Ε.Φ.Ο.Επ.Α.: Η Ολυμπιακή υποτροφία και ο Μιχάλης Κατσικαδέλης

Τρίτη, Σεπτέμβριος 26, 2023 - 9:30μμ
Η δήλωση του Πατρινού Εισηγητή/Οργανωτικού Υπεύθυνου

Έπειτα από κοπιαστική και μεθοδική δουλειά 10 μηνών η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης εξασφάλισε την Ολυμπιακή υποτροφία του προγράμματος «Olympic Solidarity 2021-2024 Plan/ Development of National Sports System», ύψους 30.000 αμερικανικών δολαρίων!

Η υποτροφία αφορά στο κομμάτι «Ανάπτυξη Αθλήματος 2021-24» της Ολυμπιακής Αλληλεγγύης, η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. την πήρε γιατί προκρίθηκε η δική της επιστημονική πρόταση προς την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και κατ' επέκταση τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή έναντι τριών ακόμα από άλλες αθλητικές ομοσπονδίες κι αυτή είναι εξέλιξη με μεγάλη και ξεχωριστή σημασία για την επιτραπέζια αντισφαίριση. Ως εισηγητής του προγράμματος και οργανωτικός συντονιστής συνέταξε την πρόταση ο Μιχάλης Κατσικαδέλης, επιστημονικός συνεργάτης της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής Αχαϊας και Διευθυντής Σχολής Προπονητών Ε.Α. Γ.Γ.Α.. Η ομοσπονδία καλεί να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όσο περισσότεροι προπονητές/-τριες, γονείς - κηδεμόνες, διαιτητές και αθλητές/-τριες μπορούν. Πριν παραθέσουμε όλες τις πληροφορίες, όπως και δηλώσεις αρμοδίων, να σημειώσουμε την πρώτη κίνηση της ομοσπονδίας από ένα ευρύτερο πλάνο ενεργειών, που προβλέπονται για το πρόγραμμα.
Με τους 15άχρονους Γιώργο Κοσμά και Γιάννη Κούτρα η Ελλάδα θα μετάσχει σε δυνατό προπονητικό καμπ νεαρών αθλητών στην Ταϊβάν. Η συγκέντρωση θα γίνει στις μεγάλες εγκαταστάσεις της Ακαδημίας του διάσημου πρωταθλητή Τσουάν Τσι Γιουάν από τις 2 έως τις 9 Οκτωβρίου. Η ομοσπονδία επέλεξε τα δύο παιδιά, όχι μόνο ως φερέλπιδες αθλητές, αλλά και τιμής ένεκεν, επειδή ήταν οι βασικοί αθλητές της εθνικής ομάδας παίδων, η οποία το καλοκαίρι εξασφάλισε την άνοδο στην Α κατηγορία της Ευρώπης και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Βαλκανικό πρωτάθλημα (ένα ακόμα χάλκινο είχε ο Κοσμάς στο διπλό μικτό με τη Μαύρα Κοντοπούλου). Στην καθοδήγηση θα είναι ο εθνικός ομοσπονδιακός προπονητής των ανδρών Κώστας Βατσακλής. Στην αποστολή στην Ταϊβάν θα βρίσκεται και ο Μιχάλης Κατσικαδέλης.
Όλα τα στοιχεία για την υποτροφία:
Olympic Solidarity 2021-2024 Plan/ Development of National Sports System
Ιστορικό:
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, απηύθυνε κάλεσμα στις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας μας τον Οκτώβριο του 2022, για τη συγγραφή επιστημονικής πρότασης προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την διεκδίκηση του προγράμματος "Olympic Solidarity 2021-2024 Plan/ Development of National Sports System". Στο Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. στις 25/1/23, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του προγράμματος καθώς και το ευρύτερο πλάνο ενεργειών. Τελικώς, η πρόταση οριστικοποιήθηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη της ομοσπονδίας Μιχάλη Κατσικαδέλη, ώστε να κατατεθεί από την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. στην Ε.Ο.Ε. στις 29/1/23. Η συγγραφή μιας άρτιας, επιστημονικά τεκμηριωμένης και ανταγωνιστικής πρότασης αποτέλεσε μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη ποικίλες παραμέτρους, που θα έπρεπε να τεκμηριωθούν.
Στις 15/3/23 η ομοσπονδία ενημερώθηκε ότι η Ολομέλεια της Ε.Ο.Ε. μετά από εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας (ΕΠΟΠ) Ιωάννη Καρρά, αποφάσισε να προτείνει την πρόταση της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. «ως την πλέον εμπεριστατωμένη εισήγηση μεταξύ τεσσάρων» στο πρόγραμμα «Ανάπτυξη Αθλήματος 2021-24» της Ολυμπιακής Αλληλεγγύης της ΔΟΕ. Το χρονικό διάστημα Απρίλιος - Ιούλιος 2023, πραγματοποιήθηκε σειρά τηλεδιασκέψεων του επιστημονικού συνεργάτη της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. με την I.T.T.F και I.O.C., όπου τελικά τον Αύγουστο 2023 ήρθε η έγκριση για την χρηματοδότηση και υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.
Περιγραφή:
