Το τελευταίο πρωτάθλημα του ΝΟΠ

H φωτογραφία είναι από το λιμάνι, μπροστά στον μόλο της Αγίου Νικολάου, το 1950. Ενδεικτικό της κοσμοπλημμύρας που επικρατούσε όταν έπαιζε ο ΝΟΠ στο λιμάνι. Τέτοιος πανικός, καθώς είχαμε 4.000 θεατές στις μεταφερόμενες κερκίδες στον Μόλο, επικράτησε σαν σήμερα εκείνη τη χρονιά όταν ο ΝΟΠ κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας, 8ο δικό του και τελευταίο στην ιστορία του μέχρι σήμερα (ακολούθησε «μονάχα» το Κύπελλο του 1995 και ο τελικός LEN Trophy το 1998, στη δεύτερη ένδοξη περίοδο του Ομίλου).

Ιστορική λοιπόν μέρα η σημερινή καθώς συμπληρώνονται 67 χρόνια από το τελευταίο πρωτάθλημα του ΝΟΠ, το μακρινό 1950! Το πρωτάθλημα πόλο του 1950 διεξήχθη από τις 21 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, έγιναν μονοί αγώνες με σύστημα βαθμολογίας.

Ο ΝΟΠ νίκησε κατά τη σειρά την Μυτιλήνη με 4-1, τον Αρη με 6-2, τον Εθνικό Πειραιά με 7-3 σε επεισοδιακό παιχνίδι, κατά την διάρκεια του αγώνα ο Γαρύφαλος του Εθνικού γρονθοκόπησε τον τερματοφύλακα του ΝΟΠ και αποβλήθηκε από τον αγώνα, ενώ μετά το τέλος του αγώνα ο Εθνικός υπέβαλε ένσταση. Ο ΝΟΠ πήρε τον αγώνα με το Παλαιό Φάληρο χωρίς αγώνα αφού αυτό παραιτήθηκε. Στον τελευταίο αγώνα με τον Ολυμπιακό, που είχε μορφή τελικού αφού ο ΝΟΠ προηγούνταν στην βαθμολογία κατά έναν βαθμό του Ολυμπιακού, οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες με 4-4. Λίγες μέρες μετά τον αγώνα αυτό, ο Εθνικός κέρδισε την ένσταση που είχε υποβάλει, και το παιχνίδι ΝΟΠ - Εθνικός ορίστηκε να ξαναγίνει στην Πάτρα, ακριβώς σαν σήμερα, την 1 Οκτωβρίου.

Ο ΝΟΠ επικράτησε με 6-3 μπροστά σε 4.000 φιλάθλους του, και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας. Με τον ΝΟΠ αγωνίστηκαν οι Δελέρνιας, Παπαστεφάνου, Οικονόμου, Μουκίδης, Δ. Σταμπολής, Γεωργιάδης (αρχηγός) και Παπαδόπουλος.

 

Τάσσος Σταθόπουλος

Υποστήριξη: SilkTech