Παρουσίασε τις προτάσεις του για τη στήριξη του αθλητισμού ο ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη, Ιούνιος 23, 2020 - 9:31μμ

Σημαντικές προτάσεις για τη στήριξη του ελληνικού αθλητισμού που έχει δεχτεί, αδιαμφισβήτητα, τεράστιο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τρίτης (23/6) σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΝΕ Αχαΐας στο "Παναχαϊκό" στα Ψηλαλώνια.

Ο τέως γενικός γραμματέας Αθλητισμού και συντονιστής του Τομέα Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος Συναδινός αλλά και ο πολιτευτής Ηλίας Γρηγόρης συνομίλησαν με το κοινό αναλύοντας όλες τις πτυχές ενός προτεινόμενου προγράμματος συνολικούς ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την επανεκκίνηση του ελληνικού αθλητισμού σε νέες βάσεις, με όρους απόλυτης υγειονομικής ασφάλειας και ισότιμης συμμετοχής για όλους.

Παρόντες ήταν πολλοί εκπρόσωποι από Ομοσπονδίες και σωματεία της περιοχής, είδαμε μεταξύ άλλων τους Αγγ. Δανιήλ, Βαγ. Τζελάτη, αλλά και τους κ.κ. Μουγγολιά, Καλπουζάνη, Κανελλόπουλο, Τζουραμάνη, Μανέτα, Πετρούτσο, Κανελλάκη, Σταθόπουλο, Μόσχο, Χριστόπουλο, τις κυρίες Γερωργία Μητρογιάννη και Δεσποινα Ζέρβα.

Την ελδήλωση συντόνισε ο Ηλίας Μάτσας.

Αφού πρώτα υπενθύμισαν πως ο αθλητισμός υπήρξε διέξοδος για τους Έλληνες πολίτες τον καιρό της απομόνωσης, οι ομιλητές απαρίθμησαν τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, όπως η διακοπή των αθλητικών δραστηριοτήτων από τον Μάρτιο και το «λουκέτο» στους αγωνιστικούς χώρους, τα γυμναστήρια, τα πάρκα και τις παραλίες. Τα παραπάνω, όπως εξήγησαν, οδήγησαν σε υποκινητικότητα τους αθλητές, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, καθώς και τους συνταξιούχους. Επιπλέον, οδήγησαν σε ασφυξία τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, αλλά και χιλιάδες γυμναστήρια.

Ο τέως γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός τόνισε: «Πρέπει να ξεκινάμε με μία παραδοχή! Ότι ο αθλητισμός δικαιούται μέρος από το “μαξιλάρι” των 37,5 δισεκατομμυρίων που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο αθλητισμός και ως κοινωνική δραστηριότητα προσφέρει τα μέγιστα στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό.

Το πρόγραμμά μας για τον αθλητισμό όχι απλά δεν βασίζεται σε κάποιο φαντασιακό “λεφτόδεντρο” όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, αλλά είναι πλήρως κοστολογημένο, μέχρι το τελευταίο ευρώ, και μάλιστα προτείνει και πηγές εσόδων. Δεν προτείνει, μόνο δαπάνες για να σωθεί ο μαζικός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, να σωθούν οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία. Έχει την πρόνοια να προτείνει και μέσα για να έχει έσοδα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Κάτι πολύ σημαντικό απέναντι στις κατηγορίες που εισπράττουμε ότι εμείς προτείνουμε “να δοθούν τα πάντα στους πάντες χωρίς κοστολόγηση, χωρίς να έχουμε υπολογίσει τίποτα και με ανευθυνότητα”. H ανευθυνότητα ανήκει στον κύριο Αυγενάκη και στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που όχι μόνο δεν βελτιώνει την κατάσταση μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση, αλλά ίσα ίσα συρρικνώνει τις επιχορηγήσεις και παίρνει και αλλοπρόσαλλά μέτρα, τα οποία διχάζουν τον αθλητισμό αντί να τον ενώνει και να τον βοηθά να πάει παρακάτω».

Εν συνεχεία, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Χίλων» του υφυπουργείου Αθλητισμού, ο Ιούλιος Συναδινός επισήμανε πως «εμείς είμαστε υπέρ της αντικειμενικής αξιολόγησης και του νοικοκυρέματος. Ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε με την ψηφιακή πλατφόρμα του ελληνικού αθλητισμού. Ετοιμάζαμε ένα σύστημα εξυπηρέτησης των αθλητικών φορέων και όχι εργαλείο γραφειοκρατίας. Θέλαμε τη χειραφέτηση των αθλητικών σωματείων και όχι τη χειραγώγηση εξαιτίας εκλογικών σκοπιμοτήτων. Καταλαβαίνουμε πως υπάρχει πρόβλημα με αδρανή σωματεία και σωματεία «σφραγίδες» ή με το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στον αθλητισμό. Δεν μπορεί το ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών φορέων να μετατρέπεται σε πρόσχημα για παρέμβαση της Κυβέρνησης στις εκλογικές διαδικασίες. Τα καταστατικά και οι θεσμικές δικαστικές Αρχές ορίζουν τη νομιμότητα των σωματείων και ποιος έχει δικαίωμα «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι». Δεν αποφασίζει ο υπουργός! Αλήθεια με ποια αντικειμενική αξιολόγηση κατακρημνίστηκε η επιχορήγηση για τον ΣΕΓΑΣ, την ΕΟΚ, τον ΚΟΕ, την ΕΟΠΕ και την ΟΧΕ; Τη στιγμή που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των αθλητικών σωματείων στο ψηφιακό μητρώο. Πως έλαβαν υπ’ όψη τη δυναμικότητας των Ομοσπονδιών; Έχουν καταγραφεί 5.000 σωματεία και τα σωματεία είναι πάνω από 12.000. Προφανώς, η σημερινή Κυβέρνηση άλλαξε τα κριτήρια και τις παραμέτρους σε σχέση με αυτά που είχαμε αφήσει εμείς στο υπουργείο και γι’ αυτό η κατανομή των προϋπολογισμών για το 2020 εμφανίζουν αυτή την απογοητευτική εικόνα. Για να μην πω ότι οι προϋπολογισμοί των παραπάνω ομαδικών αθλημάτων έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα. Ας παρουσιάσει, λοιπόν τα κριτήρια και τους σχετικούς αλγόριθμους ο κ. Αυγενάκης

Εμείς στοχεύουμε στη στήριξη της εργασίας και όχι στην επιδότηση της ανεργίας. Γι’ αυτό και συμπεριλαμβάνουμε στο πρόγραμμά μας και τον ιδιωτικό τομέα και τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες και τους Δήμους, όπου μέσω της επιδότησης των “vouchers” σε ωφελούμενους θα μπορέσουν να έχουν μία τόνωση στις δραστηριότητές τους και να συνεχίσουν να έχουν κάποια έσοδα προκειμένου και να στηρίξουν την εργασία, αλλά να μπορέσουν και τα ίδια να στηριχτούν για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες τους. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις Ομοσπονδίες, οι οποίες διαμαρτύρονται. Η διαχείριση που κάνει η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τη στήριξη του αθλητισμού δυστυχώς έχει μικροπολιτική σκοπιμότητα και όπως οι ίδιες οι Ομοσπονδίες καταγγέλλουν στοχεύουν στην έμμεση παρέμβαση, μέσω των χρηματοδοτήσεων στις εκλογές των Ομοσπονδιών. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αυτό έχει μπει μπροστά από τη «μηχανή» της Κυβέρνησης προκειμένου να παρέμβουν σε διοικήσεις που δεν είναι αρεστές, αλλά και να επανέλθουν σε ένα πλήρως κομματικό φέουδο που συναντήσαμε στο παρελθόν και που οδήγησε τον αθλητισμό εκεί που τον οδήγησε. Τρίτον, τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα που δίνουν μπόνους σε αθλητές που διακρίνονται για να μπουν στα πανεπιστήμια πρέπει να ολοκληρωθούν με κάθε τρόπο τηρουμένων όλων των κανόνων που έχουν επιβληθεί από τον ΕΟΔΥ και ορίζονται στη συγκεκριμένη εγκύκλιο.

Αναλυτικά, στην αρχική του τοποθέτηση ο τομεάρχης Πολιτισμού για θέματα Αθλητισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς τόνισε: «To πρόγραμμά μας για τον αθλητισμό αποτελεί μέρος ενός συνεκτικού προγράμματος που παρουσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους συντάκτες του πριν από λίγες ημέρες στο Ζάππειο και έχει ως στόχο να βγούμε από αυτόν τον νέο κύκλο κρίσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με την κοινωνία όρθια, δηλαδή με την κοινωνική πλειοψηφία να αντέχει τις πρωτόγνωρες συνέπειες αυτού του καινούριου κύκλου κρίσης που δυστυχώς έχει χτυπήσει και τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός ήρθε αντιμέτωπος με τις βαρύτατες συνέπειες των μέτρων που ελήφθησαν αναγκαστικά για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας καθώς σταμάτησε κάθε κοινωνική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα και έκλεισαν όλες οι αθλητικές υποδομές. Κατά τη διάρκεια του “lock down” αναβλήθηκαν ή και ματαιώθηκαν όλες οι διοργανώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους οι εθνικές αθλητικές Ομοσπονδίες και τα αθλητικά σωματεία, έκλεισαν τα στάδια, τα κλειστά γυμναστήρια και όλοι οι χώροι προπόνησης. Ανεστάλησαν υποχρεωτικά οι λειτουργίες των ιδιωτικών γυμναστηρίων και ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από τα μεγάλα έχουμε και μικρομεσαία και μικρά γυμναστήρια που πρέπει να επιβιώσουν. Έκλεισαν όλοι οι υπαίθριοι χώροι άσκησης γι’ αυτούς που αθλούνται υπαίθρια και αυτό είχε πολλές συνέπειες.

Δεύτερον, καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με τη διασφάλιση μοριοδότησης των αθλητών/μαθητών, αριστευσάντων στον αθλητισμό για την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το προσεχές ακαδημαϊκό έτος ζητώντας να παραταθούν όλες οι υπάρχουσες προθεσμίες. Τρίτον, πραγματοποιήσαμε μία σειρά συναντήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων με αθλητικούς φορείς σε πάρα πολλούς Νομούς της χώρας και διαπιστώσαμε τη δίψα χιλιάδων νέων ανθρώπων για αθλητισμό, ειδικά στην Περιφέρεια, όπως μας τη μετέφεραν παράγοντες που ασχολούνται με προσωπικό τίμημα για να υπάρχουν ακόμη ανοικτά ερασιτεχνικά σωματεία. Και τέλος, εκπονήσαμε τον εν λόγω κοστολογημένο πρόγραμμα για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στον χώρο των ιδιωτικών γυμναστηρίων".

Εν συνεχεία παρουσίασαν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενός προγράμματος ενίσχυσης του ελληνικού αθλητισμού συνολικού ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αφορά τη στήριξη των ελεύθερα ασκούμενων στα πάρκα, τις παραλίες και τις πλατείες, των αθλητών των σωματείων και των εθνικών ομάδων, των αθλητικών σωματείων και των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, των προπονητών/γυμναστών, καθώς και των εργαζόμενων σε αθλητικές υποδομές και γυμναστήρια.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει για τον ελληνικό αθλητισμό:

Την αύξηση της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών κατά 10%, το οποίο κοστολογείται σε 1 εκατ. 800 χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα, προτείνεται ένα επιπλέον ποσοστό επί των τηλεοπτικών συμβολαίων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, μπάσκετ & βόλεϊ, της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, να διατίθεται στις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

Την επιδότηση θέσεων εργασίας 10 χιλιάδων προπονητών & γυμναστών των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, διάρκειας 3 μηνών (κόστος 9.000.000€).

Την κάλυψη 250 οργανικών κενών θέσεων, στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (κόστος 5.500.000€/έτος).

Την επιδότηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων για την ιατρική κάλυψη των επίσημων αγώνων όλων των κατηγοριών (2.300.000€), την κατάργηση όλων των διοικητικών παραβόλων, τη χρήση των δημόσιων εγκαταστάσεων από τα ερασιτεχνικά σωματεία χωρίς υποχρέωση καταβολής μισθώματος για ένα χρόνο, την εξάμηνη αναστολή πληρωμής χρεών που σχετίζονται με τη χρήση δημόσιων & δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και τη ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών σε 48 μηνιαίες δόσεις μετά την παρέλευση του 6μηνου.

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού περιλαμβάνεται η δημιουργία ενιαίου ταμείου ανταποδοτικότητας υπέρ του ελληνικού Ερασιτεχνικού αθλητισμού με Κεντρική διαχείριση από το υφυπουργείο Αθλητισμού. Από τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται, το 30% θα διατίθεται για την αύξηση των ετήσιων τακτικών επιχορηγήσεων στις Εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, το 50% στα αναγνωρισμένα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και το 20% για την ασφάλιση αθλητών και την ιατρική & υγειονομική περίθαλψη σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης.

Οι πόροι του ταμείου ανταποδοτικότητας υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού θα προέρχονται, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από διοικητικό τέλος στα επαγγελματικά συμβόλαια όλων των κατηγοριών ποδοσφαίρου, μπάσκετ & βόλεϊ, από τη διάθεση ποσοστού των εσόδων όλων των στοιχηματικών εταιρειών, που φορολογούνται στην Ελλάδα και από διοικητικά πρόστιμα, για περιπτώσεις πράξεων βίας σε αθλητικούς χώρους και λοιπές παραβάσεις.

Για τους ελεύθερα αθλούμενους ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει δωρεάν διαγνωστικά test για τους αθλούμενους σε δημόσιες & δημοτικές εγκαταστάσεις, ετήσια απαλλαγή από τις συνδρομές στα δημόσια γυμναστήρια, πλήρη εφαρμογή του νόμου για την Κάρτα Υγείας Αθλητή, σύνδεση με το δημόσιο Σύστημα Υγείας στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης υγείας και επέκταση των διατάξεων σε κάθε άτομο που εγγράφεται σε οποιοδήποτε δημόσιο, δημοτικό ή ιδιωτικό γυμναστήριο.

Ειδικότερα για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και μακροχρόνια ανέργους καθώς και για όλες τις πληγείσες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, το πρόγραμμα άθλησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά 510 χιλιάδες δικαιούχους περιλαμβάνει επιδότηση 24.400.000€ για στήριξη 30.000 θέσεων εργασίας. Η υλοποίηση του προγράμματος θα μπορούσε να στηριχτεί μέσω ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ και αφορά: Χρήση σε 1.300 ιδιωτικά γυμναστήρια για 380.000 ενήλικες, διάρκειας 6 μηνών (κόστος 11.400.000€), χρήση σε 12.800 αθλητικά σωματεία για 130.000 παιδιά, διάρκειας 10 μηνών (κόστος 13.000.000€).

Υποστήριξη: SilkTech