Ανοχύρωτοι απέναντι στο τάγμα του τρόμου - Η ΕΛ.ΑΣ. ήταν ενήμερη αλλά δεν απετράπη τίποτα...

Τετάρτη, Αύγουστος 9, 2023 - 10:38πμ
Πόσο άδικο...

Η αστυνομία είχε έγκαιρα ενημερωθεί για τις κινήσεις των Κροατών χούλιγκαν. Απέτυχε ωστόσο να αποτρέψει την επίθεσή τους σε οπαδούς της ΑΕΚ που οδήγησε στον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Οσα συνέβησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια καταδεικνύουν την επιχειρησιακή ανεπάρκεια στελεχών σε κρίσιμες θέσεις.

Ενα εικοσιτετράωρο πριν από τα δραματικά γεγονότα έξω από την OPAP Arena, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας συνέταξε έκθεση ανάλυσης κινδύνου (Pre-Match Report) για την αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Αριθμεί 27 σελίδες και σ’ αυτήν είχαν αποτυπωθεί πληροφορίες για την επικείμενη άφιξη στην Ελλάδα Κροατών χούλιγκαν. 

Χαρακτηριστικά στην έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Θεωρείται πιθανό κάποιοι εξ αυτών να αφιχθούν στην πόλη της Αθήνας, με διάφορες πτήσεις σε μικρές ομάδες, για να μην τραβήξουν την προσοχή. Προκειμένου όμως να αποφύγουν τυχόν αστυνομικούς ελέγχους, αρκετοί αναμένεται να μετακινηθούν προς την Αθήνα με mini vans και οχήματα, μέσω Μαυροβουνίου και Αλβανίας».

Στην ίδια έκθεση, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας επεσήμαναν ότι οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ συγκρούονται με οπαδούς αντίπαλων ομάδων χρησιμοποιώντας «αυτοσχέδια ρόπαλα, φωτοβολίδες και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο πρόσφορο για επίθεση». Αναφορές για την επικείμενη άφιξη των Bad Blue Boys (όπως ονομάζονται οι φανατικοί οπαδοί της Ντιναμό) στην Ελλάδα αποτυπώθηκαν και σε πληροφοριακά δελτία της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας. Το πρώτο, με ημερομηνία 6 Αυγούστου, επικαλείται στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών της Κροατίας, σύμφωνα με τα οποία «αναμένεται να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας περί τους εκατόν πενήντα οπαδούς της Nτιναμό».

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι Κροάτες επρόκειτο να φιλοξενηθούν από οπαδούς του Παναθηναϊκού με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι και ορισμένοι να διανυκτερεύσουν σε σύνδεσμο των «πρασίνων» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τα επόμενα δύο πληροφοριακά δελτία συντάχθηκαν τη Δευτέρα και κοινοποιήθηκαν στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Στο πρώτο απ’ αυτά αναφερόταν ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν ενημερωθεί για την επικείμενη άφιξη των οπαδών της Ντιναμό με συνέπεια «να προκληθεί αναβρασμός στις τάξεις τους». Στο δεύτερο αναφερόταν ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στην OPAP Arena στις 7 μ.μ. της Δευτέρας «με πρόφαση τη διανομή εισιτηρίων διαρκείας».

Και οι ξένες αρχές και συγκεκριμένα η αστυνομία της Κροατίας και του Μαυροβουνίου είχαν καταγράψει τις κινήσεις των Bad Blue Boys και είχαν ενημερώσει σχετικά την ΕΛ.ΑΣ. Το πρωί της Δευτέρας το γραφείο της Interpol Mαυροβουνίου έστειλε σήμα σε Αλβανία και Ελλάδα ενημερώνοντας για τη μετακίνηση 100-120 επικίνδυνων χούλιγκαν, στέλνοντας μάλιστα κατάλογο με τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Στο σχετικό σήμα αναφέρεται ότι οι νεαροί Κροάτες «εκτιμάται ότι ταξιδεύουν στην Ελλάδα για τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ – Ντιναμό», με την UEFA πάντως να έχει απαγορεύσει την οργανωμένη μετακίνηση οπαδών.

 Οι αδιανόητοι ισχυρισμο...

Η αντίδραση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στα παραπάνω ήταν ανεπαρκής. Εξέδωσε διαταγή προς τις περισσότερες Γενικές Περιφερειακές Διευθύνσεις (Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας κ.ο.κ.) ζητώντας να ληφθούν αστυνομικά μέτρα, δίχως να δίνει κατευθύνσεις. «Παρακαλούμε για τη λήψη των επιβαλλόμενων αστυνομικών μέτρων, προς τον σκοπό της πρόληψης – αποτροπής κάθε έκνομης ενέργειας (…)» αναφέρεται στο έγγραφο. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι αστυνομικοί στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς εντόπισαν και ήλεγξαν μόλις δύο οχήματα με κροατικές πινακίδες κυκλοφορίας. Κατά τον έλεγχο, δεν προέκυψαν ευρήματα και επετράπη στους επιβάτες τους να συνεχίσουν το ταξίδι, ενώ ελέγχους σε θέματα αρμοδιότητάς τους έκαναν και οι υπάλληλοι του Τελωνείου στους οποίους μάλιστα οι Κροάτες φέρονται να δήλωσαν ότι ταξιδεύουν για τον αγώνα ΑΕΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Την ίδια ώρα, πηγές από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Ηπείρου ανέφεραν σε τοπικά ΜΜΕ ότι στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς ελέγχθηκαν περίπου 80 Κροάτες στους οποίους επετράπη να συνεχίσουν το ταξίδι τους καθώς δεν υπήρχε εντολή του Αρχηγείου για διακοπή της μετακίνησής τους.

Το βέβαιο είναι ότι το κομβόι διέσχισε ανενόχλητο την Ιόνια Οδό, συνέχισε την κίνησή του κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών και μόνο στο Κιάτο εντοπίστηκε από ιδιώτη που ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. Οι Κροάτες χούλιγκαν εντοπίστηκαν εκ νέου από αστυνομικούς της Ασφάλειας στα διόδια Ελευσίνας, ωστόσο στην Αττική Οδό τα ίχνη τους χάθηκαν εκ νέου.

Πηγές από την αστυνομία αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί στον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς εντόπισαν και ήλεγξαν μόλις δύο οχήματα με κροατικές πινακίδες κυκλοφορίας.
Κι ενώ οι αστυνομικοί της Ασφάλειας περίμεναν ότι οι χούλιγκαν θα κατευθύνονταν στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η αποστολή της ομάδας ή σε σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών στο κέντρο της Αθήνας, τελικά εντοπίστηκαν 40 λεπτά αργότερα στους σταθμούς του ΗΣΑΠ «Ειρήνη» και «Περισσός» απ’ όπου κινήθηκαν πεζή προς το γήπεδο.

 Η διαδρομή που ακολούθη...

Ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής δέχθηκε χτύπημα από μαχαίρι στο χέρι και πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο της επίθεσης, στον περίβολο του γηπέδου της αγαπημένης του ομάδας.

Συλλήψεις
Εξω από το γήπεδο δεν υπήρχαν διμοιρίες ΜΑΤ. Οι πρώτες δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο ήταν δικυκλιστές της ομάδας ΔΡΑΣΗ και μια ομάδα ΟΠΚΕ, ενώ περίπου 30 λεπτά μετά την έναρξη των επεισοδίων έφτασαν διμοιρίες της ΥΜΕΤ και της ΥΑΤ. Συνελήφθησαν 94 άτομα, οι περισσότεροι Κροάτες και υπήκοοι Αυστρίας, Γερμανίας, Βοσνίας και Αλβανίας. Κρατούνται ακόμα δύο Ελληνες που φέρονται να είναι οργανωμένοι οπαδοί ελληνικής ομάδας και είχαν αναλάβει να συνοδεύσουν τους Κροάτες στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και οι δύο έχουν φάκελο στην αστυνομία και έχουν συλληφθεί για επεισόδια σε γήπεδα, κλοπές κ.ά.

Εις βάρος όλων σχηματιζόταν, έως αργά χθες το βράδυ, δικογραφία για τρία κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και της ανθρωποκτονίας. Δεν έχει προκύψει ακόμη ποιος από τους 94 κατάφερε τη φονική μαχαιριά. Την έρευνα για την εξιχνίαση της δολοφονίας του 29χρονου πραγματοποιεί το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών, με τους αστυνομικούς της υπηρεσίας να συλλέγουν DNA από το σημείο του φόνου και να αναζητούν βίντεο. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το μαχαίρι του φόνου συγκαταλέγεται μεταξύ των πειστηρίων που έχουν κατασχεθεί, όπως επίσης και εάν ο δράστης είναι μεταξύ των Κροατών που κρατούνται στη ΓΑΔΑ.

Η φάλαγγα των χούλιγκανς της Ντιναμό στη...

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ συνελήφθη στην Κακαβιά 19χρονος Κροάτης που επιχείρησε να φύγει από τη χώρα και προέκυψε ότι είχε εμπλοκή στα επεισόδια.

Καρατομήσεις
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πάντως προχώρησε στη μετακίνηση από τις θέσεις τους 7 αστυνομικών: του επικεφαλής της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας και 6 επικεφαλής τμημάτων Τροχαίας κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου. Ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου –ο οποίος έκανε λόγο για πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα και τραγική αποτυχία της ΕΛ.ΑΣ.– δημοσίως και ο υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του προανήγγειλαν ότι θα προχωρήσουν σε νέες καρατομήσεις όσο η έρευνα για το συμβάν προχωράει σε βάθος.

«Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. (…) Οι απομακρύνσεις και μετακινήσεις δεν θα σταματήσουν εδώ. Γι’ αυτό έδωσα εντολή στον αρχηγό για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας», τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Οικονόμου.

ΠΣΑΤ

Ακόμη ένα θύμα τυφλής οπαδικής βίας θρηνεί η Ελλάδα. Η εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή, μετά την επιδρομή Κροατών και Ελλήνων χούλιγκαν στην πλατεία κοντά στην "OPAP Arena" αργά χθες (7/8) τη νύχτα «πάγωσε» τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, καθώς και όλον τον φίλαθλο κόσμο παγκοσμίως. Οργή και οδύνη μας κατακλύζουν και η ερώτηση «έως πότε θα θρηνούμε θύματα;» δεν παίρνει απάντηση.
Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της Ένωσης και τη βία από όπου κι αν προέρχεται αυτή.
Για πολλοστή, λοιπόν φορά παρακολουθήσαμε άφωνοι και άπραγοι επιδρομές από εγκληματίες που διεισδύουν στο ποδόσφαιρο, αφαιρούν ζωές και «πληγώνουν» τον αθλητισμό.
Προσμένουμε να βρεθεί και να τιμωρηθεί ο δράστης ή οι δράστες της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή και καλούμε, με αίσθημα ευθύνης, όλους τους φορείς και τις αρμόδιες Αρχές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μην θρηνήσουμε ξανά νεκρό στον χώρο του αθλητισμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ συλλυπείται θερμά τους οικείους του Μιχάλη Κατσουρή.

Ο ΦΙΛΟΣ

Την ώρα που σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη, μία συγκλονιστική μαρτυρία του φίλου του και οπαδού της ΑΕΚ, ο οποίος ήταν μαζί του μέχρι το τέλος, ρίχνει φως στην θανάσιμη επίθεση σε βάρος του 29χρονου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εμφανώς συγκινημένος ο νεαρός αναφέρει αρχικά «Συγγνώμη αδελφέ, δεν τα κατάφερα. Αυτό θέλω να πω τίποτα άλλο».

 Ο Χρήστος έτρεχε μαζί με τον φίλο του για να ξεφύγουν όταν «το μόνο που άκουσα ήταν μία φωνή να λέει αδερφέ χτυπήθηκα και να γυρνάω πίσω να δω ποιος είναι και τι είναι και να είναι εκείνο το παιδί».

«Τον Μιχάλη τον γνωρίζω από το γήπεδο. Στην ίδια κερκίδα, εκδρομές μαζί, φαγητό μαζί στις καφετέριες εδώ στη γειτονιά μας στη Φιλαδέλφεια».

Οι δυο τους διένυσαν μία απόσταση 100 μέτρων και βρήκαν καταφύγιο σε ένα περίπτερο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Τρίαδας.

 «Υπήρχε τρελή αιμορραγία ασταμάτητη και σε όλη τη διαδρομή πηγαίναμε εκεί παρεούλα μέχρι και την καρέκλα που κάθισε στο περίπτερο, το μόνο που μας έκανε ένα τίναγμα. Ήθελε να φύγει από την καρέκλα και να κάτσει κάτω, να ξαπλώσει κάτω. Δεν τον αφήσαμε. Υπήρχε μία κοπέλα εκεί νοσηλεύτρια, προσπαθούσε η κοπελίτσα να κάνει ό,τι μπορεί», αναφέρει για τα όσα ακολούθησαν μετά τις μαχαιριές που δέχθηκε ο Μιχάλης.

Ο Χρήστος έφυγε με το μηχανάκι του προκειμένου να αναζητήσει ασθενοφόρο, ενώ τα όσα αναφέρει πραγματικά ανατριχιάζουν.

«Δεν υπήρχε ασθενοφόρο, πουθενά καλούσαμε από ότι μάθαμε η αστυνομία είχε εγκλωβίσει τα ασθενοφόρα και την Πυροσβεστική 20 λεπτά και δεν τους άφηνε να περάσουν επίτηδες μέχρι να σταματήσουν οι φασαρίες μάθαμε τέτοια πράγματα», περιγράφει. «Εγώ έφυγα μόνος μου να φέρω το ιδιωτικό ασθενοφόρο από τη διασταύρωση της Δεκελείας, το οποίο το βρήκα κατά λάθος, ο άνθρωπος είχε σχολάσει. Τον παρακάλεσα, ότι πεθαίνει κόσμος χάνουμε τον άνθρωπο μας και έτσι ήρθε το ασθενοφόρο».

«Δεν είχε πειράξει ποτέ άνθρωπο, η αγάπη του για την ομάδα ήταν εκεί πέρα, ήταν στη βόλτα του, αυτό. Η ομάδα είναι οικογένεια, όποιος κι αν είναι δίπλα είναι αδελφός. Είμαστε δυο μέρες άυπνοι».

ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Τα ευρήματα στο πεδίο μάχης της μοιραίας νύχτας στη Νέα Φιλαδέλφεια, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, περιγράφονται σε έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ, την ώρα που υπάρχουν εξελίξεις στο ποινικό κομμάτι της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, και όπως αναφέρεται στα εν λόγω έγγραφα, «στο σημείο που έλαβαν χώρα οι ανωτέρω πράξεις και συγκεκριμένα εξωτερικά του γηπέδου OPAP Arena, στη Νέα Φιλαδέλφεια, ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν, τα κάτωθι αντικείμενα ως πειστήρια», τα οποία αποδεικνύουν πως οι χούλιγκαν ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν.

Μία ιατρική μάσκα μίας χρήσης μαύρου χρώματος με εμφανή ίχνη αίματος

Μία μπλούζα μαύρη με λευκή στάμπα
Τρεις ενεργοποιημένες φωτοβολίδες με την ένδειξη Torch Verde Green
Μία γυάλινη φιάλη καφέ χρώματος με την ένδειξη Kaiser χωρητικότητας 500 ml
Μία διάφανη γυάλινη φιάλη με την ένδειξη Corona χωρητικότητας 355 ml
Ένα ζεύγος επικαλαμίδες λευκού χρώματος με την ένδειξη pro-pad
Ένα τζόκεϊ μαύρου χρώματος με πλαστική επένδυση στο εσωτερικό του
Ένα αθλητικό παπούτσι χρώματος μαύρου μάρκας admiral
Ένα αθλητικό παπούτσι χρώματος μαύρου μάρκας reebok
Ένα αθλητικό παπούτσι χρώματος μαύρου μάρκας New Balance
Ένας αναδιπλούμενος σουγιάς χρώματος μαύρο, συνολικού μήκος 20 cm και μήκος λάμας 9 cm
Ένας αναδιπλούμενος σουγιάς χρώματος μαύρο, συνολικού μήκος 17 cm και μήκος λάμας 8 cm
Ένα κομμάτι ξύλο μήκους 52 cm το οποίο φέρει κηλίδα αίματος και στο οποίο είναι καρφωμένο έτερο κομμάτι ξύλου μήκους 20,5 cm
Μία ξύλινη τάβλα μήκους 120 cm και πλάτους 10 cm, η οποία φέρει καρφιά και κηλίδες αίματος
Τρία ξύλινα κοντάρια μήκους 83 cm, εκ των οποίων τα 2 φέρουν κηλίδες αίματος
Δύο ξύλινα καδρόνια συνολικού μήκους 86 εκατοστά
Ένα ξύλινο καδρόνι συνολικού μήκους 96 εκατοστά
Μία πέτρα, με ίχνη καστανέρυθρης ουσίας

Ποινική δίωξη για 4 κακουργήματα και 7 πλημμελήματα
Σημειώνεται πως από τους εισαγγελείς ασκήθηκε ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και επτά πλημμελήματα σε βάρος των συλληφθέντων.

Τα κακουργήματα που αντιμετωπίζουν είναι:

Ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατηγορία μη προσωποποιημένη καθώς εκκρεμούν τα στοιχεία από εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.
Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
Έκρηξη εκρηκτικών
Κατοχή εκρηκτικών
Τα πλημμελήματα:

Διατάραξη κοινής ειρήνης
Επικίνδυνη σωματική βλάβη τετελεσμένη και σε απόπειρα
Φθορά ξένης ιδιοκτησίας
Βιαιοπραγία και πριν την εκδήλωση αθλητικής δραστηριότητας (με βάση τον αθλητικό νόμο)
Παράνομη οπλοφορία
Οπλοχρησία
Κατοχή φωτοβολίδων
Οι 104 κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον ανακριτών, προκειμένου να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν.

ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΙ

Στη σύλληψη τριών ατόμων προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές το βράδυ της Τετάρτης (09/08), έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου, λίγο προτού ξεκινήσει το παιχνίδι Παναθηναϊκός - Μαρσέιγ, στον απόηχο των επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια και υπό τον φόβο νέων ταραχών.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από την Αστυνομία, διαπιστώθηκε πως ο ένας από τους συλληφθέντες έφερε πάνω του μαχαίρι, ενώ οι άλλοι δύο είχαν μαζί τους βεγγαλικά.
Υπενθυμίζεται πως μετά τα θλιβερά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, έχουν από χθες ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας ώστε να μην επαναληφθούν συμπλοκές χούλιγκαν και στην σημερινή αναμέτρηση και έτσι ολόκληρη η διαθέσιμή δύναμη της ΓΑΔΑ έχει τεθεί επί ποδός και μαζί με ενισχύσεις που ζητηθεί και έχουν φτάσει από άλλους νομούς της χώρας, χιλιάδες αστυνομικοί έχουν βγει στους δρόμους.
Υπό απόλυτη ηρεμία η άφιξη των ομάδων
Νωρίτερα, περίπου 1,5 ώρα πριν τη σέντρα, οι αποστολές του Παναθηναϊκού και της Μαρσέιγ έφτασαν στο γήπεδο κάτω από απόλυτη ηρεμία.
Όπως αναφέρει το SPORT 24, πάνω από την περιοχή πετά ελικόπτερο της αστυνομίας ενώ στο γήπεδο πέρα από τους δύο παρατηρητές της UEFA υπάρχει και εισαγγελέας.
Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάτι άλλο ιδιαίτερο σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας τουλάχιστον περιμετρικά του γηπέδου, πέρα από αυτά που υπάρχουν σε κάθε αγώνα.
Στο "Απόστολος Νικολαΐδης" πρώτη έφτασε η αποστολή της Μαρσέιγ με ελάχιστες αποδοκιμασίες να την συνοδεύουν.
Σχεδόν πέντε λεπτά αργότερα αφίχθηκε στο γήπεδο και η αποστολή του Παναθηναϊκού για την αναμέτρηση.
Αμέσως μετά οι αποστολές των δύο ομάδων μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για την καθιερωμένη τους βόλτα με τα πνεύματα να είναι απόλυτα ήρεμα.

