Άλκης Καμπανός: «Δικαίωση η δικαστική απόφαση, αλλά το παιδί μας δεν γυρίζει πίσω»-Συγκλονίζουν οι γονείς του

Πέμπτη, Ιούλιος 13, 2023 - 11:29πμ
Απονομή δικαιοσύνης

Για δίκαιη απόφαση που όμως δεν φέρνει πίσω το παιδί τους, μίλησαν οι γονείς του 19χρονου 'Αλκη Καμπανού, μετά την ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης που καταδίκασε τους 12 κατηγορούμενους σε ποινές που φτάνουν έως την ισόβια κάθειρξη και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις.

«Ευχαριστούμε την ελληνική δικαιοσύνη. Ήταν μια μεγάλη ηθική δικαίωση για την οικογένεια μας αλλά το παιδί μου δεν γυρίζει πίσω».

Αυτά δήλωσε η μητέρα του Άλκη Καμπανού, Μελίνα Κακουλίδου, εξερχόμενη από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με την πολύκροτη υπόθεση να φτάνει στο τέλος της μετά από μια μαραθώνια διαδικασία.

«Ευχαριστώ και εγώ από τη δική μου πλευρά, τη δικαιοσύνη και τον κόσμο που μας συμπαραστάθηκε σε αυτόν τον μαραθώνιο δικαστικό αγώνα. Ευχαριστώ τους δικηγόρους μας. Δεν θέλαμε την εξόντωση των δολοφόνων του Άλκη. Επιθυμούσαμε δικαιοσύνη. Υπήρξε έγκλημα και υπήρξε τιμωρία» σημείωσε από πλευράς του ο Αριστείδης Καμπανός, πατέρας του Αλκιβιάδη.

Κληθείς να σχολιάσει αν χαρακτηρίζει ως εξοντωτικές τις ποινές ο πατέρας του αδικοχαμένου Άλκη, είπε πως οι οι ποινές ήταν στο πλαίσιο του ειδεχθούς εγκλήματος προς τον Άλκη και τα υπόλοιπα παιδιά.

Ερωτηθείς για τις πιο δύσκολες στιγμές εντός της δικαστικής αίθουσας ο κ. Καμπανός απάντησε: «Υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές μέσα στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια που κατέθεταν κυρίως οι ιατροδικαστές. Προσπαθούσα να κρατήσω την ψυχραιμία μου, μαζί με τη σύζυγο μου που μου συμπαραστάθηκε όλο αυτό το διάστημα. Νομίζω ότι επήλθε δικαίωση μετά την απόφαση του δικαστηρίου».

Δικηγόρος οικογένειας 'Αλκη: «Η Δικαιοσύνη είναι ακέραια»
Ο Γιάννης Πουλτσίδης, εκ των συνηγόρων της οικογένειας του 'Αλκη και των δύο φίλων του που τραυματίστηκαν κατά την άγρια οπαδική επίθεση της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην Χαριλάου, μίλησε για «δίκαιη απόφαση». Τόνισε, δε, ότι οι 12 καταδικασθέντες ήταν αρματωμένοι και οπλισμένοι σαν «αστακοί» και οι ψυχές τους «γεμάτες μίσος και κακία», ενώ τα τρία θύματα ήταν άοπλα και οι «ψυχές τους γεμάτες αγάπη». «Η Δικαιοσύνη όμως είναι ακέραια και επέβαλε την δίκαιη ποινή», επισήμανε ο ίδιος σε δήλωση του.

* Δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.
Η διαδικασία συνεχίζεται με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί των ποινών.

 Βαριές ποινές

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στους 7 από τους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του 'Αλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.
Στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης (με εκτιτέα τα 20 έτη).
Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει ισόβια στον 2ο, 3ο, 4ο, 7ο, 9ο, 10ο, 11ο καταδικασθέντα για τη δολοφονία του αδικοχαμένου 19χρονου την 1η Φεβρουαρίου 2022.
Στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης (με εκτιτέα τα 20 έτη). Αυτή τη στιγμή, η εισαγγελέας της έδρας εισηγείται τις συνολικές ποινές (για το σύνολο των πράξεων), τις οποίες θα ανακοινώσει το δικαστήριο μετά από νέα διακοπή.
Αυτή τη στιγμή, η εισαγγελέας της έδρας εισηγείται τις συνολικές ποινές (για το σύνολο των πράξεων), τις οποίες θα ανακοινώσει το δικαστήριο μετά από νέα διακοπή. Στο άκουσμα των ποινών φίλοι και συγγενείς του 'Αλκη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Τόσο η απόφαση του δικαστηρίου όσο και η συγκλονιστική αγόρευση της εισαγγελέως, όπου εμφανίστηκε «καταπέλτης» κατά των 12 κατηγορούμενων και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας, σημειώνοντας πως τέτοια συμβάντα στο μέλλον δεν θα γίνουν αποδεκτά.
Όπως είχε σημειώσει η εισαγγελέας η σιωπή των 12 κατηγορουμένων ήταν «εκκωφαντική» και επιστρατεύθηκαν «τερατώδη ψέματα»- όχι αυθόρμητα, αλλά προσχεδιασμένα και κατασκευασμένα, όπως είπε. Απευθυνόμενη δε, στους κατηγορούμενους τόνισε ότι «δεν σκόραραν εκτός έδρας, αλλά έβαλαν 12 φοβερά αυτογκόλ».

Υποστήριξη: SilkTech