Καμίλα Βαλίεβα: Η 16χρονη πρωταθλήτρια επέστρεψε στους αγώνες και «είπε» την ιστορία της

Σάββατο, Οκτώβριος 29, 2022 - 2:00μμ
Η Ρωσίδα Ολυμπιονίκης του Πεκίνου 2022, Καμίλα Βαλίεβα, επέστρεψε στην αγωνιστική δραστηριότητα και μαζί με την επιστροφή της επέστρεψε και μας «είπε» μέσα από το πρόγραμμά της την ιστορία της από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022

Tον Ιανουάριο του 2022 και κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, είχε γίνει η πρώτη γυναίκα που σπά το φράγμα των 90 βαθμών. Μετά το πρωτάθλημα αυτό, που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, ήταν και επίσημα μέλος της ρωσικής Ολυμπιακής ομάδας. Μετά από μία σειρά παγκόσμιων ρεκόρ στις βαθμολογίες που συγκέντρωνε η νεαρή πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, ήταν το απόλυτο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο 2022.
Και, όντως, διέπρεψε. Με μία ιστορική, τετραπλή περιστροφή έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση και μάγεψε το κοινό. Όλοι είπαν τότε πως είναι φοβερά σπάνιο να είναι κανείς τόσο ταλαντούχος με τόσο άρτια τεχνική σε τόσο μικρή ηλικία. Είπαν όμως πως η μεγάλη, ρωσική σχολή του πατινάζ προετοίμασε ιδανικά τη Βαλίεβα, αφού η ίδια προπονείται από 5 ετών για αυτή την επιτυχία. Στα 15 της πήρε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με απίστευτη εμφάνιση, με το ομαδικό. Όμως δεν έγινε ποτέ η απονομή.
Το σκάνδαλο ξέσπασε, ο κόσμος άκουσε πως η μαγευτική ρωσίδα είναι θετική σε απαγορευμένες ουσίες. Είπε πως ποτέ δεν έχει πάρει καμία ουσία και πως μάλλον πρόκειται για κάποιο μπέρδεμα με τα χάπια του παππού της και ένα ποτήρι που χρησιμοποίησαν και οι δύο. Στα 15 της, είναι ακόμη ανήλικη και οφείλουν να την προστατεύσουν. Δε γινόταν να θεωρηθεί υπεύθυνη για το θετικό δείγμα οπότε και της επετράπη να αγωνιστεί και στο ατομικό. Πως να το κάνει όμως;
Μετά από τεράστια ψυχική φθορά, με το κοινό να είναι πια διχασμένο και τις αντίπαλές της να περιμένουν στη γωνία τον αποκλεισμό της ώστε να επωφεληθούν των μεταλλίων. Κανείς δεν ήξερε τι ήταν σωστό και τι λάθος να γίνει εκείνη την περίοδο. Δεν της απαγόρευσαν να συνεχίσει να αγωνίζεται όμως το βάρους του σκανδάλου έπεσε πάνω της και δεν την άφησε να κάνει αυτό που μπορούσε στον πάγο. Ήταν τέταρτη στο ατομικό. Η προπονήτριά της την επέπληξε που «δεν προσπάθησε αρκετά». Ολόκληρος ο κόσμος αναρωτιόταν πως φώναζε σε μία νεαρή αθλήτρια που έκλαιγε με λυγμούς, μετά από όσα είχαν συμβεί.
Αρκετούς μήνες μετά η Βαλίεβα επανήλθε.
Η ίδια συνέχισε να κάνει προπόνηση στη Ρωσία, παρά τον πόλεμο, με την ίδια προπονήτρια η οποία είναι υπό έρευνα. Η ρωσική αρχή αντί ντόπινγκ (RUSADA) ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει κρυφά τα αποτελέσματα των τεστ της Βαλίεβα, προφασιζόμενη πως λόγω του νεαρού της ηλικίας της είναι προστατευόμενο άτομο. Όμως οι Αμερικανοί, που θα επωφεληθούν αν αποκλειστεί η Βαλίεβα καθώς θα της αφαιρεθεί το Ολυμπιακό χρυσό και θα το πάρουν εκείνοι, αντέδρασαν έντονα.
Την επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση της RUSADA η Βαλίεβα αγωνίστηκε ξανά, για πρώτη φορά με τους χειμερινούς Ολυμπιακούς, στο ρωσικό Grand Prix "Golden Skates of Moscow". Στο πρόγραμμά της είχε μία πτώση και συγκέντρωσεη 83.92 βαθμούς. Επίδοση μακριά από το φοβερό 90.45 που είχε καταγράψει έναν χρόνο νωρίτερα. Μετά τον αγώνα της, περνώντας από τη μικτή ζώνη, το μόνο που είπε είναι πως: «Δεν θα σχολιάσω τίποτα γι' αυτό» όταν τη ρώτησα για το θετικό δείγμα. Η ομάδα της, από την άλλη, διατρανώνει την αθωότητά της νεαρής αθλήτριας.
«Στο ελέυθερο πρόγραμμά μου "λέω" την ιστορία μου από τους Ολυμπιακούς. Δεν έχει εξαφανιστεί η ιστορία μου. Μπορεί εξωτερικά να φαίνονται όλα μια χαρά αλλά μέσα μας δεν είναι. Εδώ (στην αρένα) έρχεσαι και μπορείς να την πεις. Ο τρόπος που κινείσαι με τη μουσική είναι αυτό που έχεις μέσα σου και απλά το βγάζεις προς το έξω εκείνη τη στιγμή» δήλωσε η Βαλίεβα μετά τους αγώνες της.

gazzeta.gr

Υποστήριξη: SilkTech