Η Υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε την Έκθεση "Η Πάτρα της Μεσογείου" (ΦΩΤΟ)

Τρίτη, Αύγουστος 27, 2019 - 9:30μμ

Την αρχαιολογική έκθεση «Η Πάτρα της Μεσογείου», εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα ΜΕΝΔΩΝΗ, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη ΑΥΓΕΝΑΚΗ και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων με αφορμή τους ΙΙ Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες.

Η κ. ΜΕΝΔΩΝΗ αναφέρθηκε στην σημασία της αρχαιολογικής έκθεσης που καταδεικνύει την σπουδαιότητα της Πάτρας από την τέταρτη χιλιετία, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός που τονίζει με τρόπο μοναδικό και συνάμα διδακτικό της εξωστρέφεια της πόλης και τον σημαντικό ρόλο της στη Μεσόγειο».

Η υπουργός συνεχάρη τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, τονίζοντας ότι «μέσα στο πλαίσιο μιας έκθεσης, κατάφεραν με τρόπο άμεσο ευφάνταστο και δημιουργικό να μας ταξιδέψουν από την 4η χιλιετία στο 18ο αιώνα».

Σε δηλώσεις της προς τους εκπροσώπους του Τύπου μετά την ξενάγηση στην έκθεση, κάλεσε όλους όσοι βρεθούν την Πάτρα στο διάστημα που διεξάγονται οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες να επισκεφθούν και την έκθεση.

Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, κ. Ανίτα ΚΟΥΜΟΥΣΗ, μίλησε για την σημασία της Πάτρας.

«Η γεωγραφική θέση της καθόρισε την τύχη της. Ήταν πόλη της θάλασσας και η θάλασσα υπήρξε το προστατευτικό σύνορο και παράλληλα η οδός που επέτρεπε τη διακίνηση όχι μόνο εμπορευμάτων, αλλά και ιδεών, λατρειών και τεχνουργημάτων».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου και είναι αφιερωμένη στις πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις και εμπορικές σχέσεις της Πάτρας και ευρύτερα της Αχαΐας με άλλες περιοχές της Μεσογειακής λεκάνης από τα τέλη της 3ης χιλιετίας π.Χ. έως και τον πρώιμο 18ο αιώνα μ.Χ.

Στις τέσσερις εκθεσιακές ενότητες παρουσιάζονται 130 αρχαιότητες από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών (οι περισσότερες από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά), του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας και της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, συνοδευόμενες από πλούσιο εποπτικό υλικό.

Η Υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε την Έκθεση "Η Πάτρα της Μεσογείου"
Η Υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε την Έκθεση "Η Πάτρα της Μεσογείου"Η Υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε την Έκθεση "Η Πάτρα της Μεσογείου"
Υποστήριξη: SilkTech