από τους κρατούμενους Κροάτες στην υπόθεση της καταδρομικής επίθεσης των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό στην Νέα Φιλαδέλφεια και της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.
Ο πατέρας ενός 21χρονου Κροάτη, που κρατείται στις φυλακές Ναυπλίου, είπε στο κροατικό δίκτυο Dnevnik Nova ότι δέχθηκε τηλέφωνο σήμερα από τον γιο του. Ο 21χρονος φέρεται να είπε ότι συνάντησε οπαδούς της ΑΕΚ στην φυλακή και τον απείλησαν ότι θα τον βιάσουν και θα τον σκοτώσουν.
«Είναι ένα κατά τα άλλα ήρεμο αγόρι. Για πρώτη φορά στην ζωή μου κατάλαβα ότι είναι αρκετά ταραγμένος. Μου είπε: Μπαμπά δεν θα βγω από εδώ ζωντανός. Με έβαλαν στην φυλακή με δολοφόνους της ΑΕΚ. Μόλις έφτασαν με περικύκλωσαν (..) μου είπαν ότι δεν θα δω το ξημέρωμα, θα σε βιάσουμε και θα σε σκοτώσουμε», είπε ο Ρόμπερτ Ζίγκα.
Ο δικηγόρος των γονέων των κρατούμενων Κροατών, Μάριο Μεντάκ ανέφερε στα κροατικά ΜΜΕ ότι ο 21χρονος ήταν ταραγμένος και είπε στον πατέρα του: «Ίσως αυτή είναι η τελευταία φορά που μιλάμε». Ο δικηγόρος εξήγησε ότι υπάρχει επικοινωνία μέσω διπλωματικών διαύλων προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κρατούμενων Κροατών στις ελληνικές φυλακές. Όπως εξήγησε για την καταγγελία έχουν ενημερωθεί οι κροατικές αρχές και η ελληνική πρεσβεία και τους ζητήθηκε να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην κινδυνεύσει ο 21χρονος.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν και τους εκπροσώπους του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου, για την οπαδική βία μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια με τους χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, τους εκπροσώπους των 4 μεγάλων ομάδων της Ελλάδας, τους υπουργούς Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου και Άκη Σκέρτσο, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτση.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος της Super League 1 και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης και ο συνεργάτης του Ιβάν Σαββίδη και εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Αρτούρ Νταβιντιάν.

Ο κ. Τσεφέριν αναμένεται να δει σήμερα (16.8.2023) το απόγευμα και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αλεξάντερ Τσέφεριν: Αυτοί είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου, δεν είναι οπαδοί
«Ήταν δύσκολο να έρθουμε εδώ λόγω των γεγονότων των τελευταίων ημερών. Είμαστε λυπημένοι και εξαγριωμένοι με όσα συνέβησαν με αυτήν την παράλογη βία, κάποιοι χρησιμοποιούν αγώνες ποδοσφαίρου για να κάνουν εγκληματικές πράξεις», είπε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

«Αυτοί είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου, δεν είναι οπαδοί. Μην τους αποκαλείτε οπαδούς! Δυστυχώς, κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορώ να είμαι πιο ευγενικός. Συμφωνούμε ότι φτάσαμε στο σημείο που αυτό πρέπει να σταματήσει. Φτάνει πια!», πρόσθεσε ο κ. Τσέφεριν.

«Ο χουλιγκανισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρώπης. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι και ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της θα βοηθήσουν. Καλώ όλους να βοηθήσουν, ιδιαίτερα τα ΜΜΕ, να μας βοηθήσουν να εξαλείψουμε αυτόν τον καρκίνο από το άθλημα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της UEFA.

«Ζητώ από όλους να μας βοηθήσετε για να εξαφανίσουμε τον καρκίνο αυτό, όχι μόνο από το ποδόσφαιρο, αλλά και από την κοινωνία. Σήμερα κάναμε ένα πρώτο βήμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Είμαστε αποφασισμένοι. Ήρθαμε σε επαφή με τον πρωθυπουργό μετά τα γεγονότα, κάναμε την αυτοκριτική μας και είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και ακόμα περισσότερα» κατέληξε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Τελεσίγραφο Μητσοτάκη στις ΠΑΕ: Να μην ενεργοποιηθεί το ύστατο μέτρο αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
«Η σημερινή πρωτοβουλία συνοδεύει – δυστυχώς – την οδύνη για τον χαμό ενός ακόμα ανθρώπου στον βωμό της τυφλής οπαδικής βίας. Η συμπαράστασή μας στην οικογένεια του Μιχάλη μετατρέπεται σε σύνθημα δράσης εναντίον αυτής της μάστιγας που δηλητηριάζει το άθλημα αλλά ακόμα και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μας, ειδικά αυτή την ημέρα, ημέρα γιορτής που η Ελλάδα φιλοξενεί τον τελικό του Super Cup.

Κανονικά ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να σηματοδοτεί την ειρηνική συνάντηση φιλάθλων από διαφορετικές χώρες. Όμως, αυτή η συνάντηση γίνεται στη σκιά ενός πένθους, επειδή έτσι το θέλησαν κάποιες εγκληματικές συμμορίες, έχει δίκιο ο Αλεξάντερ, οι οποίες με πρόσχημα τους αγώνες ταξιδεύουν στην Ευρώπη οργανώνοντας ραντεβού θανάτου», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του.

«Ταυτόχρονα, δυστυχώς, συχνά και η στάση των συλλόγων ακόμα και του Τύπου, δεν προωθεί μια κουλτούρα συνύπαρξης και σεβασμού. Χρειάζεται η κινητοποίηση όλων, γι’ αυτό και κάναμε τη σημερινή συνάντηση, η οποία ήταν παραγωγική», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Να οργανώσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία. Ο κίνδυνος υπάρχει παντού. Δεν θα πετύχουμε τον τελικό στόχο μας χωρίς τη βασική ενεργοποίηση των παραγόντων του ποδοσφαίρου και αναφέρομαι συγκεκριμένα στους ιδιοκτήτες των ομάδων. Έχουν χρέος να περιφρουρήσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει στο ποδόσφαιρο, μια αποστολή να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε για την τάξη αλλά και χρέος έξω από το γήπεδο να εμπνέουν την αγάπη προς το σύλλογο και όχι το μίσος στον αντίπαλο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι ύποπτοι θα βρεθούν, ήδη έχουν συλληφθεί. Η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη. Σε εθνικό επίπεδο, όπως ορίζει ο νόμος, οι λέσχες των οργανωμένων θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει μόνο έναν σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. 

«Η αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο στις θύρες εκείνων των φιλάθλων που μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει πως η αρμοδιότητα μεταπίπτει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων στην ΕΛ.ΑΣ. που θα έχει την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε το κρίνει απαραίτητο. Τονίζω ότι σε αυτό συμφώνησαν και οι 4 ΠΑΕ», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα “όπλα” στη φαρέτρα μας, ενδεχομένως το κλείσιμο των οργανωμένων θυρών των οπαδών. Ελπίζω πράγματι να μην χρειαστεί από τις εξελίξεις, να μην ενεργοποιηθεί από το κράτος το ύστατο μέτρο του αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

12.24 Την πόρτα του Μέγαρου Μαξίμου πέρασαν λίγο μετά τις 11 το πρωί οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, Ευάγγελος Μαρινάκης, του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, και ο Αρτούρ Νταβιντιάν, ο εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, οι οποίοι συμμετέχουν σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν για την οπαδική Βία.

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά κατά του πρωθυπουργού εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τη διευρυμένη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των 4 μεγάλων ΠΑΕ.
ΣΥΡΙΖΑ: «Κατώτερος των περιστάσεων ο κ. Μητσοτάκης, διογκώνει το αίσθημα ανασφάλειας της κοινωνίας»
«Μετά από ένα δεκαήμερο σιωπής για την άγρια δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Χαρακτήρισε απλά "επιχειρησιακές αστοχίες" ένα πρωτοφανές φιάσκο, υποτιμώντας το γεγονός ότι 200 νεοναζί χούλιγκανς από την Κροατία μπήκαν και διέσχισαν ανενόχλητοι τη μισή χώρα μέχρι την Αθήνα με τραγικό επίλογο τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου».
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει: «Αρκέστηκε στην ανακοίνωση μέτρων που έχει ήδη εξαγγείλει τον Φεβρουάριο του 2022 μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, όπως το να κλείσουν οι λέσχες οπαδών, και μέτρων εντός γηπέδων, παραβλέποντας ότι το τραγικό γεγονός στη Νέα Φιλαδέλφεια συνέβη εκτός γηπέδου την προηγούμενη ημέρα του αγώνα».
Γενικεύοντας σημειώνει: «Σαν να μην κυβερνούσε ο ίδιος την προηγούμενη τετραετία, δήλωσε ότι θα διαλύσει τις παθογένειες. Χωρίς καμία διάθεση ανάληψης πολιτικής ευθύνης, επιμένει να κρατάει στη θέση του και να στηρίζει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου. Για ακόμη μία φορά, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται κατώτερος των περιστάσεων και προτάσσει αποκλειστικά την επικοινωνία. Με τη στάση του διογκώνει το αίσθημα ανασφάλειας της κοινωνίας».
ΠΑΣΟΚ: Ο Μητσοτάκης παριστάνει πως ανέλαβε μόλις χτες τη διακυβέρνηση
Σε ανακοίνωσή του για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζει ότι «ο πρωθυπουργός έπειτα από πολυήμερη σιωπή, συγκάλεσε σύσκεψη με τον πρόεδρο της UEFA και ιδιοκτήτες ΠΑΕ παριστάνοντας ότι ανέλαβε μόλις χθες τη διακυβέρνηση. Επιβεβαίωσε, δυστυχώς, τη συνήθη πρακτική είτε να ψηφίζονται νόμοι που δεν εφαρμόζονται είτε να γίνονται εξαγγελίες που είναι αβέβαιο κατά πόσο είναι εφαρμόσιμες, μιας και αρκετά μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, προβλέπονταν ήδη στο νομοθετικό πλαίσιο που προέκυψε μετά τον θάνατο του Άλκη Καμπανού».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ο κ. Μητσοτάκης προσέφερε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αποφεύγοντας να του αποδώσει την πολιτική ευθύνη, που τον βαραίνει για το γεγονός ότι αν και ενήμεροι, παρακολουθούσαν με σταυρωμένα τα χέρια την εκστρατεία ακροδεξιών χούλιγκαν στη χώρα που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου». Επιπλέον, «ούτε και σήμερα φάνηκε να αντιλαμβάνεται το φιάσκο του "επιτελικού κράτους" αλλά και ότι τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα κατά καιρούς θύματα ή οι τραυματίες στα "ραντεβού του θανάτου" υπερβαίνουν τα όρια της οπαδικής βίας και συνιστούν μείζον πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας».
Άποψη του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής είναι ότι «πρέπει με ευθύνη των ΠΑΕ και της ΕΛ.ΑΣ. να υπάρξει ισόβιος αποκλεισμός εισόδου στα ελληνικά γήπεδα όσων εμπλέκονται σε βίαια επεισόδια εντός ή εκτός αθλητικών χώρων».
ΚΚΕ: Ρεσιτάλ υποκρισίας και αποπροσανατολισμού
Για «ένα ακόμα ρεσιτάλ υποκρισίας και αποπροσανατολισμού» από την κυβέρνηση «με επικεφαλής τον πρωθυπουργό», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Και τούτο γιατί προβάλλεται ότι «η δήθεν αντιμετώπιση της "οπαδικής βίας" μπορεί να γίνει με όλους όσοι ενσαρκώνουν το "ποδόσφαιρο – επιχείρηση", στο έδαφος του οποίου συγκροτούνται και δρουν επίσημοι και ανεπίσημοι "οπαδικοί στρατοί" για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων. Όταν μάλιστα οι Ανώνυμες Εταιρείες στον αθλητισμό έχουν ευθύνη και για τη δράση φασιστικών ομάδων, οι οποίες με τον μανδύα του "οπαδού" αξιοποιούν τους συνδέσμους ως κάλυψη για την εγκληματική δράση τους», υποστηρίζει το ΚΚΕ.
