Χάμιλτον: "Δεν ξεκίνησε ακόμα η εποχή Φερστάπεν στη Formula 1"

Τετάρτη, Οκτώβριος 26, 2022 - 5:00μμ
Το δεύτερο διαδοχικό πρωτάθλημα του Μαξ Φερστάπεν, η κυριαρχία της RBR και η σταθερότητα των κανονισμών ως το τέλος του 2025, ωθούν πολλούς να σκέφτονται ότι ξεκίνησε ήδη η «εποχή Φερστάπεν» στη Formula 1. Αλλά ο Λιούις Χάμιλτον δεν είναι ένας από αυτούς.

Η εντύπωση ότι ο Μαξ Φερστάπεν μπορεί να κυριαρχήσει τα επόμενα τρία χρόνια, ανεβάζοντας τα παγκόσμια πρωταθλήματά του σε πέντε, προκύπτει από το ιστορικό μοτίβο των τελευταίων δεκαετιών της Formula 1 όπου κάθε ομάδα που αποκτούσε ένα πρώτο προβάδισμα σε κάθε νέο πλαίσιο κανονισμών το διατηρούσε σταθερά μέχρι το τέλος του πλαισίου αυτού.
Το πλαίσιο άλλαξε σημαντικά για το 2022 και η Red Bull RB18 ήταν ανίκητη στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Και τα μονοθέσια των τριών επόμενων σεζόν θα είναι καθένα μετεξέλιξη του μονοθεσίου της προηγούμενης χρονιάς, συνεπώς όλα δείχνουν ότι η RBR θα παραμείνει πανίσχυρη την προσερχή τριετία στο σπορ - και το ίδιο και ο Μαξ Φερστάπεν.
Όμως, ο Λιούις Χάμιλτον δεν πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί έτσι, τουλάχιστον όχι απαραίτητα. Σε ερώτηση μετά το GP ΗΠΑ στο Τέξας αν μπήκαμε πλέον στην «εποχή Φερστάπεν» στη F1, ο Βρετανός απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Αν μπούμε στην επόμενη χρονιά και κυριαρχούν και πάλι, τότε ναι.
"Αλλά οι Ferrari ήταν ταχύτερες από εκείνους στις κατατακτήριες. Πιστεύω ότι σε κάθε μεμονωμένο γύρο είχαν πιθανότατα καλύτερη απόδοση στην πλειοψηφία της χρονιάς. Τώρα, το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι ανεβάσουν το ρυθμό τους στον αγώνα, και θα είναι εκεί πάνω μαζί τους".
Σχετικά με τις δικές του ελπίδες να ανέβει και η Mercedes σε αυτό το επίπεδο απόδοσης, δίνοντάς του το δυνατότητα να διεκδικήσει το όγδοο πρωτάθλημα-ρεκόρ της καριέρας του στη F1, ο Χάμιλτον κατέληξε: "Όσο για εμάς, πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολύ, πολύ μεγαλύτερο βουνό να ανέβουμε, αλλά ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αδύνατον".
Χόρνερ: Η αρετή του Φερστάπεν "που δεν έχω δει ποτέ ξανά"
Πέραν του μονοθεσίου, όμως, είναι και η ικανότητα -και η αυτοπεποίθηση- του Μαξ Φερστάπεν, που δείχνουν ανίκητες από οποιονδήποτε άλλο οδηγό, προς το παρόν. Εξάροντας για άλλη μία φορά τον Ολλανδό δις παγκόσμιο πρωταθλητή, ο διευθυντής της RBR Κρίστιαν Χόρνερ είπε ότι η ικανότητα αυτή του Μαξ περιλαμβάνει μια πτυχή που δεν έχει συναντήσει ποτέ σε άλλον οδηγό.
Μιλώντας λίγες ώρες μετά την επιστροφή της RBR -μετά το 2013- στο θρόνο του πρωταθλήματος κατασκευαστών, με την 33η νίκη της καριέρα του Μαξ στη F1 την περασμένη Κυριακή στο Όστιν του Τέξας, ο Χόρνερ είπε: "Έχει μια δίψα μέσα του που δεν έχω δει ποτέ σε κανέναν άλλο οδηγό. Έχει αποφασιστικότητα καθώς μεγαλώνει και ωριμάζει, διαβάζει τους αγώνες εκπληκτικά καλά.
Προφανώς ήταν πολύ αναστατωμένος έπειτα από το [χρονοβόρο] πιτ-στοπ [στο Τέξας], αλλά πολύ γρήγορα έλεγξε τα συναισθήματά του, έβαλε το κεφάλι κάτω και βρήκε την ταχύτητα χωρίς να κάψει τα ελαστικά του. Έτσι, κατάφερε να κάνει τις προσπεράσεις που έκανε [στον Λεκλέρ και στον Χάμιλτον", κατέληξε ο Βρετανός.

Υποστήριξη: SilkTech