Προμηθέας: Απόψε κόντρα στον Παναθηναϊκό για μια θέση στον τελικό

Παρασκευή, Φεβρουάριος 18, 2022 - 10:14πμ
Ραντεβού με την ιστορία

Ραντεβού με την ιστορία έχει απόψε ο Προμηθέας, ο οποίος αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στον πρώτο ημιτελικό του Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδος, που διεξάγεται στο κλειστό «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου. Οι «Προμηθείς» πηγαίνουν στην Κρήτη με όνειρα και φιλοδοξίες, παρά το γεγονός ότι έχουν να αντιμετωπίσουν τον νταμπλούχο Ελλάδος, από τον οποίο μάλιστα είχαν ηττηθεί τον Σεπτέμβριο στον τελικό του Super Cup στην Πάτρα. Πέραν τούτου, το συγκρότημα του Ηλία Ζούρου καλείται να αφήσει πίσω του και την ταλαιπωρία που υπέστη όλη την εβδομάδα, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, που είχε ως αποτέλεσμα οι προπονήσεις να μη γίνονται κάτω από φυσιολογικές συνθήκες. Παρ' όλα αυτά, οι Πατρινοί είναι αποφασισμένοι να υπερβάλλουν εαυτόν και να διεκδικήσουν τις πιθανότητες που τους αναλογούν για μια θέση στον μεγάλο τελικό της Κυριακής. Η αναμέτρηση, που έχει ως τυπικά γηπεδούχο τον Προμηθέα, θα ξεκινήσει στις 17:00 και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ3 και ραδιοφωνικά από τον ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4. Στον άλλο ημιτελικό, που θα γίνει στις 20:00, θα τεθούν αντιμέτωποι Ολυμπιακός και ΑΕΚ.
Ο Αντίπαλος
Ο Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ομάδα σε κατακτήσεις τίτλων στο ελληνικό μπάσκετ με 39 πρωταθλήματα, 20 κύπελλα, 1 Super Cup, 6 Ευρωπαϊκά και 1 Διηπειρωτικό κύπελλο. Αποτελεί ουσιαστικά μόνιμο πρωταγωνιστή και διεκδικητή εγχώριων -και όχι μόνο- τίτλων Πέρυσι, οι «πράσινοι» κατέκτησαν πρωτάθλημα και κύπελλο στην Ελλάδα, ενώ τον Σεπτέμβριο κέρδισαν και το Super Cup. Τα δύο τελευταία τρόπαια μάλιστα κατακτήθηκαν με αντίπαλο τον Προμηθέα στον τελικό. Στην Ευρώπη η παρουσία του «τριφυλλιού» δεν ήταν ανάλογη, καθώς τερμάτισε στην 16η θέση της Euroleague. Φέτος, με τον Δημήτρη Πρίφτη στον πάγκο, έχει δημιουργήσει μια ομάδα που κινείται γύρω από συγκεκριμένους άξονες (Μέικον, Παπαπέτρου, Νέντοβιτς, Παπαγιάννης, Σαντ Ρος, Γιόβιτς), οι οποίοι τραβούν το περισσότερο αγωνιστικό κουπί. Οι «πράσινοι» έφτασαν στο Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας επικρατώντας του Λαυρίου στην προημιτελική φάση (93-69). Πρόκειται για τον πολυνίκη του θεσμού, που διατηρεί μάλιστα και μια εξαιρετική παράδοση σε τελικούς, αφού έχει κερδίσει τους 20 από τους 25, στους οποίους έχει αγωνιστεί. Στο Ηράκλειο ο Παναθηναϊκός έχει παίξει δύο φορές στον τελικό, μετρώντας ισάριθμες επιτυχίες, το 2014 κόντρα στον Άρη και το 2019 απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Player to Watch

Nedovic.jpg

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο και την κλάση του Νεμάνια Νέντοβιτς, ο οποίος ειδικά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε καταπληκτική αγωνιστική κατάσταση και αποτελεί τον ηγέτη του «τριφυλλιού», ελλείψει μάλιστα του Ιωάννη Παπαπέτρου. O Σέρβος σκόρερ μετράει φέτος 16,6 πόντους μέσο όρο, 2,9 ασίστ και 2 ριμπάουντ, με ποσοστά που «αγγίζουν» το 45% εντός παιδιάς. Στο πρόσφατο παιχνίδι με τη Λάρισα για τη Basket League σημείωσε 38 πόντους και ήταν αυτός έδωσε ώθηση στην ομάδα του, για να κάνει την ανατροπή από το -19. Για την τελική έκβαση του παιχνιδιού, αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα το κατά πόσο θα μπορέσει η ομάδα του Ηλία Ζούρου να περιορίσει τον Σέρβο.
«Πράσινη» προϊστορία, με «πορτοκαλί»...εκλάμψεις

Δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή η παράδοση για τους «Αχαιούς» κόντρα στον Παναθηναϊκό, ο οποίος σε 18 παιχνίδια, μετράει 16 νίκες. Παρ' όλα αυτά, σε ένα διάστημα απόλυτης κυριαρχίας του «τριφυλλιού» στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Προμηθέας είναι πάντα πολύ μαχητικός και ανταγωνιστικός. Τη σεζόν 2019-20, στον προημιτελικό του Κυπέλλου στο «Δ. Τόφαλος», οι Πατρινοί είχαν αποκλείσει τον Παναθηναϊκό (81-79), ενώ πέρυσι πέρασαν νικηφόρα από το ΟΑΚΑ (78-80) και έγιναν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που νικάει τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας από το 2003, σπάζοντας ένα...στοιχειωμένο ρεκόρ. Φέτος οι δύο ομάδες έχουν τεθεί ήδη δύο φορές αντιμέτωπες. Η μία ήταν στον τελικό του Super Cup τον Σεπτέμβριο στην Πάτρα, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει μια δύσκολη νίκη και να κατακτά το τρόπαιο (92-83), ενώ για το πρωτάθλημα ο «λειψός» Προμηθέας, που είχε αγωνιστεί με σοβαρές απουσίες στην Αθήνα, είχε ηττηθεί με 92-67.
Κόντρα σε δύο πρώην «Προμηθείς»

Λεωνίδας Κασελάκης και Λευτέρης Μαντζούκας είναι δύο παίκτες που βρίσκονται στο ρόστερ του Παναθηναϊκού αυτή τη στιγμή και έχουν φορέσει τη φανέλα του Προμηθέα στο παρελθόν. Ο μεν Κασελάκης ήταν ένας εκ των στυλοβατών των επιτυχιών της Πατρινής ομάδας τις σεζόν 2018-19 και 2019-20, έκανε στην Πάτρα ένα μεγάλο step up, πριν καταλήξει στους «πράσινους». Ο δε Μαντζούκας, ανδρώθηκε μπασκετικά στον Προμηθέα, μέσω των τμημάτων του «ΝΟΥΣ» στην Ακαδημία και πέρυσι τον Δεκέμβριο αποχώρησε και αυτός για το «τριφύλλι». Από την άλλη, ο Χάρης Γιαννόπουλος, έχει φορέσει τα πράσινα την σεζόν 2012-13, κατακτώντας πρωτάθλημα και κύπελλο με τον Παναθηναϊκό.
Ηλίας Ζούρος: Θα παλέψουμε και θα κάνουμε μέχρι το τέλος ό,τι καλύτερο μπορούμε

Εν όψει του σημερινού ημιτελικού, ο Ηλίας Ζούρος δήλωσε: «Θέλω να πω ότι είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στο πρώτο Final 4 μετά από τόσα χρόνια. Την τελευταία τριετία ο Προμηθέας βρίσκεται στην τελική φάση του Κυπέλλου, είτε πρόκειται για τελικό, είτε για Final 4, δείχνοντας μεγάλη συνέπεια. Αυτό αποδεικνύει ότι ο Προμηθέας δουλεύει πολύ καλά και εκπέμπει υγεία. Δυστυχώς, σε αυτό το Final 4 έχουμε και έναν αόρατο αντίπαλο, τον κορωνοϊό. Θέλω επίσης να δώσω συγχαρητήρια για αυτή τη διοργάνωση, όλη η Ευρώπη έχει Final 4 ή Final 8, ελπίζω πως θα τα καταφέρουμε και εμείς. Εύχομαι να κερδίσει ο καλύτερος. Εμείς με τη σειρά μας θα παλέψουμε και θα κάνουμε μέχρι το τέλος ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Υποστήριξη: SilkTech