Η Αχαΐα στο Κύπελλο Ερασιτεχνών και η μεγάλη στιγμή του Πάτραι

Το Πάτραι στα 1985: Μπιρλής, Δελέγκος, Σταθόπουλος, Ιωαννίδης, Σπανός, Παπαδόπουλος και Κραβαριώτης, Καραγιάννης, Ξένος, Γ. Δημητρόπουλος, Κόρακας

Το Κύπελλο Ερασιτεχνών δημιουργήθηκε το 1971 από την ανάγκη να μετέχουν σε ένα Κύπελλο οι ομάδες της χώρας που έχασαν αυτό το προνόμιο εκείνη την εποχή, όταν δηλαδή παύθηκε η συμμετοχή τους στο Κύπελλο Ελλάδας, στο οποίο σχεδόν επί μισό αιώνα μετείχαν όλες οι ομάδες – μέλη της ΕΠΟ.

Και τούτο επειδή ο αριθμός τους είχε αυξηθεί, με αποτέλεσμα το Κύπελλο να έχει γίνει διοργάνωση - μαμούθ. Ετσι δικαίωμα συμμετοχής απέκτησαν μόνο οι ομάδες των εθνικών κατηγοριών και όλες οι υπόλοιπες περιορίστηκαν στο Κύπελλο Ερασιτεχνών.

Η πρώτη διοργάνωση έγινε την περίοδο 1971-1972 και στον τελικό, που διεξάχθηκε στο στάδιο Καραϊσκάκη έφτασαν ο ΓΣ Αλεξανδρούπολης με τον Φοίβο Κρεμαστής, με τους Ροδίτες να επικρατούν με 3-2.

Η μοναδική διάκριση της Αχαΐας ήρθε 15 χρόνια μετά. Το Πάτραι, το 1986, ως νικητής του Κυπέλλου ΕΠΣA, εκπροσώπησε την Αχαΐα στο Κύπελλο Ερασιτεχνών.

Εφτασε μέχρι τον τελικό (η πρώτη και μοναδική ομάδα που το πετυχαίνει), αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς έχασε στο Καραϊσκάκη από τον Πανδραμαϊκό με 4-2 στα πέναλτι.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech