«42.195 μ. σε 40 χρόνια» Μαραθώνιος Ειρήνης Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης» 1983-2023

Τετάρτη, Νοέμβριος 1, 2023 - 7:30μμ
Στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα βουτήξουμε στο παρελθόν για να θυμηθούμε την γέννησή του

42.195 μ. σε 40 χρόνια, είναι το βιβλίο του Μαραθωνίου της Αθήνας. Περιγράφει πώς ξεκίνησε, ποιοι ήταν οι πρωτεργάτες, τα κομβικά σημεία ανάπτυξης, πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση και στην ανοδική πορεία.
Στις σελίδες του αναφέρονται χρονολογικά τα γεγονότα της κάθε διοργάνωσης, περιλαμβάνονται πίνακες με τους νικητές, τα ρεκόρ, η αριθμητική εξέλιξη των συμμετοχών, οι χώρες των συμμετεχόντων και άλλα χρήσιμα στοιχεία που συνθέτουν την πολυδιάστατη διοργάνωση.
Ο συγγραφέας Μπάμπης Ζαννιάς, αναφέρει σχετικά με το νέο, πέμπτο του βιβλίο, που αφορά στον Μαραθώνιο της Αθήνας:
«Μαραθώνιος «Γρηγόρης Λαμπράκη», Κλασικός Μαραθώνιος, Αυθεντικός Μαραθώνιος όπως και αν τον αποκαλέσεις, ΕΝΑΣ είναι ο Μαραθώνιος, ο μοναδικός, αυτός της Αθήνας, της Ελλάδας, ο Μαραθώνιος της Ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.
Σε διάφορα αφιερώματα για τον Μαραθώνιο της Αθήνας «Γρηγόρης Λαμπράκης», διάβαζα ότι: «το 1983 ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε να διοργανώσει έναν αγώνα στη μνήμη του μεγάλου Ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη», έτσι απλά...
Από προσωπικές εμπειρίες και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν και πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα εκείνης της εποχής, γνώριζα ότι η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Έτσι αποφάσισα να προχωρήσω σε αυτή την έρευνα, με απώτερους στόχους:
Να ψάξω, να διασταυρώσω πηγές και να εξιστορήσω ρεαλιστικά και αντικειμενικά τα γεγονότα προς αποκατάσταση της ιστορικής αληθείας.
Να αποτίσω φόρος τιμής στους πρωτοπόρους που οραματίστηκαν αυτόν τον υπέροχο αγώνα.
Να παρακολουθήσω την εξέλιξη του αγωνίσματος στα 40 χρόνια που πέρασαν μέσα από τα ανυπέρβλητα μηνύματα που εκπέμπει.
Να αποτίσω φόρο τιμής σε όσους διαχρονικά πάλεψαν για να κάνουν θεσμό έναν αγώνα παγκοσμίου ακτινοβολίας, ανάλογο των συμβολισμών του.
Από «ιερή υποχρέωση» σε όσους συμμετέχουν φανερώνοντας την ανθρώπινη δύναμη.
Ο Μαραθώνιος της Αθήνας «Γρηγόρης Λαμπράκης» στην κλασική διαδρομή καθιερώθηκε στη συνείδηση του απλού πολίτη αλλά και στο διεθνές Μαραθώνιο Κίνημα ως ξεχωριστός αγώνας.
Τον συνοδεύουν τα βήματα του αρχαίου Αθηναίου μαραθωνοδρόμου οπλίτη και το «Νενικήκαμεν!», οι ανάσες του Σπύρου Λούη, των άλλων πρωταθλητών και χιλιάδων απλών δρομέων που έχουν ποτίσει αυτή τη μοναδική κλασική διαδρομή με ιδρώτα και αίμα καταθέτοντας ψυχή και σώμα στον βωμό της Μαραθώνιας Διαδρομής.

40 χρονια Μαραθωνιοσ Εξωφυλλο 1

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα βουτήξουμε στο παρελθόν για να θυμηθούμε την γέννησή του.
Θα ακολουθήσουμε βήμα προς βήμα την ενηλικίωσή του, παρατηρώντας τα γεγονότα που τον συνόδεψαν, τον στιγμάτισαν αλλά και τον απογείωσαν.
Είναι η επέκταση του πρώτου βιβλίου (42,195 μ. σε 30 χρόνια, Απρίλης 2014) που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τον Μαραθώνιο Αθηνών στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και είναι αφιερωμένος στην Ειρήνη».

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι η αιχμή του δόρατος για τον Αθλητισμό,
τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό και την Ειρήνη
Ένας αγώνας, μια εκδήλωση που εκτείνεται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ γεγονός. Αποδίδεται φόρος τιμής στη νίκη των Ελλήνων που απέπεμψαν τη βίαιη κατάλυση της Δημοκρατίας και την ανάσχεση της πολιτιστικής εξέλιξης στον τότε γνωστό κόσμο και φόρος τιμής στον Αθηναίο οπλίτη ημεροδρόμο.
ΑΘΛΗΤΙΚΗ συνάντηση με πανανθρώπινη συμμετοχή που διεξάγεται στον τόπο της γέννησής του, στην ίδια διαδρομή που πάτησαν και πότισαν με ιδρώτα και αίμα χιλιάδες δρομείς στο πέρασμα των χρόνων.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ γεγονός από το οποίο αναδύονται μοναδικοί συμβολισμοί ενώ λειτουργεί και ως όχημα που μεταφέρει τα ιδεώδη του πολιτισμού μας.
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ συμβολή στη χώρα μας αφού προσελκύει δρομείς από όλα τα σημεία του πλανήτη.
ΠΡΟΒΟΛΗ της χώρας μας από τα διεθνή ΜΜΕ με τις αναφορές στη διοργάνωση, τις παράλληλες εκδηλώσεις και τις επισκέψεις προσωπικοτήτων.
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ σε νέους ανθρώπους να αποκτήσουν εμπειρίες και να αναδειχτούν μέσα από της διαδικασίες οργάνωσης του σημαντικού γεγονότος.
ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ αλλά και επαγγελματικές ευκαιρίες με την παραγωγή και απορρόφηση εγχώριων προϊόντων.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είναι η πεμπτουσία για τον άρρηκτο δεσμό δεκάδων φορέων για ένα άρτιο και υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα.

40 χρονια Μαραθωνιος εξωφυλλο 3

Υποστήριξη: SilkTech