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ομάδες στόχους που θα είναι: Αθλητές/-τριες, Γονείς και Κηδεμόνες, Προπονητές/-τριες καθώς και Διαιτητές/ Αθλητικοί Παράγοντες, με σκοπό να υποστηρίξει ολιστικά την ανάγκη για επιμόρφωση των συντελεστών, που υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα τους αθλητές/-τριες. Η καινοτομία του προγράμματος αναφέρεται στη διαφορά με άλλες επιμορφώσεις. όπου οι προπονητές επιμορφώνονταν μόνο σε θέματα προπονητικής ή οι διαιτητές μόνο σε θέματα διαιτησίας. Στο επιμορφωτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, όλοι οι παράγοντες υποστήριξης των αθλητών/-τριων, θα επιμορφωθούν σε θέματα όπως προπονητική, αθλητική ψυχολογία και κανονισμοί του αθλήματος, ώστε να μπορούν διακριτά να υποστηρίξουν την αναβάθμιση του αθλήματος της επιτραπέζιας αντισφαίρισης καθώς και το "ενεργό κύτταρο", που είναι οι αθλητές/-τριες. Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει σύντομα πρόσκληση για συμμετοχή όλων των παραπάνω ομάδων.
Η δήλωση του προέδρου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Κώστα Παπαγεωργίου για το αναπτυξιακό πρόγραμμα ΕΦΟΕπΑ – ΕΟΕ - ΔΟΕ
«Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε αθλητές, προπονητές, γονείς , διαιτητές και παράγοντες, ρόλοι σπουδαίοι και απαραίτητοι στην εξέλιξη κάθε αθλήματος. Το project είναι σίγουρα πρωτοποριακό και είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο θα έχει μεγάλη συμμετοχή, αλλά θα ενθουσιάσει και θα βοηθήσει τα μέγιστα στην πρόοδο του αθλήματος μας.
Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Μιχάλη Κατσικαδέλη που με την ολιστική του προσέγγιση στην επιμόρφωση, κατάφερε να πείσει τόσο την διεθνή και Ελληνική Ολυμπιακή επιτροπή όσο και την Παγκόσμια Ομοσπονδία να μας απονείμει αυτήν την υποτροφία.
Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. παρακολουθεί στενά κάθε πρόγραμμα υποστήριξης, με σκοπό την ανάπτυξη του αθλήματος. Ήταν άλλωστε ένας από του λόγους που ξεκινήσαμε προ μηνών την συνεργασία με τον κ. Κατσικαδέλη και χαίρομαι ιδιαίτερα που ήδη δρέπουμε τους καρπούς της».
Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Ε.Ο.Ε. και πρώην προέδρου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλη Κολυμπάδη για το αναπτυξιακό πρόγραμμα ΕΦΟΕπΑ – ΕΟΕ - ΔΟΕ
«Η Ομοσπονδία μας διαχρονικά εργάζεται για την ανάπτυξη του αθλήματος της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης με όποιον τρόπο μπορεί. Μετά από σκληρή δουλειά της επιστημονικής της ομάδας, κατέθεσε στην υπηρεσία OlympicSolidarityτης Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προσχέδιο αναπτυξιακού προγράμματος και η τελευταία έκρινε ότι ήταν άρτιο, πλήρως τεκμηριωμένο αλλά και λεπτομερώς κοστολογημένο. Οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν ήταν αρκετές. Η υπηρεσία εισηγήθηκε στην ολομέλεια να επιλεγεί ως η πλέον άρτια και κατάλληλη αυτή της Ε.Φ.Ο.Επ.Α..
Καταθέσαμε ως Ε.Ο.Ε. την αίτηση για επιχορήγηση του προγράμματος ανάπτυξης της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης στην αντίστοιχη υπηρεσία Ολυμπιακής Αλληλεγγύης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.).
Με περηφάνια λάβαμε τα νέα της έγκρισης. Το πρόγραμμα ανάπτυξης που εγκρίθηκε, περιέχει εκπαιδεύσεις για τους προπονητές καθώς και διεθνές προπονητικό καμπ για τους αθλητές, φροντίζοντας οι πόροι να μοιραστούν σε όλους τους βασικούς πυλώνες του αθλήματος. Το πρόγραμμα αυτό έχει προϋπολογισμό 30.000 δολάρια Η.Π.Α.
Εύχομαι στην Ε.Φ.Ο.Επ.Α. να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόγραμμα αυτό προς όφελος του αθλήματος»
Η δήλωση του Εισηγητή/Οργανωτικού Υπεύθυνου Δρ. Μιχάλη Κατσικαδέλη
«Με πολύ χαρά και τιμή δέχτηκα πριν από περίπου ένα χρόνο την ευθύνη να αναλάβω την συγγραφή μιας εμπεριστατωμένης πρότασης για την ανάπτυξη του αθλήματος στα πλαίσια του προγράμματος Olympic Solidarity 2021-2024 Plan Development of National Sports System. Η πρόταση της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. υποστηρίχθηκε επιστημονικά, τεκμηριώθηκε άρτια και πλειοδότησε έναντι των άλλων υποψηφίων αθλητικών Ομοσπονδιών. Στο διάστημα που ακολούθησε εργαστήκαμε σε πυρετώδεις ρυθμούς με τους συνεργάτες από την Δ.Ο.Ε., ITTF καθώς και Ε.Ο.Ε., ώστε το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα να είναι υλοποιήσιμο και να ενισχύσει την προσπάθεια της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. για την αναβάθμιση του αθλήματος της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Αισθάνομαι περηφάνια που καταφέραμε να κατακτήσουμε αυτή τη διάκριση και παρακαλώ πολύ τον κόσμο του αθλήματος "να αγκαλιάσει" ενεργά αυτή την προσπάθεια. Στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η διαδικασία συμμετοχής, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο τεχνικό τμήμα του προγράμματος όπου μεταξύ των άλλων θα είναι webinars, workgroups, camps κλπ. Ευχαριστώ πολύ τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. καθώς και το Δ.Σ. για την εμπιστοσύνη στο έργο μου».

Υποστήριξη: SilkTech