Ο στίβος της Αχαΐας 1990-σήμερα

'90ς στο ΟΑΚΑ

Οι σημαντικότεροι σταθμοί για τον σίβο της Πάτρας τις τελευταίες δεκαετίες:

1990-1999
Περίοδος ακμής για τον Ελληνικό αθλητισμό και τον στίβο. Περίπου 350 μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα είναι ο απολογισμός από τη δράση σωματείων και αθλητών της Αχαΐας στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Η δεκαετία με την μαζικότερη εκπροσώπηση σε αγώνες και εξ' αυτού με πολλές μεγάλες επιτυχίες. Το 1999 η Πάτρα αποκτά κλειστό γυμναστήριο στίβου, στις παλιές αποθήκες του Λαδόπουλου. Εγκαινιάζεται με την πρώτη ημερίδα κλειστού στίβου, εκτός Αθήνας, τον Φεβρουάριο του 1999.

2000-2009
Τα σωματεία στην Πάτρα έχουν γίνει δέκα, η πόλη αποκτά σύγχρονο στάδιο, αλλά και προπονητήριο στίβου, ανοικτό μετά το κλειστό. Τα «Τοφάλεια» γίνονται θεσμός, όμως στο βάθος κρίση. Ηδη από τα προηγούμενα χρόνια είχε παρατηρηθεί λειψανδρία σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες λόγω των αυξημένων αναγκών για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Το τέλος της δεκαετίας συνέπεσε με την οικονομική κρίση, που άφησε βαθιά σημάδια στο ξεκίνημα της τρέχουσας δεκαετίας. Κορυφαία προσωπικότητα η Αντωνία Στεργίου, πρωταθλήτρια στο ύψος με μοναδικές επιτυχίες, εντός κι εκτός συνόρων.

2010-2021
Η κρίση έπληξε την Ελλάδα, την οικονομία της και αναπόφευκτα τον αθλητισμό. Οι επιχορηγήσεις μηδενίστηκαν, τα οικονομικά των Ομοσπονδιών δεν επέτρεπαν ούτε την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών, οι ιδιώτες παράγοντες και τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν είχαν πια τις ίδιες δυνάμεις και αντοχές. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ο στίβος της Αχαΐας άντεξε, κράτησε τις δυνάμεις του. Η κρίση δημιούργησε νέες ανάγκες, έφερε τη στροφή πολλών νέων παιδιών σε «φθηνές» απασχολήσεις, όπως είναι ο αθλητισμός. Τα πράγματα χειροτέρεψαν από τον Μάρτιο του 2020 οπότε κάθε αθλητική δραστηριότητα επλήγη από το κορωνοϊό.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Φίλιππος Παναγόπουλος (αριστερά, Νο 153) και (στη μέση προηγείται ο) Χρήστος Παγουλάτος από αγώνα 800μ. στο Ολυμπιακό Στάδιο

Τ.S

Υποστήριξη: SilkTech