ΚΡΟΑΤΕΣ

«Ήρθαμε για διακοπές». Αυτό υποστηρίξαν οι πέντε Κροάτες, που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια με την άγρια δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη.
Την ίδια ώρα, ΕΛΑΣ και Λιμενικό ενισχύουν τα μπλόκα σε όλους τους συνοριακούς σταθμούς της χώρας, σε χερσαία σημεία και λιμάνια.
Οι πέντε Κροάτες που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα μετά τη φονική καταδρομή των χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε πλοίο για το Μπάρι της Ιταλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, κατά τον έλεγχο στον οποίο υπεβλήθηκαν, δήλωσαν ότι ήρθαν στην Ελλάδα «για διακοπές».

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας γύρω από τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, εκεί όπου επιτέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας οι περίπου 150 χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» τη διαλεύκανση της υπόθεσης, έχουν ήδη στα χέρια τους σημαντικά στοιχεία που μπορούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της δολοφονίας.
Αρχικά, τα κινητά των 98 συλληφθέντων, 82 εκ των οποίων είναι Κροάτες, θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφέρουν πλούσιο υλικό στους ερευνητές, καθώς οι χούλιγκαν συνηθίζουν να βιντεοσκοπούν τις παράνομες δράσεις τους προκειμένου να αναρτούν το υλικό στους οπαδικούς ιστότοπους και τα social media ως «κατορθώματά» τους.
Ο Έλληνας με το βαρύ... βιογραφικό
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τους δυο Έλληνες που συνεχίζουν να κρατούνται, ο ένας έχει «βαρύ παρελθόν» σε οπαδικές συμπλοκές, με συμμετοχή σε βίαια περιστατικά, ενώ έχει απασχολήσει τις Αρχές και για άλλου είδους εγκληματικές ενέργειες, όπως ληστείες.
Τα κινητά όλων, μπορεί να «μιλήσουν» σε τέτοιο βαθμό, ακόμα και με την ύπαρξη βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα οδηγούσε απευθείας στον εντοπισμό του φυσικού δολοφόνου του άτυχου οπαδού της ΑΕΚ.
Θέμα χρόνου να ανοίξουν στόματα
Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εστιάζουν είναι η λήψη DNA, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (8/8) με γενετικό υλικό όλων των συλληφθέντων, αλλά και από τα ρούχα του θύματος. Η εξέταση των δεδομένων έχει ήδη ξεκινήσει στα εγκληματολογικά εργαστήρια και τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες.
Παράλληλα, οι Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει να παίρνουν καταθέσεις, προσπαθώντας να αντλήσουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν για τη στιγμή της επίθεσης. Θεωρείται βέβαιο, ότι κάποια στόματα θα ανοίξουν και θα προσφέρουν τις πληροφορίες εκείνες που θα «δέσουν» τον δολοφόνο.
Ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί στη ΓΑΔΑ, θα ακολουθήσει νέος γύρος από το πρωί της Τετάρτης (9/8) με την παραπομπή τους στον εισαγγελέα. Εκεί από τις περιγραφές που θα κληθούν να δώσουν οι εμπλεκόμενοι, ίσως εξαχθούν πολύ σοβαρά συμπεράσματα γύρω από το πώς οργανώθηκε η επίθεση, από ποιους και ποιοι ενδεχομένως κατάφεραν το μοιραίο χτύπημα που σκότωσε τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή.
Στην Αθήνα ο 19χρονος που συνελήφθη στην Κακαβιά
Την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι διαφεύγουν τουλάχιστον 50 «πρωταγωνιστές ή συμμετέχοντες» στα επεισόδια, η αστυνομία έχει στήσει «μπλόκα» σε εθνικές οδούς και τα σύνορα. Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι και στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς.
Μάλιστα, νωρίτερα, υπήρξε η προσαγωγή ενός 19χρονου Κροάτη, που επέβαινε σε λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Τίρανα. Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψή του ως υπόπτου για την εμπλοκή στα επεισόδια στην Αθήνα.
Ο 19χρονος εισήλθε στην Ελλάδα το μεσημέρι της Δευτέρας (7/8) και ένα 24ωρο μετά μετέβη στην Κακαβιά προσπαθώντας να περάσει στην Αλβανία και από εκεί να ταξιδέψει για Κροατία.
Αφού αρχικά ανακρίθηκε από τις Αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει σχέση με τη δολοφονία και το βράδυ οι συνοριακές αρχές προχώρησαν στην επιστροφή του 19χρονου στην Αθήνα.
Έρευνες πραγματοποιούνται ακόμη σε σπίτια, ξενοδοχεία και καταλύματα AIRBNB στο Λεκανοπέδιο, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι συνεχίζουν να κρύβονται εντός Αττικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Κροάτης δημοσιογράφος, Φράνε Βούλας, συγκινεί με το άρθρο του για τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Φράνε Βούλας δηλώνει ντροπιασμένος ως Κροάτης, μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή από οπαδούς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

“Φτάσαμε στον πάτο, σκότωσαν εντελώς το ποδόσφαιρο. Όλα τα άλλα είναι ασήμαντα… Ντρέπομαι ως Κροάτης”, είναι ο τίτλος του άρθρου του στη μεγάλη κροατική ιστοσελίδα sportske.jutarnji.hr».

Αναλυτικά το άρθρο του Φράνε Βούλας:

«Φτάσαμε στον πάτο, σκότωσαν εντελώς το ποδόσφαιρο. Όλα τα άλλα είναι ασήμαντα… Ντρέπομαι ως Κροάτης.
Και τώρα τι ακολουθεί; Ποιος νοιάζεται πότε θα παίξουν. Σκότωσαν τον Μιχάλη, πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά…
Αυτή είναι μια από τις πιο θλιβερές μέρες στην ιστορία του κροατικού ποδοσφαίρου, αλλά και πολύ ευρύτερα.

Η Ελλάδα είναι τυλιγμένη στα μαύρα και η Κροατία κοκκινίζει από ντροπή εξαιτίας των «Bad Blue Boys». Όλα αυτού του είδους τα πράγματα συνέβησαν στο ποδόσφαιρό μας. Στο Desinac, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν πέρυσι, πολλές φορές ήταν και μια… τρίχα από το να συμβούν. Στο τέλος της ημέρας, ακόμη και ένας ποδοσφαιριστής σκοτώθηκε στο επαγγελματικό μας ποδόσφαιρο, ο Hrvoje Custic πέθανε ως αποτέλεσμα ενός χτυπήματος του κεφαλιού του σε έναν τοίχο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα του HNL.

Ήταν ένας συνδυασμός ατυχών συνθηκών, ανεπαρκών υποδομών… Αλλά σε αυτή την περίπτωση, μια ανθρώπινη ζωή αφαιρέθηκε και σβήστηκε από μια συνειδητή, προγραμματισμένη πράξη βίας. Κανείς δεν βρέθηκε τυχαία 1500 χιλιόμετρα μακριά από το Ζάγκρεμπ. Μπορεί να μην ήταν αυτός ο απώτερος στόχος αυτής της ανόητης πράξης βίας, αλλά σκότωσαν έναν άνδρα. Κάτω από τη «δικαιοδοσία» του ποδοσφαίρου, των συλλόγων και των φιλάθλων, ή οποιαδήποτε άλλα νεφελώματα. Ο πάτος του βαρελιού.

Κόλαση… ποδόσφαιρο, όλα. Τι σημασία έχουν οι Ντιναμό, Χάιντουκ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ… Τι σημασία έχει τώρα; Ο άντρας είναι νεκρός. ΝΕΟΣ ΑΝΤΡΑΣ. Όλα τα άλλα έγιναν εντελώς ασήμαντα μετά από αυτό. Ντρέπομαι ως Κροάτης. Ντρέπομαι ως φίλαθλος, άσχετα αν πρόκειται για την Ντιναμό και όχι τη Χάιντουκ.

Και ως άντρας, είμαι πραγματικά αηδιασμένος. Και τώρα τι θα ακολουθήσει; Αλλάζουν όλη την ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας που πιάστηκε στον ύπνο παρόλο που τους είχαν ειδοποιήσει για όλα οι συνάδελφοί τους των γειτονικών χωρών, μεταξύ των οποίων και οι Κροάτες; Είναι αργά, δεν θα αλλάξει τίποτα τώρα. Πότε θα παιχτεί το ματς; Ποιος νοιάζεται, σκότωσαν έναν άνθρωπο.

