Ανακοινώνονται σήμερα τα μέτρα για την οπαδική βία

Δευτέρα, Φεβρουάριος 21, 2022 - 11:27πμ
Τι θα περιλαμβάνουν

Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση. Μετά τη δολοφονική επίθεση στον 19χρονο Άλκη είχε γίνει γνωστό πως θα υπάρξει αυστηροποίηση του πλαισίου και ακολούθησε μια σειρά συσκέψεων για να κλειδώσουν τα μέτρα.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Όπως τόνισε χθες ο κ. Θεοδωρικάκος «οι σύνδεσμοι χούλινγκαν κλείνουν και οι λέσχες φιλάθλων θα λειτουργούν υπό προϋποθέσεις».
Παράλληλα αυστηροποιούνται οι ποινές για όσους μετέχουν σε οπαδική βία. «Θα προβλέπονται ποινές στέρησης ελευθερίας και δε θα υπάρχει η δυνατότητα αναστολής. Θα επικρατήσει το ιδιώνυμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ουσιαστικά το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στον αθλητισμό θα γίνει πιο αυστηρό και θα υπάρξουν ρυθμίσεις ώστε οι ποινές να είναι άμεσα εκτελεστέες. Παράλληλα θα υπάρχουν και συγκεκριμένες ποινές για τους αθλητικούς συλλόγους, που θα κλιμακώνονται ανάλογα με την περίπτωση.

Να σημειωθεί πως προωθείται ρύθμιση ώστε σε περίπτωση αναβολής της δίκης για εγκλήματα οπαδικής βίας, να επιβάλλονται στους κατηγορούμενους συγκεκριμένοι περιοριστικοί όροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Για παράδειγμα υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα.

Επίσης το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων : Ρυθμίσεις ώστε στις θύρες των οργανωμένων θα μπαίνουν οι φίλαθλοι με εισιτήρια διαρκείας. Υποχρέωση σύστασης ψηφιακού Μητρώου Μελών των Λεσχών, με προϋπόθεση εγγραφής την απουσία καταδίκης για αδίκημα οπαδικής βίας. Ευρύτερη χρήση καμερών στα γήπεδα.

Υποστήριξη: SilkTech