Παιδικές χαρές,όργανα γυμναστικής,πινγκ-πονγκ κι έξυπνα παγκάκια σε 60 σημεία σε όλη την Αχαΐα

Παρασκευή, Αύγουστος 18, 2023 - 12:00πμ
(φωτ. αρχείου)

Στη χρήση των πολιτών σε Αιγιάλεια και Καλάβρυτα θα παραδοθούν σταδιακά, το επόμενο διάστημα 27 νέοι κοινόχρηστοι χώροι με σύγχρονες υποδομές στις οποίες περιλαμβάνονται παιδικές χαρές, όργανα γυμναστικής, τραπέζια πινγκ-πονγκ και έξυπνα παγκάκια.

Η αρχή έγινε την Πέμπτη το απόγευμα από τη Ροδοδάφνη, τη μεγαλύτερη κοινότητα μετά το Αίγιο, καθώς παραδόθηκε ένας νέος χώρος άσκησης, με δυνατότητα παράλληλα και για άλλες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον ελεύθερο χρόνο κατοίκων και παραθεριστών – επισκεπτών.

Η διαμόρφωση του χώρου που είχε απαλλοτριωθεί στα πλαίσια κατασκευής της νέας εθνικής, με την εγκατάσταση τάπητα, φωτισμού και οργάνων γυμναστικής, έγινε μέσω του προγράμματος «Δράση Αστικής Αναζωογόνησης» το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σε συνεργασία με δήμους και τοπικές κοινότητες σε όλη την Αχαΐα.

186 οικισμοί στην Δυτική Ελλάδα

Η δράση είναι προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΥΠ.ΕΣ. και το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Σχεδιάστηκε και έλαβε χρηματοδότηση κατά τη διετία 2021-22 και αυτή την περίοδο, μετά την έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο -στα πλαίσια του σχετικού διαγωνισμού- αλλά και την ανάδειξη του τελικού μειοδότη, προχωρά η διαδικασία αναβάθμισης και ανάπλασης σε 186 οικισμούς σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. «Πάμε σε μια σειρά από χώρους που ανήκουν στα όρια της ζώνης της παλαιάς και νέας εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου αλλά και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου που είναι στην αρμοδιότητα ευθύνης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Είναι χώροι που έχουν απαλλοτριωθεί και ήσαν εγκαταλελειμμένοι, στην καλύτερη περίπτωση πρώην εργοτάξια και στην χειρότερη πρώην ΧΑΔΑ -Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων- στην είσοδο ή σε ορατό και επισκέψιμο σημείο οικισμών.

Αυτοί οι χώροι, από σημεία που προκαλούν όχληση, σε επίπεδο αισθητικής στο μάτι αλλά και πραγματικού κινδύνου, για την υγεία και ασφάλεια κατοίκων και τουριστών –παραθεριστών, αναζωογονούνται. Σε πρώτη φάση εξυγιαίνονται, γίνεται επίστρωση με πλακάκια ή τάπητες, μπαίνει καλαίσθητος φωτισμός, παγκάκια και σύγχρονος εξοπλισμός (σημεία πρόσβασης WiFi) και, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, μπαίνουν πακτωμένα όργανα γυμναστικής όπως στη Ροδοδάφνη. Κάνουμε τον τόπο μας όμορφο και ασφαλή για τους πολίτες» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος.

Η επιλογή των χώρων, σύμφωνα με τις Υπηρεσίες της Π.Δ.Ε., έγινε στοχευμένα καθώς θα πρέπει να πληρούν κάποιες προδιαγραφές για να μετατραπούν σε κοινόχρηστους, σε παιδικές χαρές/υπαίθρια γυμναστήρια για παιδιά και ενηλίκους.

«Αναγνωρίζοντας ότι οι κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν τον κατεξοχήν χώρο κοινωνικοποίησης, ειδικά σε μικρά χωριά, όπου οι πολίτες συναναστρέφονται κατά βάση σε αυτούς, ήταν επιτακτική ανάγκη η παρέμβαση της Περιφέρειας και η φροντίδα της ώστε να προσφέρει στους πολίτες εξωραϊσμένα σημεία σε εισόδους οικισμών και επί οδών που οδηγούν στους οικισμούς. Οι νέοι αυτοί κοινόχρηστοι χώροι θα αναδεικνύουν το φυσικό κάλλος των οικισμών και θα εντάσσονται ομαλά στο φυσικό περιβάλλον. Σκοπός της Περιφέρειας είναι να καταστήσει όλους αυτούς τους χώρους, στους οποίους γίνονται και θα γίνουν το επόμενο διάστημα παρεμβάσεις, πλήρως λειτουργικούς και ποιοτικά αναβαθμισμένους» αναφέρει ο Δημήτρης Καραβίδας, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Π.Δ.Ε.

Μαζί με ενημερωτικές τουριστικές πινακίδες
Παράλληλα με την ανάπλαση και την τοποθέτηση κοινόχρηστου εξοπλισμού, στα σημεία που αποτελούν είσοδο κοινότητας, όπως πχ. στη Ροδοδάφνη, τοποθετούνται και καλαίσθητες ενημερωτικές τουριστικές πινακίδες για τουρίστες και επισκέπτες με πληροφορικά χρήσιμα και ιστορικά στοιχεία. Σε συνεργασία με δήμους και τοπικές κοινότητες, αξιοποιούνται οι χώροι αυτοί και ως σημεία ευαισθητοποίησης σε ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
«Πάμε σε οριοθέτηση χώρων με ασφάλιση και φύλαξη του εξοπλισμού που θα είναι μόνιμος. Οι περιφράξεις αποτελούνται και από ξύλινες πέργκολες, μπαίνουν έξυπνα παγκάκια με φόρτιση και πρόσβαση στο διαδίκτυο και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, εκτός από παιδικές χαρές και όργανα γυμναστικής, μπαίνουν τραπέζια για σκάκι και επιτραπέζια παιχνίδια, τραπέζια πινγκ-πονγκ ενώ θα γίνουν και έξυπνες γωνιές ανακύκλωσης. Προγραμματίζονται ακόμη και ήπιες δενδροφυτεύσεις και πράσινο» σύμφωνα με τον κ. Καραβίδα.

Υποστήριξη: SilkTech