Η Ντιναμό θα τιμωρηθεί, ίσως και να αποβληθεί από την Ευρώπη; Δεν θα γίνει, αλλά ακόμα και να συμβεί, τι σημασία έχει τώρα, ο άνθρωπος αυτός σκοτώθηκε. Λοιπόν, όλοι αντιδρούν, από τους συλλόγους, την Ομοσπονδία, μέχρι την αστυνομία και την Κυβέρνηση… Τώρα όμως όλα αυτά είναι εντελώς άσχετα. Ο Μιχάλης Κατσουρής φεύγει ψηλά, δεν θα ξαναδεί αγώνα της ΑΕΚ, δεν θα κάνει οικογένεια, δεν θα δώσει στη μητέρα του εγγόνια…

Αυστηρά να τιμωρηθούν οι ένοχοι, ο δολοφόνος/οι δολοφόνοι και οι χούλιγκαν που εκτός από τον Μιχάλη σκότωσαν και το ποδόσφαιρο. Για αρχή, ας τους πάρουν μπροστά σε μια οικογένεια που κλαίει, μια μητέρα που έπαθε καρδιακή προσβολή αφού έχασε τον γιο της. Βάλτε τον να εξηγήσει μόνο ένα πράγμα. Γιατί; Αλλά όλοι όσοι έχουν παρόμοια νοοτροπία θα πρέπει να κάνουν την ίδια ερώτηση στον εαυτό τους πριν από την επόμενη βλακεία που σκοπεύουν να κάνουν στο όνομα του ποδοσφαίρου».

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Είχαν περάσει δώδεκα ώρες από τη δολοφονική επίθεση των χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και πέντε αστυνομικοί, με πλαστικά γάντια στα χέρια και μάσκες στα πρόσωπα, ερευνούσαν ακόμη το πρωί της Τρίτης την περιοχή γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ αναζητώντας πειστήρια οπαδικής βίας.
Ηταν τόσοι οι δράστες, τόσο το μένος, που ακόμη προέκυπταν νέα ευρήματα, τα οποία τοποθετούσαν σε διαφανή σακουλάκια.
Κάποια στιγμή εντόπισαν και ένα ξύλινο ρόπαλο με κηλίδες αίματος. Το φωτογράφισαν και το μάζεψαν. Τουλάχιστον 30 πεταμένα στειλιάρια φέρεται να είχε βρει λίγες ώρες νωρίτερα ένας από τους φύλακες του γηπέδου. Ωστόσο, τα σημεία όπου γίνονταν χθες το μεσημέρι οι έρευνες δεν ήταν διαρκώς αποκλεισμένα, παρότι συνεχίζονταν οι έλεγχοι των αστυνομικών. Ο καθένας μπορούσε να τα προσεγγίσει.
Κατά μία εκδοχή, ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής, αφού μαχαιρώθηκε στο αριστερό χέρι, φέρεται να μετακινήθηκε αιμόφυρτος αρκετά μέτρα, μέχρι ένα περίπτερο, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται απέναντι από το γήπεδο της ΑΕΚ.
Υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης του γηπέδου έδειχνε χθες διάσπαρτες κηλίδες αίματος στο έδαφος λέγοντας ότι υποδείκνυαν αυτή τη διαδρομή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Ερυθρού Σταυρού», ο 29χρονος διακομίσθηκε νεκρός στο νοσοκομείο στις 23.45 της Δευτέρας.
Δολοφονία 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια: ...
Αυτόπτες μάρτυρες των επεισοδίων, περιέγραφαν το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης επίθεσης. Ενας εξ αυτών λέει ότι είχε καθίσει σε μια καφετέρια έξω από το γήπεδο στις 20.00 και ότι ήδη υπήρχε μεταξύ κάποιων ατόμων στην περιοχή ανησυχία, «ότι ίσως γινόταν κάποιο "ντου"». «Η πλατεία εδώ μαζεύει κόσμο το καλοκαίρι, οικογένειες, παιδιά, δεν είναι πλατεία χούλιγκαν, δεν είναι γκέτο», λέει. Αλλος συμπληρώνει ότι ενημερώθηκε μισή ώρα νωρίτερα για τον κίνδυνο επίθεσης και επισημαίνει ότι η αστυνομία ήταν απούσα. «Μου είπαν ότι έρχονται 100 άτομα. Αλλά ούτε μία κλούβα, έστω κάπου ψηλά, δεν είχαν τοποθετήσει», τονίζει.
Ωρες νωρίτερα είχαν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με την κάθοδο των Κροατών οπαδών, οι οποίοι όμως δεν θα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Για λόγους ασφαλείας είχε αποφασιστεί να μην τους δοθούν εισιτήρια. Η βία, όμως, δεν αναχαιτίστηκε. «Αυτό πρώτη φορά το συναντάω, να διανύσουν 1.500 χιλιόμετρα και να μην τους ελέγξουν, να μην τους σταματήσει κανείς», λέει οπαδός της ΑΕΚ, οργανωμένος από το 1981.
Ολοι όσοι βρίσκονταν τη Δευτέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί. «Εάν το ξέραμε ότι έρχονται, δεν θα καθόμασταν εδώ, θα είχαμε ήδη φύγει», λέει ο θαμώνας μιας καφετέριας που την προηγούμενη νύχτα καθόταν στο ίδιο μέρος και υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης. Η κόρη του, έγκυος στον όγδοο μήνα, ήταν δίπλα του. Περιγράφει ότι στις 22.30 εμφανίστηκε κάποιος φωνάζοντας: «Ερχονται Κροάτες μαζί με Παναθηναϊκούς, μαζέψτε τα τραπέζια». Οι αστυνομικές αρχές ήταν ενήμερες και είχαν επισημάνει σε σχετικά πληροφοριακά δελτία ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι αδελφοποιημένοι με εκείνους του Παναθηναϊκού. «Ηταν πολύ φορτωμένοι, με καδρόνια και ρόπαλα», λέει αυτόπτης μάρτυρας. «Ηρθαν για να δολοφονήσουν». Οσοι μίλησαν περιγράφουν επιθέσεις που εκδηλώθηκαν ανά κύματα. Το βασικό σκέλος των βιαιοπραγιών φαίνεται πως κράτησε περίπου μισή ώρα, μέχρι να εμφανιστούν στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις και να γίνει χρήση δακρυγόνων. Επειτα οι χούλιγκαν σκόρπισαν στα γύρω στενά. Ο κόσμος που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο σημείο κλείστηκε στα μαγαζιά. Σε κοντινή καφετέρια, οπαδοί της ΑΕΚ που έτρεχαν για να διαφύγουν είπαν σε κάποιους να κρυφτούν στις τουαλέτες. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι κάποιος κρατούσε το στομάχι του και έφτυνε αίμα. Λένε ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό χτυπούσαν αδιακρίτως.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Για "τραγική αποτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας" έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha για τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ κατά τη διάρκεια επιδρομής Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

"Στον τομέα της πρόληψης είχαμε μια τραγική αποτυχία, δεν είμαστε κυβέρνηση που μασάμε τα λόγια μας. Η εικόνα αυτή της ΕΛ.ΑΣ. είναι τελείως ξένη με τις επιδόσεις που μας έχει συνηθίσει. Πληροφορίες δεν αξιοποιήθηκαν, δεν αξιολογήθηκαν σωστά. Απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο" δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Και συνέχισε σχετικά με την αποπομπή επτά αξιωματικών της ΕΛΑΣ: "Αποδόθηκαν οι πρώτες ευθύνες και απαντώ ξεκάθαρα ότι βεβαίως ό,τι μας δείξει η έρευνα που θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, θα υπάρχουν ανάλογες αποφάσεις. Δεν νοείται η ΕΛΑΣ ακόμη και μήνα Αύγουστο να αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο αυτά τα περιστατικά. Χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα, όχι να προσπαθεί να πετάξει κάποιος την ευθύνη σε κάποιον άλλον. Δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί, αυτό το κονβόι να διασχίσει την μισή Ελλάδα και να μην το σταματήσει κανείς".

Κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί από τη θέση του, ο υπουργός ανέφερε: "Δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να παραιτηθώ αν το ζήτημα είχε να κάνει  με έναν πολιτικό σχεδιασμό"

ΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ

Την ώρα που συγκλονισμένη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις της ματωμένης υπόθεσης με τον χούλιγκαν- σφαγέα που τη Δευτέρα «πήρε» τη ζωή του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, εντύπωση, ακόμα και στους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, προκαλεί η στάση των συλληφθέντων της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
Ψυχροί, σκληροί και «διαβασμένοι», μέσα από τα κρατητήρια του 7ου ορόφου της ΓΑΔΑ αλλά και των ειδικών χώρων του 6ου ορόφου όπου κάποιοι έχουν μεταφερθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των συλληφθέντων, οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ λένε στους αστυνομικούς το αδιανόητο, ότι αυτοί δήθεν δέχθηκαν επίθεση από τις οικογένειες των Ελλήνων που ήταν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, αδυνατώντας φυσικά να εξηγήσουν για ποιο λόγο πήγαν συντεταγμένα στο OPAP ARENA, οπλισμένοι με ρόπαλα και ακονισμένα μαχαίρια, όπως τους κατέγραψαν οι κάμερες.
Οι Κροάτες χούλιγκανς, υποστηρίζουν ότι ήρθαν μόνοι τους στην Ελλάδα για να «ενισχύσουν ψυχολογικά» την αγαπημένη τους ομάδα, αν και γνώριζαν εκ των προτέρων ότι υπήρχε απαγόρευση από την UEFA, να μπουν στο «Αγία Σοφία» να παρακολουθήσουν το παιχνίδι. Είπαν ότι ήθελαν να το δουν από κάποια καφετέρια κοντά στο γήπεδο και φυσικά κανένας δεν περιέγραψε το σκηνικό του θανάτου, λέγοντας πως δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα.
Το προφίλ αλλά και η εικόνα τους, παραπέμπει ευθέως σε ναζιστικά και αντικοινωνικά στοιχεία που αρνούνται να πουν το παραμικρό. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά και να αποτινάξουν από πάνω τους κάθε ίχνος ευθύνης, έλεγαν στους αστυνομικούς πως συνδύασαν τις διακοπές τους στη χώρα μας χωρίς να πουν οτιδήποτε για επαφές με Έλληνες οπαδούς άλλης ομάδας.
Οι αστυνομικοί, εκτιμούν ότι έχουν στα χέρια τους το DNA του δολοφόνου. Γι' αυτό, από χθες το απόγευμα, κατά γκρουπ, οδηγούν τους συλληφθέντες σε ειδικό χώρο όπου λαμβάνουν βιολογικό υλικό και δακτυλικά αποτυπώματα.
Παράλληλα, κάνουν φύλλο και φτερό τα οχήματα που οι χούλιγκανς χρησιμοποίησαν για να φθάσουν στη χώρα μας και έχουν οδηγηθεί στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας, προκειμένου να εντοπίσουν γενετικό υλικό, ενώ έχουν χωρίσει τους συλληφθέντες σε ομάδες ανάλογα με τη δυναμική που είχαν στον σύνδεσμο τους αξιοποιώντας τα στοιχεία που έχουν λάβει από τις ξένες αρχές.
Εκτιμούν ότι 4 με 5 άτομα είναι οι αρχηγοί ενώ με βάση τα στοιχεία που έλαβαν από την κροατική Αστυνομία και τη Europol, συνέταξαν μια «κόκκινη λίστα» με τους πιο επικίνδυνους περίπου 40 χούλιγκανς, ανάμεσα στους οποίους θεωρούν ότι βρίσκεται και ο δολοφόνος του Μιχάλη.
Συνεχίζουν δε, να συλλέγουν βίντεο από κάμερες τόσο των δρόμων γύρω από τον ηλεκτρικό όσο και το μετρό, ενώ αξιοποιείται και υλικό που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, προκειμένου και μέσα από τις λεγόμενες «ανοικτές πηγές», να αποκρυπτογραφήσουν τον τρόπο δράσης των Κροατών και τις κινήσεις συγκεκριμένων ατόμων που χαρακτηρίζονται ως τα μεγάλα κεφάλια των «Bad Blue Boys».
Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ, αναζητά και τις ευθύνες συγκεκριμένων αξιωματικών που διαχειρίστηκαν σε διάφορα στάδια την υπόθεση των Κροατών χούλιγκανς.
Εκτιμάται πως τα επόμενα 24ωρα, θα είναι καθοριστικά για την πορεία και άλλων αστυνομικών που οι πληροφορίες λένε ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ευθύνες για τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης που είχε τραγικό αποτέλεσμα.

ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ

Το μακελειό της Νέας Φιλαδέλφειας και η αστυνομία με το πενάκι του Dranis
Δείτε το σκίτσο

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

O 29χρονος Μιχάλης δεν είναι το πρώτο θύμα οπαδικής βίας στη χώρα μας.
Ο κύκλος αίματος ξεκινά το 1983 με τον 18χρονο Άρη Δημητριάδη έξω από το γήπεδο Χαριλάου. Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού σημάδεψε ανεξίτηλα τον ελληνικό αθλητισμό την 1η Φεβρουαρίου του 2022. Το βράδυ της Δευτέρας (7/8), επιβεβαιώθηκε ότι η πληγή της βίας που σχετίζεται με τον αθλητισμό, είναι ακόμη ανοιχτή.
9/9/1983 Άρης Δημητριάδης – 18 ετών, Θεσσαλονίκη
Ο αθλητής ποδηλασίας Άρης Δημητριάδης έγινε πριν από 39 χρόνια ο πρώτος καταγεγραμμένος νεκρός της τυφλής οπαδικής βίας στη χώρα μας. Δέχτηκε επίθεση με μαχαιριές έξω από το γήπεδο Χαριλάου όταν ρώτησε το σκορ του αγώνα με τον Παναθηναϊκό.
26/10/1986 Χαράλαμπος Μπλιώνας – 29 ετών, Λάρισα
Ο πρώτος νεκρός στο γήπεδο. Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου πριν από 36 χρόνια ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπλιώνας πέφτει νεκρός στις εξέδρες του γηπέδου Αλκαζάρ χτυπημένος στο λαιμό από φωτοβολίδα λίγες μέρες πριν από το γάμο του. Ήταν η πρώτη φορά που είχε πάει στο γήπεδο, τυχαία, γιατί είχε χάσει το δρομολόγιο του ΚΤΕΛ για την Αθήνα.
13/1/1991 Γιώργος Παναγιώτου – 17 ετών, Αττική
Ο πρώτος ανήλικος νεκρός. Ο 17χρονος Γιώργος Παναγιώτου δέχεται φωτοβολίδα στην κοιλιά κατά διάρκεια συμπλοκής οπαδών στη Νέα Φιλαδέλφεια και πέφτει νεκρός
10/4/1991 Ευθύμιος Λιάκας 21 ετών – Κώστας Ντόλιας 25 ετών, Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης
Οι δύο φίλοι καίγονται ζωντανοί επιστρέφοντας από την Αθήνα μετά το τέλος του αγώνα κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ – Πανιωνίου. Στο 24ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού ένα αυτοκίνητο πλησιάζει στο δικό τους και κάποιος πετά μια βόμβα μολότοφ. Το όχημα γίνεται παρανάλωμα του πυρός.
12/5/1993 Γιώργος Καρνέζης – 25 ετών, Αττική
Ο Γιώργος Καρνέζης πέφτει νεκρός από θανάσιμη μαχαιριά λίγο μετά τη λήξη αγώνα μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού .
29/3/2007 Μιχάλης Φιλόπουλος – 22 ετών, Αττική
Έπειτα από 14 χρόνια κι άλλος νεκρός. Ο Μιχάλης Φιλόπουλος αφήνει την τελευταία του πνοή σε ραντεβού θανάτου για συμπλοκή μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού.
5/9/2011 Γιάννης Ρουσάκης – 21 ετών, Ηράκλειο Κρήτης
Νέο ραντεβού θανάτου αυτή τη φορά στην Κρήτη μεταξύ οπαδών Παναθηναϊκού – ΟΦΗ. Ο Γιάννης Ρουσάκης δέχεται διαδοχικές μαχαιριές κατά τη διάρκεια συμπλοκής και καταλήγει
14/9/2014 Kώστας Κατσούλης – 46 ετών Αλικαρνασσός Κρήτης
Ο Κώστας Κατσούλης πέφτει νεκρός, τραυματισμένος στο κεφάλι, έπειτα από συμπλοκές μετά τον Αγώνα Εθνικού Πειραιώς και Ηροδότου.
4/5/2017 Νάσος Κωνσταντίνου – 24 ετών, Θεσσαλονίκη
Ο Νάσος Κωνσταντίνου προσπαθεί να ξεφύγει από κουκουλοφόρους που του επιτίθενται στην οδό Αγίου Δημητρίου μετά το τέλος του ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού. Παρασύρεται από αυτοκίνητο και λίγες μέρες μετά αφήνει την τελευταία του πνοή.
5/1/2020 Tόσκο Μποζατζίσκι – 28 ετών, Θεσσαλονίκη
Ο Βούλγαρος Τόσο Μποζατζίσκι παρασύρεται θανάσιμα από αυτοκίνητο στην οδό Μαρίας Κάλας όταν προσπαθεί να ξεφύγει από επίθεση ομάδας οπαδών.
1/2/2022 Άλκης Καμπανός – 19 ετών, Θεσσαλονίκη
Το πιο πρόσφατο θύμα, ο Άλκης Καμπανός πέφτει νεκρός από θανάσιμες μαχαιριές ομάδας ατόμων λίγο έξω από το γήπεδο Χαριλάου, σχεδόν στο ίδιο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή και ο πρώτος νεκρός οπαδικής βίας.

ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ

Για πολύ σοβαρά λάθη στην πρόληψη και την αποτροπή στο θέμα της Νέας Φιλαδέλφειας, έκανε λόγο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος.
«Ξεκινώντας να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος άδικα έχασε τη ζωή του, στην οικογένεια του Μιχάλη και να ευχηθούμε και να δουλέψουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση, ούτως ώστε ο Μιχάλης να είναι το τελευταίο θύμα αυτής της τυφλής οπαδικής βίας, η οποία δυστυχώς δεν μαστίζει μόνο τον ελληνικό αθλητικό χώρο, αλλά βλέπετε ότι είναι ένα πανευρωπαϊκό και ένα παγκόσμιο φαινόμενο» είπε αρχικά μιλώντας στο ERTNEWS.
Και συνέχισε: «Είναι ένα χρέος τιμής απέναντι στη μνήμη αυτού του αδικοχαμένου παιδιού να βρεθούν οι ένοχοι, να βρεθεί ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι και να καταδικαστούν. Από εκεί και πέρα προφανώς και γίνανε πολύ σοβαρά λάθη στην όλη διαχείριση. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Και ο υπουργός εχθές, τόσο υπουργός όσο και εγώ, αναγνωρίζουμε ότι επιχειρησιακά σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι της πρόληψης και της αποτροπής, έγιναν πολύ σοβαρά λάθη. Για αυτό το λόγο υπήρξαν άμεσα και κάποιες συγκεκριμένες απομακρύνσεις. Για αυτό το λόγο διετάχθη και μία ΕΔΕ η οποία σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα από την επεξεργασία και την ανάλυση όλων των στοιχείων σε βάθος, θα εξάγει ένα πόρισμα το οποίο θα αποδώσει τις ευθύνες οι οποίες υπάρχουν σε αυτούς τους όποιους τις έχουν και θα υπάρξει και η ανάλογη τιμωρία».
Ήταν φασίστες, τρομοκράτες υπό τον μανδύα του χουλιγκανισμού ήρθαν και έκαναν αυτή την καταδρομική επίθεση, είπε για αυτούς που προκάλεσαν τα αιματηρά επεισόδια και τον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη. «Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν θύλακες ακόμα και στα γήπεδα, ακροαριστερών και αναρχικών ομάδων, όπως επίσης και ακροδεξιών ομάδων. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν βγαίνει από το τελευταίο επεισόδιο και κατά το παρελθόν έχουν απασχοληθεί οι Αρχές» είπε και μίλησε για ένα φαινόμενο το οποίο χρειάζεται σύμπνοια, συνεννόηση, συνεργασία και όχι αντιπαράθεση για να αντιμετωπιστεί.
«Ο χώρος του αθλητισμού είναι χώρος πολιτισμού και ευγενούς άμιλλας και διασκέδασης αν θέλετε. Αλλά βλέπουμε ότι και σε αυτόν τον χώρο έχουν παρεισφρήσει στοιχεία τα οποία με την εγκληματική τους δράση δηλητηριάζουν και δημιουργούν τεράστια προβλήματα».
Όσο για το αν γνώριζε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και αν είχε ενημερώσει την ηγεσία του Υπουργείου ήταν κατηγορηματικός: «Ούτε εγώ ούτε ο κ. Οικονόμου είχαμε ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα».
«Από εκεί και πέρα υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι δυστυχώς δεν έγιναν αυτά τα οποία θα έπρεπε να γίνουν στο κομμάτι της αποτροπής. Αυτά είναι τα ερωτήματα τα οποία θέτει η ΕΔΕ και αυτά είναι τα ερωτήματα τα οποία θα κληθεί να απαντήσει η ΕΔΕ όπως και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι. Σε ό, τι έχει να κάνει με το κομμάτι της καταστολής, επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, έγιναν 98 συλλήψεις, και χθες όλη την ημέρα σε όλα τα τελωνεία, σε όλες τις πύλες εξόδου της χώρας, είχαμε συλλήψεις και στην Ηγουμενίτσα είχαμε σύλληψη και στην Κακαβιά και στο Κιλκίς, όπου εντοπίστηκαν κάποιοι Κροάτες οι οποίοι πέρασαν και αυτοί από τον εισαγγελέα και φάνηκε ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη και θα συνεχίσει να γίνεται αυτό γιατί είναι χρέος και υποχρέωσή μου».
Όσο για το αν θα γίνουν άλλες καρατομήσεις, ο υφ. Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε: «Είμαστε ξεκάθαροι. Νομίζω ότι το μήνυμα το έδωσε ο κύριος Υπουργός και είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν. Γι αυτό διεξάγεται η ΕΔΕ και σε λιγότερο από μήνα θα μου επιτρέψετε να σας πω γιατί αυτή είναι η πολιτική εντολή η οποία έχει δοθεί, θα υπάρχει το πόρισμα της ΕΔΕ και ανάλογα με το πόρισμα θα υπάρχει η ανάλογη αντίδραση και φυσικά θα αποδοθούν οι ευθύνες, όσο ψηλά και αν είναι αυτές».
"Κανείς στο απυρόβλητο, κανείς με ασυλία"
«Στο απυρόβλητο δεν είμαι ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός, ούτε ο αρχηγός (σ.σ. της ΕΛΑΣ), ούτε κανένας ο οποίος υπηρετεί την πατρίδα και είναι σε μια θέση ευθύνης. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Γι αυτόν το λόγο όμως, επειδή δεν πρέπει να λειτουργούμε με επικοινωνιακούς όρους, αλλά με όρους ουσίας, Γι αυτό διεξάγεται η συγκεκριμένη ΕΔΕ, ούτως ώστε εμπεριστατωμένα και έχοντας την απόλυτη ανάλυση όλων των στοιχείων και παίρνοντας τις καταθέσεις από τους αρμόδιους αλλά και από άλλα άτομα τα οποία ενεπλάκησαν στο συγκεκριμένο γεγονός, θα κάνει ένα πόρισμα στο οποίο επί του πορίσματος αυτό κανένας δεν έχει ασυλία. Είμαι ξεκάθαρος».
Όσον αφορά στο αίτημα της αντιπολίτευσης για παραιτήσεις, ανέφερε ότι αυτή είναι η δουλειά. «Εμάς η δουλειά μας είναι να φτιάξουμε μία αστυνομία σύγχρονη και ασφαλή για τους πολίτες». «Προφανώς αυτό το οποίο έγινε είναι κάτι το οποίο αποτελεί μια κακή στιγμή της αστυνομίας, μια τραγική στιγμή της αστυνομίας, όπως σας είπα, γιατί δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από τα λόγια μας».
Για τον αγώνα της Τετάρτης (09/08) ανάμεσα σε ΠΑΟ και Μαρσέιγ, είπε ότι έγινε μια σύσκεψη το πρωί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με όλα τα στελέχη τα αρμόδια της Ελληνικής Αστυνομίας. «Προφανώς και θα είναι πολύ αυξημένα τα μέτρα λόγω και του τραγικού αυτού περιστατικού το οποίο είχαμε. Εύχομαι και πιστεύω να πάνε όλα καλά».
«Έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία, αυτή τη φορά σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η αστυνομία θα κάνει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει» ανέφερε ο κ. Κατσαφάδος.

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

«Ασύλληπτη τραγωδία, για την οποία θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί ο υπουργός κ. Οικονόμου» χαρακτήρισε την δολοφονία του Μιχάλη Κατσούλη η Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5.

«Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον οπαδισμό, για τον χουλιγκανισμό, τις ναζιστικές καταβολές των Κροατών χούλιγκανς κλπ και να αναλύουμε το πολύ σοβαρό κοινωνικό αυτό πρόβλημα, αλλά στο συγκεκριμένο η συζήτηση είναι μία: Γιατί αφού υπήρχε ενημέρωση η κυβέρνηση αδράνησε; Ποιο είναι το άλλοθι της αδράνειας αυτής;»

 «Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Μιχάλη. Και είναι αδιανόητο να παραμένει στη θέση του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ρίχνοντας τις ευθύνες σε μερικούς αξιωματικούς της τροχαίας» τόνισε η Εφη Αχτσιόγλου.

Σχολιάζοντας τις συχνές αναφορές κυβερνητικών στελεχών στο 41% των πρόσφατων εκλογών, τόνισε ότι είναι «όχι μόνο προσβολή κάθε δημοκρατικής διαδικασίας αλλά χυδαιότητα σε βάρος των πολιτών».

«Ας αναρωτηθούμε κι ας ρωτήσουμε και γύρω μας αν μας αξίζει αυτό το καλοκαίρι που ζούμε, αν αυτή τη ζωή θέλουμε. Με πυρκαγιές ανεξέλεγκτες, με ακρίβεια πρωτοφανή, με εργασιακό μεσαίωνα στα σκαριά, με δολοφονίες από ανεμπόδιστους ναζιστές χούλιγκαν.

Πόσο ασφαλής αισθάνεται ο κάθε πολίτης σήμερα; Και πώς τολμούν να επικαλούνται το αποτέλεσμα των εκλογών όταν λίγες βδομάδες μετά εξελίσσεται αυτή η ταινία φρίκης γύρω μας και το κράτος είναι υπό κατάρρευση; Προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιβάλει μια κοινωνία μειωμένων προσδοκιών, μέσα σε ένα καθεστώς διαρκούς φόβου και αυτό καλούμαστε να το ανατρέψουμε πηγαίνοντας πόρτα-πόρτα στις γειτονιές, μιλώντας με τους ανθρώπους του μόχθου που υποφέρουν αλλά φοβούνται».

ΠΑΤΕΡΑΣ

Σε σταθερή και ασυμπτωματική κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται στην Καρδιολογική Κλινική, του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός η μητέρα του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη που έχασε τη ζωή του έπειτα από τη δολοφονική επίθεση χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Είναι με φάρμακα, θα έρθει εδώ να συνεχίσει την αγωγή και θα πούμε το τελευταίο αντίο στον Μιχάλη μας» είπε η θεία του 29χρονου μιλώντας στο Star. Και πρόσθεσε μεταφέροντας τα λόγια της μητέρας του: «Μου είπε "δεν θα ξαναδώ το παιδί μου να έρχεται στο σπίτι"».

Την ίδια ώρα, ο πατέρας του 29χρονου τόνισε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρεθεί ο δολοφόνος του παιδιού του. «Δυστυχώς έχουν χαθεί παιδιά, χάθηκε το παιδί μου και φοβάμαι μην χαθούν κι άλλα. Θέλω πρώτα να αποχαιρετήσω το παιδί μου και μετά θα μιλήσω» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Star.

Σημειώνεται ότι βαρύτατες ποινικές διώξεις για σωρεία κακουργηματικού χαρακτήρα αδικημάτων, μεταξύ των οποίων είναι της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ασκήθηκαν σε βάρος των 104 χούλιγκανς, οι οποίοι κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετήχθησαν το πρωί από την ΓΑΔΑ στην πρώην Σχολή Ευελπίδων. Στη δίωξη περιλαμβάνεται επίσης και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου Μιχάλη, αδίκημα ωστόσο το οποίο προς το παρόν δεν προσωποποιήθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές σε αυτήν τη φάση της έρευνας.

Η έρευνα των Αρχών συνεχίζεται με έμφαση τόσο στα κινητά των κατηγορουμένων που έχουν κατασχεθεί καθώς και στις εξετάσεις γενετικού υλικού και βίντεο που εκτιμάται ότι θα αποκαλύψουν και τον δράστη της άγριας δολοφονίας του φίλου της ΑΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία της υπόθεσης, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει εντοπιστεί το φονικό όπλο, πιθανότατα μαχαίρι, που έκοψε το νήμα της ζωής του Μιχάλη. Ωστόσο έχουν εντοπιστεί άλλα μαχαίρια που εξετάζονται εξονυχιστικά από τις διωκτικές και εισαγγελικές Αρχές.