Εξ άλλου, προσθέτει, «δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό από το γεγονός ότι ίδια ή παρόμοια μέτρα "αυστηροποίησης" έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί ή και νομοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Γιατί πολύ απλά δε θίγουν τον πυρήνα του προβλήματος».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «είναι δε εξοργιστικό το γεγονός ότι σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σαν να μην είδε αυτό που τόσες μέρες βλέπει όλος ο ελληνικός λαός και η νεολαία, ότι η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή ήταν αποτέλεσμα της εγκληματικής δράσης ομάδας Κροατών φασιστών, οι οποίοι έδρασαν ανενόχλητοι μέσα στη χώρα μας, με την ανοχή του κρατικού μηχανισμού».
Εν κατακλείδι, το ΚΚΕ καλεί «τους φιλάθλους, ιδιαίτερα όλους όσοι έχουν σχέση με τους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών, να απομονώσουν τους φασίστες από κάθε σύνδεσμο. Να αντιπαλέψουν τα νήματα που συνδέουν τον αθλητισμό με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».
Τέσσερα άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα
Υπενθυμίζεται ότι ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε 4 μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στα γήπεδα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ανακοινώθηκαν, τα 4 μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι άμεσα εφαρμόσιμα, ενώ προανήγγειλε άλλα 2 μέτρα τα οποία θα υλοποιηθούν σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί η κατάσταση.
Ειδικότερα:
Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, ο εν λόγω νόμος υπάρχει και τώρα θα εφαρμοστεί.
Η Αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο, καθώς θα ελέγχει τους οργανωμένους φιλάθλους και ειδικά στις θύρες αυτές που έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ο έλεγχος μεταπίπτει από τους security των ΠΑΕ στην Αστυνομία. Όπως είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός, στο μέτρο αυτό «συμφώνησαν και οι τέσσερις ΠΑΕ. Αντιλαμβάνονται κι αυτοί ότι ο έλεγχος βίας μπορεί να ξεφεύγει από τις δυνατότητές τους». Μάλιστα, όταν κρίνεται απαραίτητο, θα υπάρχει και απροειδοποίητος έλεγχος της Αστυνομίας σε θύρες οργανωμένων.
Θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών.
Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τους «Big 4» -κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια ειλικρινής και εποικοδομητική συζήτηση- θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα.
Τα δύο μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο αν παραστεί ανάγκη είναι:
Κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών. «Ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Οικειοθελής αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά η πολιτεία μπορεί να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο να κόψουμε τις ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».
Την ίδια ώρα, σε ανάρτησή του, ο κ. Μητσοτάκης κωδικοποιεί τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας:
«Αυτό το "ως εδώ" το οποίο φωνάζουμε ήρθε η ώρα να του δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο. Να χτίσουμε πάνω στην πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αρκετή όμως. Και γι' αυτό είμαστε εδώ και θέλω να ευχαριστήσω τον Προέδρο της UEFA, Aleksander Ceferin για τη συμβολή του.
Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε όχι μόνο τους εθνικούς, αλλά και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και τελικά διαπράττουν τέτοια περιστατικά βίας. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική.
Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του Άλκη, άλλων θυμάτων, αλλά κυρίως το οφείλουμε και στα εκατομμύρια των φιλάθλων. Των αγνών φιλάθλων που αγαπούν το ποδόσφαιρο, που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους, με τις οικογένειές τους, για τους οποίους τα σπορ, και ειδικά το ποδόσφαιρο, είναι μια πηγή χαράς, είναι μια πηγή διασκέδασης. Και αυτούς τους στόχους που από κοινού θέσαμε, δεσμευόμαστε ότι θα τους πετύχουμε».
ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ 

