Αποσύρει το νούμερο 6 για τον Μπιλ Ράσελ το ΝΒΑ

Δευτέρα, Αύγουστος 15, 2022 - 2:00μμ
Έφυγε πρόσφατα από τη ζωή

Την απόφαση να αποσύρει τη φανέλα με το νούμερο 6 πήρε το ΝΒΑ στη μνήμη του Μπιλ Ράσελ, τιμώντας τον θρύλο των Σέλτικς που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
Την πρόταση είχε κάνει δημόσια ένας θρύλος των Λέικερς, ο Μάτζικ Τζόνσον, και η λίγκα αποφάσισε να την υιοθετήσει, κάτι που σημαίνει πως πλέον καμία από τις 30 ομάδες δεν θα μπορεί να δώσει τον συγκεκριμένο αριθμό φανέλας σε παίκτη. Είναι, δε, η πρώτη φορά στην ιστορία των 75 ετών του ΝΒΑ που αποσύρεται η φανέλα ενός παίκτη από όλο το πρωτάθλημα.
Ο εμβληματικός Ράσελ έγραψε ιστορία με τους Σέλτικς, με τους οποίους αγωνίστηκε για 13 χρόνια (1956-69) κατακτώντας 11 πρωταθλήματα! Μάλιστα, ο θρυλικός σέντερ της Βοστώνης είναι ο παίκτης με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του ΝΒΑ.
Ο Ράσελ γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1934 στη Λουϊζιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ πέρασε από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (με το οποίο κατέκτησε δύο κολεγιακά πρωταθλήματα), πριν επιλεχθεί στο νούμερο δύο του ντραφτ το 1956.
Ακολούθησε μια μοναδική καριέρα στο ΝΒΑ με τους Σέλτικς, με τους οποίους σάρωσε τα πάντα: πέραν των πρωταθλημάτων, αναδείχθηκε πέντε φορές MVP της σεζόν και τέσσερις φορές πρώτος ριμπάουντερ του πρωταθλήματος.
Επίσης, ο Ράσελ εργάστηκε ως προπονητής σε Σέλτικς (1966-69), Σόνικς (1973-77) και Κινγκς (1987-88) και έγινε ο πρώτος μαύρος τεχνικός στην ιστορία των επαγγελματικών πρωταθλημάτων της Βορείου Αμερικής που κατέκτησε τίτλο.
Πέραν όλων των άλλων είχε έντονη κοινωνική δράση υπερασπιζόμενος με σθένος τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών σε μια περίοδο που ο ρατσισμός ήταν ακόμη πιο έντονος στις ΗΠΑ.

Υποστήριξη: SilkTech