ΕΠΕΛΑΣΗ

Νέα στοιχεία που δείχνουν το οργανωμένο σχέδιο των Κροατών χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές αρχές.

Το βίντεο από τις κάμερες της Αττικής Οδού, είναι αποκαλυπτικό για το πως κινήθηκαν στην τελευταία φάση του σχεδίου τους μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια και την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη.

Συγκεκριμένα από τα 25 με 30 οχήματα που εντοπίζονται αρχικά απο την Αστυνομία να κινούνται στην εθνική οδό, τα περισσότερα (περίπου 15-20) μπαίνουν στην Αττική Οδό και η κάμερα τους καταγράφει να εισέρχονται στις 22:05. Τα αυτοκίνητα, κινούνται με σχετικά χαμηλή ταχύτητα και σύμφωνα πάντα με το υλικό από τις κάμερες της Αττικής Οδού βγαίνουν στην έξοδο Κύμης στις 22:24.

Οι κάμερες, τους καταγράφουν από τη λεωφόρο Κύμης να στρίβουν στη Νερατζιωτίσσης και να σταθμεύουν τα οχήματα έξω από τον σταθμό.

Το επόμενο βίντεο που έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές αρχές τους καταγράφει περίπου 20 λεπτά αργότερα να ανεβαίνουν στον σταθμό ΗΣΑΠ «Ειρήνη». Οι κάμερες «πιάνουν» περίπου 100 άτομα με κουκούλες στα πρόσωπα τους και ξύλα στα χέρια να επιβιβάζονται στον συρμό και στις 23:00 να αποβιβάζονται στο σταθμό «Περισσός».

 Από εκεί φαίνονται να κατεβαίνουν και η πρώτη επίθεση που κάνουν στους οπαδούς της ΑΕΚ με αυτοσχέδια ρόπαλα, πέτρες και μαχαίρια, είναι στη συμβολή των οδών Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Κιουταχείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο από τις κάμερες της Αττικής Οδού, όσο και του ΗΣΑΠ, φαίνεται τα περισσότερα αυτοκίνητα των Κροατών, αυτά δηλαδή που μπήκαν στην Αττική οδό να καταλήγουν στον σταθμό ΗΣΑΠ Ειρήνη.

Το ερώτημα είναι τι έγιναν τα υπόλοιπα 5 με 10 οχήματα που συνέχισαν να κινούνται επί της εθνικής οδού και χάθηκαν στην κίνηση. Οι αστυνομικοί με τις μοτοσικλέτες που τους επιτηρούσαν, δεν κατάφεραν να τους ακολουθήσουν και έτσι, δεν είναι ξεκάθαρο πως κινήθηκαν και που κατέληξαν. 

ΔΙΩΞΕΙΣ

Ποινική δίωξη για τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες και επτά πλημμεληματικές ασκήθηκε σε βάρος των 104 κατηγορουμένων οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για την υπόθεση της αιματηρής συμπλοκής στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου δολοφονήθηκε ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής το βράδυ της Δευτέρας 07/08/2023.

Η δίωξη αφορά τα εξής αδικήματα:  

εγκληματική οργάνωση (κακούργημα) 

ανθρωποκτονία από πρόθεση (κακούργημα) 

έκρηξη (κακούργημα) 

κατοχή εκρηκτικών υλών (κακούργημα) 

διατάραξη κοινής ειρήνης 

επικίνδυνη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού κατά συρροή

φθορά ξένης ιδιοκτησίας

βιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου ) 

παράνομη οπλοφορία

οπλοχρησία 

κατοχή φωτοβολίδων

Η δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας δεν προσωποιήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν ενώπιον τακτικών ανακριτών.

Στο μεταξύ, οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν όλα τα κινητά όλων των συλληφθέντων που έχουν κατασχεθεί ενώ παράλληλα εξετάζεται το γενετικό υλικό και τα βίντεο με στόχο την ταυτοποίηση του δράστη της ανθρωποκτονίας του 29χρονου Μιχάλη. 

Μέχρι αυτή τη στιγμή ωστόσο δεν έχει εντοπιστεί το φονικό όπλο, το μαχαίρι με το οποίο φέρεται να έγινε η δολοφονία, αν και έχουν βρεθεί άλλα μαχαίρια τα οποία επίσης εξετάζονται εξονυχιστικά από τις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές.

Οι έρευνες για την υπόθεση γίνονται υπό την εποπτεία της προϊσταμένης της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρίας Γκανέ η οποία βρίσκεται σε άμεση και διαρκή επικοινωνία με τους εισαγγελείς πρωτοδικών σύμφωνα άλλωστε και με την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη.

ΕΡΕΥΝΕΣ

Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών που διεξάγουν την έρευνα για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή έχουν μπει τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων καθώς είναι αυτά που ίσως βοηθήσουν τις Αρχές να φθάσουν στα ίχνη του δολοφόνου.
Αστυνομικές πηγές, μιλώντας στο protothema.gr, ανέφεραν ότι με δεδομένο το γεγονός πως στα social media είχαν υπάρξει αναρτήσεις για την επερχόμενη άφιξη των Κροατών χούλιγκανς, είναι πολύ πιθανό οπαδοί ελληνικής ομάδας να είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικά με του οπαδούς της Ντιναμό.
«Πρόκειται για αδελφοποιημένους οπαδούς, έτσι θα αναλυθούν οι κλήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ ελλήνων και ξένων χούλιγκανς. Στα social media υπήρχαν αναρτήσεις για την άφιξη τους. Πιθανόν να υπήρξε και επικοινωνία για την οργάνωση της καθόδου τους και την μετέπειτα επίθεση. Οι κλήσεις μπορεί να βιοηθήσουν στον εντοπισμό του ενόχου» ανέφεραν οι ίδιες πηγές χαρακτηριστικά.
Παράλληλα με αγωνία αναμένουν οι αστυνομικοί και τα αποτελέσματα από τους ελέγχους γενετικού υλικού που πρόκειται να διεξαχθούν καθώς το DNA είναι πιθανό να «δείξει» τον δράστη του εγκλήματος.
«Το βασικό είναι να βρεθεί το όπλο του εγκλήματος ή δείγματα DNA κοντά στην πληγή και σε συνδυασμό με μαρτυρίες να προκύψει η ταυτότητα του ατόμου που έκανε το έγκλημα» επισήμαναν σχετικά αστυνομικές πηγές.
Πάντως οι Κροάτες που συνελήφθησαν και σήμερα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, φέρονται κατά την κράτηση τους να κράτησαν ως επί των πλείστων το στόμα τους κλειστό, με κάποιους από αυτούς να υποστηρίζουν ότι δεν ήρθαν στην Αθήνα για να προκαλέσουν επεισόδια, αλλά για να στηρίξουν ψυχολογικά την ομάδα τους και να παρακολουθήσουν τον αγώνα από τις καφετέριες.

ΜΕΤΡΑ

Ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα με την επιστράτευση διμοιριών ΜΑΤ ακόμη και από την επαρχία, συμμετοχή όλης της Ασφάλειας, δημιουργία τριών ζωνών και φραγμών γύρω από το γήπεδο Απόστολος Νικολαίδης, χρήση ελικοπτέρων και drones αποφασίστηκαν σήμερα, Τετάρτη (09.08.23) στη διευρυμένη σύσκεψη της  ΕΛ.ΑΣ για τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μαρσέιγ στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Κανείς οπαδός δεν θα περάσει τους φραγμούς, αν δεν έχει στο χέρι του το εισιτήριο για το αποψινό ματς Παναθηναϊκού – Μαρσέιγ, ενώ η Τροχαία θα αποκλείσει δρόμους πολλά τετράγωνα από το γήπεδο, όπου θα διεξαχθεί η ποδοσφαιρική αναμέτρηση, όπως αποφασίστηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ. 

 Οι έλεγχοι στα σύνορα, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δείξει ότι έχουν έρθει οπαδοί της Μαρσέιγ, που είναι αδελφοποιημένοι με τους φιλάθλους της ΑΕΚ, ενώ αυτό που ανησυχεί τους αξιωματικούς της Αστυνομίας είναι μεμονωμένα περιστατικά, μακριά από το γήπεδο. Για παράδειγμα, να σχηματιστούν ομάδες οπαδών αντιπάλων σωματείων, να κινούνται σε διάφορες περιοχές γύρω από το γήπεδο και να την «πέφτουν» σε διάφορους οπαδούς του Παναθηναϊκού, που πηγαίνουν στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Για το λόγο αυτό, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ θα περιπολούν, «χτενίζοντας» όλο το λεκανοπεδιο, άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά θα κινούνται στο Μετρό για αποφυγή μεμονωμένων περιστατικών, ενώ τα drones και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ, θα μεταφέρουν online εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων, προκειμένου οι αρχές να έχουν πλήρη ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην Αθήνα αρκετές ώρες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα.

Τέλος, ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν και για τις αποστολές των ομάδων, προκειμένου να αποφευχθούν «εκρηκτικές» συναντήσεις με οπαδούς άλλων σωματείων.

ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ

Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων βρίσκονται το μεσημέρι της Τετάρτης (09.08.23) οι 94 συλληφθέντες χούλιγκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία Κροάτες για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη.

Τα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου έχουν οδηγηθεί οι χούλιγκανς, είναι δρακόντεια. Δύο κλούβες των ΜΑΤ βρίσκονται στην είσοδο των δικαστηρίων στο πλάι του κτιρίου 16, ενώ συλληφθέντες έφτασαν μέσα σε τρεις μεγάλες κλούβες και ένα άσπρο λεωφορείο συνοδεία μηχανών της αστυνομίας και περιπολικών.

Συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια φώναζαν «δολοφόνοι» και «φασίστες». «Φάγανε τον φίλο μου», είπε άτομο από το εξοργισμένο πλήθος στους αστυνομικούς. 

ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ

Τρεις ανακριτές, ένας τακτικός και δύο επίκουροι, θα διενεργήσουν την κύρια ανάκριση για την υπόθεση των αιματηρών επεισοδίων και της δολοφονίας του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, η δικογραφία της οποίας είναι ογκωδέστατη.

Η κύρια ανάκριση για την υπόθεση, για την οποία σήμερα ασκήθηκε ποινική δίωξη στους συνολικά 104 κατηγορούμενους, ανατέθηκε στην 25η Τακτική Ανακρίτρια.

Μετά από αίτημα του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστοφόρου Λινού και με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρίας Γκανέ, την Ανακρίτρια λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης την 25η Τακτική Ανακρίτρια θα επικουρούν ο 14ος Τακτικός Ανακριτής και η 20η Τακτική Ανακρίτρια που υπηρετούν στα θερινά τμήματα.

Έτσι, και προκειμένου οι απολογίες των κατηγορουμένων να ολοκληρωθούν εντός του χρόνου που ορίζεται από τον νόμο, οι δικαστικοί λειτουργοί που ορίστηκαν θα λάβουν τις επόμενες ημέρες τις εξηγήσεις των κατηγορουμένων ανά ομάδες.

Ποινική δίωξη για 4 κακουργήματα και 7 πλημμελήματα
Σημειώνεται πως από τους εισαγγελείς ασκήθηκε ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και επτά πλημμελήματα σε βάρος των συλληφθέντων.

Τα κακουργήματα που αντιμετωπίζουν είναι:

Ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατηγορία μη προσωποποιημένη καθώς εκκρεμούν τα στοιχεία από εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.
Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
Έκρηξη εκρηκτικών
Κατοχή εκρηκτικών
Τα πλημμελήματα:

Διατάραξη κοινής ειρήνης
Επικίνδυνη σωματική βλάβη τετελεσμένη και σε απόπειρα
Φθορά ξένης ιδιοκτησίας
Βιαιοπραγία και πριν την εκδήλωση αθλητικής δραστηριότητας (με βάση τον αθλητικό νόμο)
Παράνομη οπλοφορία
Οπλοχρησία
Κατοχή φωτοβολίδων
Οι 104 κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον ανακριτών, προκειμένου να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Ανθρωποκυνηγητό για τουλάχιστον 50 άτομα
Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βρίσκονται οι έρευνες των δικαστικών αρχών υπό την εποπτεία της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών κ. Μαρίας Γκανέ, για την εξιχνίαση της δολοφονίας του 29χρονου.

Οι έρευνες κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις. Οι αρχές έχουν κατασχέσει όλα τα κινητά των συλληφθέντων και τα εξετάζουν για πιθανό αποδεικτικό υλικό.

Παράλληλα, εξετάζεται το γενετικό υλικό που βρέθηκε στα φονικά εργαλεία, στα κοντάρια, τα μεταλλικά αντικείμενα και τα ξύλινα ρόπαλα, στην προσπάθεια ταυτοποίησης με το γενετικό υλικό των δραστών.

Επιπρόσθετα, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. «χτενίζουν» την περιοχή των αιματηρών επεισοδίων για συλλογή οπτικοακουστικού υλικού, ώστε να μπορέσουν οι διωκτικές αρχές να προσωποποιήσουν τις ευθύνες των δραστών.

Σημειώνεται πως διαφεύγουν τουλάχιστον 50 άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια και για αυτό το λόγο η Αστυνομία έχει στήσει μπλόκα σε εθνικές οδούς και τα σύνορα.

Στο "σκαμνί" 15-20 αστυνομικοί
Στο μεταξύ, σε διευκρινήσεις προχώρησαν πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την εσωτερική έρευνα που ξεκίνησε για τα επεισόδια στην Ν. Φιλαδέλφεια.

Όπως έχει ζητήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «ξεκίνησε και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η διενέργεια εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των αλλοδαπών οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή».

«Η έρευνα ανατέθηκε στον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα. Αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 15-20 άτομα του Σώματος, από όλο το φάσμα των Διευθύνσεων, από την Κακαβιά ως την Αττική (Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Αττική), και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών».

Εκτός από τις αναφορές των Αξιωματικών, στο πλαίσιο της Ε.Δ.Ε, θα ληφθούν ένορκες καταθέσεις από πρόσωπα που πιθανώς μπορούν να συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Η πολιτική βούληση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη, όπως ισχυρός και αδιαπραγμάτευτος είναι ο στόχος η ΕΛ.ΑΣ. να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

ΠΑΣΟΚ

Σχολιάζοντας τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και τις ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» τόνισε:

«Μιλάμε προφανώς για ένα απόλυτο φιάσκο. Στο ελληνικό Σύνταγμα έχουμε ένα βασικό άρθρο, το άρθρο 5 παρ. 2, που ορίζει ότι πάνω απ’ όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και καθήκον της πολιτείας, των οργάνων της και των σωμάτων ασφαλείας είναι να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για αυτό; Είναι προφανές ότι ο κ. Οικονόμου είναι λίγες ημέρες Υπουργός αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Είναι εύκολο να ρίχνουμε την ευθύνη στους επιχειρησιακούς, αλλά δεν όφειλε να ενημερωθεί; Δεν όφειλε να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα; Εισέβαλλαν Κροάτες, ακροδεξιοί χούλιγκαν στη χώρα, διέσχισαν τη μισή Ελλάδα, αφαίρεσαν ζωή Έλληνα πολίτη και δεν υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη;».

Ο κ. Γλαβίνας ανέφερε ακόμα ότι «ανάλογο έλλειμμα ασφάλειας μπορεί να επικαλεστεί κανείς και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. στον Έβρο με τα αυτοκίνητα των διακινητών που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα, επικρατεί ένα γενικό έλλειμα ασφάλειας, ενώ η Κυβέρνηση εκλέχθηκε έχοντας ως πρόταγμα την επαναφορά της ασφάλειας τα προηγούμενα χρόνια. Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες και δεν μπορεί χρεωθούν όλα τα λάθη που έγιναν σε επιχειρησιακούς χωρίς καμία πολιτική ευθύνη. Και δεν ζητάμε παραίτηση απλά του αρμόδιου Υπουργού του κου Οικονόμου για να πέσει ‘’αίμα στην αρένα’’, το ζητάμε ως αναφορά πολιτικής υπαιτιότητας και πραγματική απόδοση ευθυνών για τα πολύ σοβαρά λάθη που έγιναν, γιατί η τραγωδία αυτή θα μπορούσε να αποτραπεί.

Οι ευρωπαϊκές αρχές π.χ. Interpol, και αρχές ξένων κρατών ενημέρωσαν εγκαίρως και με πληρότητα τις ελληνικές αρχές, έκαναν δηλαδή πολύ σωστά τη δουλειά τους ενώ αντίστοιχα οι ελληνικές αρχές και το αρμόδιο Υπουργείο επέδειξε προχειρότητα και αδιαφορία που κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά με την ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Στη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είπε: «Λέγαμε προεκλογικά ότι η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται καταρχήν στην ουσιαστική έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης και στον φόβο επαναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ και στην απόλυτη επικοινωνιακή διαχείριση όλων των ζητημάτων με συνέπεια κάτω από την επικοινωνιακή διαχείριση να κρύβεται πολλές φορές ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το βάζουμε κάτω από το χαλί και δεν το αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά, αυτό είναι το κόστος της επικοινωνιακής διαχείρισης όλων των θεμάτων. Το λέω αυτό με πολύ μεγάλη πίκρα και σκεπτόμενος τον πόνο της οικογένειας του Μιχάλη και όσων έχασαν τη ζωή τους από την οπαδική βία, που είναι τελικά οργανωμένο έγκλημα, αυτό πρέπει να το τονίζουμε. Και πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, που είναι πράγματι ένα πολύπλοκο φαινόμενο, στην ουσία του και όχι με ευχολόγια, είχαμε πολύ πρόσφατα και την υπόθεση με τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού αλλά δυστυχώς δεν κάναμε όσα έπρεπε για να αποτρέψουμε έναν ακόμη θάνατο. Άρα εν προκειμένω, είχαμε αδιανόητη έλλειψη επαγγελματισμού, έλλειψη συντονισμού και πρόληψης. Όλα αυτά, λοιπόν, κοστίζουν πάρα πολύ και προφανώς πρέπει να διορθωθούν το επόμενο διάστημα».

Η ΚΗΔΕΙΑ

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου στις 17.00 το απόγευμα θα τελεστεί η κηδεία του αδικοχαμένου Μιχάλη Κατσουρή που δολοφονήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια από οπαδούς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Το θλιβερό γεγονός έκανε γνωστό η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ανθή Παπακώστα στα social media ενώ νωρίτερα ο δήμος Ελευσίνας έκανε γνωστό πως μέχρι την κηδεία του Μιχάλη Κατσουρή δεν θα πραγματοποιηθεί στην πόλη καμία αθλητική ή πολιτιστική εκδήλωση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ελευσίνας: «Σε ένδειξη πένθους για τον άδικο χαμό του 28χρονου συμπολίτη μας Μιχάλη Κατσούρη και μέχρι την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αθλητική ή πολιτιστική εκδήλωση, στα όρια του Δήμου μας.

Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στεκόμαστε στο πλευρό της, αυτές τις τραγικές στιγμές. Καλό ταξίδι, Μιχάλη..».

Υποστήριξη: SilkTech