«Καταπέλτης» για τους Κροάτες χούλιγκαν είναι τα εντάλματα προσωρινής κράτησης που εξέδωσαν οι ανακριτικές αρχές για τους 105 κατηγορούμενους στην υπόθεση της αιματηρής συμπλοκής στη Νέα Φιλαδέλφεια η οποία οδήγησε στη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή.

Σύμφωνα με αυτά οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν «στην Αττική, σε μη επακριβώς προσδιορισμένο χρόνο, πάντως τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου 2023 έως τις 8 Αυγούστου 2023 συγκρότησαν από κοινού, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, αποτελούμενη από περισσότερα από τρία άτομα ( εγκληματική οργάνωση)» και εντάχθηκαν σε αυτήν ως μέλη της, επιδιώκοντας, την τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων.

 Σύμφωνα με τα εντάλματα προσωρινής κράτησης από τη βαρύτητα των πράξεων, την βιαιότητα κατά την τέλεση τους, τις περιστάσεις αυξημένης επικινδυνότητας για τη ζωή ή την σωματική ακεραιότητα, τα αίτια που ώθησαν τους δράστες σε αυτές τις πράξεις και την σοβαρή διασάλευσή της δημόσιας τάξης, προκύπτει ότι η αντικοινωνικότητα των κατηγορουμένων και σταθερή ροπή προς διάπραξη νέων εγκλημάτων στο μέλλον.

Κατά τις δικαστικές αρχές στην εγκληματική οργάνωση υπήρχαν διακριτοί και διακριτοί και κατανεμημένοι ρόλοι, ενώ οι κατηγορούμενοι βάσει οργανωμένου σχεδίου «επιδιώκουν, με σαφή αθλητική αναφορά και οπαδικό κίνητρο, την συστηματική διάπραξη των αδικημάτων σε βάρος οπαδών διαφορετικών σωματείων, καθώς και φθορών σε οχήματα και εγκαταστάσεις.»

Ως προς την συνήθη μεθοδολογία δράσης τους, «τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης – κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης – συγκεντρώνονταν ομαδικά σε «ασφαλή»για τους ίδιους σημεία προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί από περιπολούντες αστυνομικούς και οπαδούς αντιπάλων ομάδων.

 Κατόπιν, επιβιβαζόταν στο οχήματα τους με τα οποία κινούμενα να σε στοίχιση («κομβόι»), προσέγγιζαν χώρους συνάθροισης συνδέσμων φιλάθλων αντίπαλων σωματείων, σταθμεύοντάς αυτά σε παρακείμενες οδούς, παραμένοντας αθέατα. Με την αποβίβαση τους, εφοδιάζονταν με μέσα ικανά και πρόσφορα, να προκαλέσουν κίνδυνο για την σωματική ακυρότητα τρίτων, ήτοι αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, πέτρες, κροτίδες, φωτοβολίδες, ρόπαλα, μαχαίρια κλπ και εφορμούσαν πεζή στα γήπεδα στόχους τους, προκαλώντας συμπλοκές και σωματικές βλάβες, ενώ ξεσπούσαν την καταστροφική τους μανία και σε σταθμευμένα οχήματα πέριξ αυτών».
Οι δικαστικές αρχές κατέληξαν πως οι κατηγορούμενοι, στην συντριπτικής τους πλειοψηφία Κροάτες ή κροατικής καταγωγής, πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές ως ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και ύποπτοι φυγής.

«Από όλο το ανακριτικό υλικό, το οποίο έχει μέχρι τώρα συλλεχθεί από την προανάκριση και από την κυρία ανάκριση, που διενεργείται, δηλαδή από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα, σε συνδυασμό με την απολογία του κατηγορουμένου, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του για τα προαναφερθέντα αδικήματα, που του αποδίδονται με το κατηγορητήριο εκ των οποίων η εγκληματική οργάνωση, η έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών υλών τιμωρούνται με κάθειρξη.

