Η ίδρυση του Παναχαϊκού και η αναρχία στα 1890

Ο Μάτσαλης

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση για το εάν η ίδρυση του Παναχαϊκού και της ΓΕΠ έγινε ως προκάλυψη αναρχικών, με έντονη -θυμίζουμε- δράση στην Πάτρα εκείνα τα χρόνια.

Αναρχικοί που συναντιόνταν κρυφά για τη διάδοση των ιδεών τους, ενώ έτσι, ως μέλη αθλητικού συλλόγου, είχαν την δυνατότητα να συνεδριάζουν χωρίς να δίνουν αφορμή.

Κάτι τέτοιο πάντως, αναφορικά με την Παναχαϊκή δεν έχει διασταυρωθεί.

Αναφέρεται επίσης, το όνομα του Κωνσταντίνου Σταυρόπουλου που συμμετείχε στην ίδρυση της Παναχαϊκής, ο οποίος ήταν πιο γνωστός με το παρατσούκλι "Καζέριος" και ήταν από τους πρωταγωνιστές του αναρχικού κινήματος στην Πάτρα, όπως και η επιλογή του κόκκινου και του μαύρου («αναρχικών χρωμάτων») κ.ά.

Αναμεσα στις δραστηριοτητες του συλλογου ηταν και η οργανωση βιβλιοθηκης και κυκλων φιλολογικων και φυλοσοφικων συζητησεων με προτεργατες τον Εμορφοπουλο γνωστο αναρχοσοσιαλιστη της εποχης. 

Και φυσικά η πιο γνωστή περίπτωση αναρχικου εκείνα τα χρόνια, του Μάτσαλη.  Στις 3 Νοεμβρίου 1896, ο σανδαλοποιός Δημήτρης Μάτσαλης (Ματσάλης ή και Μάτσανης σύμφωνα με άλλες πηγές), παρακολούθησε το θεατρικό έργο «Γουλιέλμος ο αχθοφόρος» που παιζόταν στην Πάτρα από ιταλικό θίασο και στο οποίο διαφαινόταν η ισχύς του πλούτου που υπερίσχυε κάθε έννοιας δικαιοσύνης.

Αμέσως μετά επιτέθηκε με μαχαίρι στην οδό Γεροκωστοπούλου (τότε Ανεξαρτησίας) σε δύο σημαντικά πρόσωπα της πόλης. Δολοφόνησε τον τραπεζίτη Διονύσιο Φραγκόπουλο και τραυμάτισε τον σταφιδέμπορο Ανδρέα Κόλλα. Συνελήφθη αμέσως και στην ανάκριση ήταν ξεκάθαρος, ως προς τις αναρχικές του ιδέες: «Θα σκότωνα τον Kόλλα ή οποιονδήποτε άλλον. Δεν έχω τίποτα με τον ίδιο, όπως δεν έχω τίποτα και με τον Φραγκόπουλο. Eγώ κτυπώ την κοινωνία και όποιος βρισκόταν μπροστά μου θα πλήρωνε γι’ αυτή…».

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech