Αναλυτικά τα νέα μέτρα για τον αθλητισμό - ΒΙΝΤΕΟ

Κυριακή, Νοέμβριος 1, 2020 - 9:02πμ

Λίγες ώρες μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τον κορωνοϊό δια στόματος του πρωθυπουργού, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέλυσε τον νέο υγειονομικό χάρτη στη μέτρα, αναφέροντας όλα τα δεδομένα.

Μεταξύ αυτών αναφέρθηκε και στον τομέα του αθλητισμού. Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου αναστέλλεται κάθε αθλητική δραστηριότητα. Εκτός από Super League, Basket League και τα ευρωπαϊκά ματς των ελληνικών ομάδων.

«Δεν μπορούμε να μένουμε στατικοί, πρέπει να δράσουμε σήμερα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. Προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας για τη νέα επίθεση του ιού», επεσήμανε ο υφυπουργός, ενώ πρόσθεσε: «ώστε να έχουμε ομαλότερη ζωή τον Δεκέμβριο».

Με τα νέα μέτρα η ζώνης επιτήρησης (η λεγόμενη κίτρινη ζώνη), αλλά και αυτή του αυξημένου κινδύνου (η λεγόμενη κόκκινη, που συγχωνεύεται με την πορτοκαλί).

Αναλυτικά τα μέτρα στον αθλητισμό:

Επίπεδο Α: Επιτήρηση

-Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές

-Μείωση στο 75% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση

-Οδηγίες και Υγειονομικά πρωτόκολλα για προπονήσεις και αγώνες

Για τα γυμναστήρια ισχύει χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε κοινόχρηστους χώρους και στην ομαδική άσκηση, 1 άτομο ανά 10 τ.μ., ενώ εξαιρείται από την χρήση μάσκας η ατομική άσκηση με τήρηση απόστασης 2 μέτρων.

Επίπεδο Β: Αυξημένος Κίνδυνος

-Αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας

-Επιτρέπεται ατομική άσκηση ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους(χωρίς προπονητή)

-Επιτρέπεται ατομική άθληση ΜΟΝΟ σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, (αντισφαίρηση, σκοποβολή, ιστιοπλοΐα και κωπηλασία με μονομελές πλήρωμα), θαλάσσιο σκι, στίβος, ποδηλασία, γκολφ, ιππασία και μηχανοκίνητος αθλητισμός

-Επιτρέπεται διεξαγωγή αγώνων ΜΟΝΟ της Super League και της Basket League, καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων.

-Αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων.

Σήμερα αναμένεται και η αντίδραση των ομοσπονδιών καθώς όπως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, δεν μπορούν να συνεχιστούν τα Εθνικά πρωταθλήματα, με αγώνες εκτός των ομάδων του δεύτερου επιπέδου.

Η Αχαΐα, όπως και η  Ηλεία δεν είναι ακόμα σε επικίνδυνη ζώνη αλλά όλα τα τοπικά πρωταθλήματα θα αναβληθούν πιθανότατα για κάποιο διάστημα.

Η επόμενη μέρα

Οι αναμετρήσεις της Super Leauge, της Basket League (A1 Ανδρών), της Volleyleague, της Α1 υδατοσφαίρισης και της Α1 χάντμπολ θα συνεχιστούν κανονικά, πάντα με την προϋπόθεση οι παίκτες και τα μέλη κάθε ομάδας να περνούν από τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε εβδομαδιαία βάση.

Η απόφαση να συνεχιστούν τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα πάρθηκε με γνώμονα τη μη διατάραξη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν κάποιο πρωτάθλημα χαμηλότερης κατηγορίας εξασφαλίσει εγγυήσεις για την αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και φυσικά την υποβολή σε εβδομαδιαίο τεστ, τότε θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη συνέχειά του.

Σε επίπεδο προπονήσεων, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η προετοιμασία όλων των αθλητών/τριών που προετοιμάζονται για Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ευρωπαϊκά.

Τέλος, προπονήσεις θα επιτρέπονται και στα ατομικά αθλήματα που διεξάγονται σε ανοιχτούς χώρους και δεν ενέχουν κίνδυνο διασποράς του ιού, όπως αυτά της σκοποβολής, του τένις, της κωπηλασίας (μέχρι δύο άτομα) και ιστιοπλοϊας (μέχρι δύο άτομα).

Υποστήριξη: SilkTech