Επίσης, με βάση το ανακριτικό υλικό, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των κακουργηματικών πράξεων για τις οποίες κατηγορούνται και δη τον από κοινού σχεδιασμό, τον οργανωμένο και βίαιο τρόπο δράσης, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, την είσοδο στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό την τέλεση αδικημάτων με αφορμή αθλητική εκδήλωση, ενώ είχε απαγορευθεί η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών από την αρμόδια ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αρχή (ΟΥΕΦΑ), τις απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, την κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και εν συνεχεία πρόκληση εκρήξεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς και φθορών ξένης περιουσίας σε κατοικημένη περιοχή, επιδεικνύοντας πλήρη απαξία στα έννομα αγαθά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, κρίνεται ότι, εάν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό να τελέσει κι άλλα εγκλήματα, λαμβανομένου πλέον υπόψη ότι ο κατηγορούμενος είναι αλλοδαπός υπήκοος και μόνιμος κάτοικος Κροατίας και στερείται οποιασδήποτε γνωστής διαμονή στη χώρα, ήτοι στοιχεία από την συνδρομή του οποίου προκύπτει σκοπός φυγής του».

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ

Δικαίωση και να βρεθεί ο δολοφόνος, ζητούν η μητέρα και ο αδερφός του Μιχάλη Κατσουρή που δολοφονήθηκε κατά την επίθεση των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια τη Δευτέρα (7/8).

«Ζητάω δικαίωση. Να βρεθεί αυτός ο άνθρωπος που έκανε στο παιδί μου αυτό το κακό», είπε συντετριμμένη η μητέρα του 29χρονου, μιλώντας στο Star.

«Το ξημέρωμα με βρήκε η αδελφή μου και μου λέει "το παιδί είναι βαριά χτυπημένο". Πήρα στο νοσοκομείο και το έμαθα, εκεί τρελάθηκα. Ήταν ένα παιδί με προσωπικότητα, με πιστή, με τις εικόνες του, να διαβάζει το ευαγγέλιο, το βράδυ με τα φιλαράκια του. Αγαπούσε την ΑΕΚ», συνέχισε. «Τρελάθηκα, θα πληρώσει γι΄ αυτό που έκανε στο παιδί μου», είπε ακόμα η μητέρα του Μιχάλη.

«Κατέρρευσα. Δύο ημέρες ήμουν στο νοσοκομείο. Καλύτερα να τέλειωνα μαζί με το παιδί μου. Σταμάτησε η ζωή μου εκεί, όταν έχασα το παιδί μου. Τώρα τρέχω στο νεκροταφείο και ανάβω το καντηλάκι του», πρόσθεσε.

«Αυτοί μόνο άνθρωποι δεν είναι. Ήρθαν να μου σκοτώσουν το παιδί. Θα δικαιωθεί το παιδί μου. Θα βρεθεί ο δολοφόνος του. Θα βρεθεί, το πιστεύω. Ήρθαν από μια ξένη χώρα να σκοτώσουν το παιδί μου», είπε, χωρίς να μπορεί να πιστέψει πώς συνέβη η τραγωδία.

Απευθυνόμενη μάλιστα στον άνθρωπο που σκότωσε τον Μιχάλη είπε: «Να κοιτάξει αυτό που έκανε στο παιδί μου, να το μετανιώσει, αλλά και να μετανιώσει εγώ το παιδί το έχασα. Θα πληρώσει για το κακό που έκανε στο παιδί μου, δεν θα μείνει ατιμώρητος».

«Ζητάω να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη του αδελφού μου. Ο αδελφός μου είχε πάει να πιει έναν καφέ με τους φίλους του. Ήταν το δεύτερο σπίτι του εκεί και μπήκανε οι Κροάτες μέσα στο σπίτι του και προσπάθησε να αμυνθεί» υπογράμμισε από την πλευρά του ο αδερφός του 29χρονου.

Υποστήριξη: SilkTech