Οι 100+1 ευρωπαϊκοί τελικοί των ελληνικών συλλόγων. Το γουότερ πόλο ξεπέρασε το μπάσκετ!

Σάββατο, Φεβρουάριος 25, 2023 - 4:00μμ
Του ιστορικού ερευνητή, Γρηγόρη Δημακάκου

Σε λιγότερες από δύο εβδομάδες η ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού θα αναμετρηθεί με την αντίστοιχη της ισραηλινής Μακάμπι Τελ Αβίβ στον πρώτο από τους δύο τελικούς του Τσάλεντζ Καπ στο βόλεϊ. Είναι ο 8ος τελικός για τους «ερυθρόλευκους», που απέκλεισαν στην ημιτελική φάση, σε σειρά - θρίλερ, τον «αιώνιο» αντίπαλός τους, τον Παναθηναϊκό.
Παράλληλα, ο διπλός τελικός των Πειραιωτών με τη Μακάμπι είναι ο 101ος ελληνικής ομάδας στα Κύπελλα Ευρώπης, που αφορά στα 5 ομαδικά ολυμπιακά αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, γουότερ πόλο, χάντμπολ).
Ο Ολυμπιακός διεκδικεί το τρίτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο στο βόλεϊ Ανδρών, το 4ο στο βόλεϊ συνολικά ως σύλλογος, αφού έχει ένα τρόπαιο και η γυναικεία ομάδα και 4ο ως ελληνική ομάδα γενικότερα, καθώς είναι η μοναδική με ευρωπαϊκές κούπες για τη χώρα μας.
Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν και τα περισσότερα ευρωπαϊκά τρόπαια, 16 συνολικά, που μοιράζονται από 8 οι Άνδρες και οι Γυναίκες, στους 38 τελικούς που έχουν δώσει (24 οι Άνδρες, οι Γυναίκες 14). Αποτελούν δε τον μοναδικό σύλλογο που έχει κατακτήσει Κύπελλα σε τρία διαφορετικά αθλήματα (μπάσκετ, γουότερ πόλο, βόλεϊ).
Τη δεύτερη θέση μοιράζονται, ο Παναθηναϊκός και ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης με 6 τρόπαια και 12 τελικούς συνολικά ο καθένας. Οι «πράσινοι» κατέκτησαν όλα τους τα Κύπελλα στο μπάσκετ, ενώ έχουν χαμένους τελικούς τόσο στο βόλεϊ από Άνδρες και Γυναίκες, αλλά και στον μοναδικό ελληνικής ομάδας στο ποδόσφαιρο.
Όλα τα τρόπαια της Βουλιαγμένης, από τις Γυναίκες 5 και ένα από τους Άνδρες, προέρχονται από το γουότερ πόλο. Το ίδιο ισχύει και για τους χαμένους τελικούς του ΝΟΒ.
Η γυναικεία ομάδα γουότερ πόλο της Βουλιαγμένης είναι η τρίτη πιο πετυχημένη ελληνική, με δεύτερη την ανδρική ομάδα του Παναθηναϊκού και πρώτη τη γυναικεία ομάδα γουότερ πόλο του Ολυμπιακού, η οποία έφτασε τα 7 ευρωπαϊκά. Η ίδια έχει πάρει μέρος και στους περισσότερους ευρωπαϊκούς τελικούς ελληνικής ομάδας, συνολικά 12.
Στην 4η θέση βρίσκεται η ΑΕΚ με 4 ευρωπαϊκά Κύπελλα, σε δύο διαφορετικά αθλήματα, έχει 3 στο μπάσκετ και ένα στο χάντμπολ, όλα σε επίπεδο Ανδρών. Η Ένωση μαζί με τον Ολυμπιακό, που προαναφέρθηκε, είναι οι δύο σύλλογοι, που σήκωσαν κούπα σε περισσότερα από ένα αθλήματα.
Την 5άδα των ομάδων με τα περισσότερα ευρωπαϊκά τρόπαια κλείνει ο Άρης. Η ανδρική ομάδα μπάσκετ των «κίτρινων» έχει σηκώσει τρία Κύπελλα επικρατώντας σε ισάριθμους τελικούς και έχασε ακόμη έναν τελικό.
Από δύο Κύπελλα έχουν ο ΑΝΟ Γλυφάδας με τη γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης, ο ΠΑΟΚ με την ανδρική ομάδα μπάσκετ και ο Εθνικός, επίσης με τη γυναικεία ομάδα γουότερ πόλο.
Το Μαρούσι στο μπάσκετ Ανδρών, ο Αθηναϊκός στο μπάσκετ Γυναικών και ο Διομήδης Άργους στο χάντμπολ Ανδρών, ολοκληρώνουν την ενδεκάδα των ελληνικών συλλόγων που κατέκτησαν ευρωπαϊκή κούπα.
Ακολουθούν 6 σύλλογοι, οι ανδρικές ομάδες των οποίων έφτασαν στην πηγή, αλλά δεν κατάφεραν να νικήσουν τη δίψα τους για κατάκτηση ενός τροπαίου. Τρεις τελικούς έχασε ο Ηρακλής στο βόλεϊ, δύο ο Πανιώνιος στην υδατοσφαίριση και από έναν η Ορεστιάδα στο βόλεϊ, ο Μακεδονικός στο μπάσκετ, ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών στην υδατοσφαίριση και ο Φίλιππος Βέροιας στο χάντμπολ.
Η Ελλάδα έχει κατακτήσει 44 τρόπαια και έχει χάσει 56 τελικούς σε σύνολο 100 τελικών (ποσοστό επιτυχίας 44%). Οι Άνδρες κατέκτησαν 26 τρόπαια σε 63 τελικούς (ποσοστό επιτυχίας 41,26%) και οι Γυναίκες 18 σε 37 τελικούς (ποσοστό επιτυχίας 48,64%, αρκετά μεγαλύτερο από εκείνο των Ανδρών).
Στην κορυφή η υδατοσφαίριση
Με την κατάκτηση της Ευρωλίγκας από τη γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού η υδατοσφαίριση ισοφάρισε τα ευρωπαϊκά τρόπαια που έχει προσφέρει στην Ελλάδα το μπάσκετ. Ακολούθως, οι «ερυθρόλευκες» κέρδισαν στον ελληνικό (και πειραϊκό) «εμφύλιο» την κάτοχο του LEN Trophy, τη γυναικεία ομάδα του Εθνικού και κατέκτησαν το Σούπερ Καπ Ευρώπης.
Μ' αυτόν η υδατοσφαίριση συμπλήρωσε 20 ευρωπαϊκά (τα 16 από τις Γυναίκες), έναντι 19 του μπάσκετ (τα 18 από τους Άνδρες). Την τετράδα συμπληρώνουν το βόλεϊ με 3 τρόπαια και το χάντμπολ με 2. Το ποδόσφαιρο παραμένει ο «φτωχός συγγενής» και η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει, τουλάχιστον με την εικόνα που δείχνουν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές ομάδες, έχοντας πάντως πολύ πιο δύσκολο έργο σε σχέση με εκείνες των άλλων αθλημάτων.
Υ.Γ.: Δεν υπολογίζονται τα τρία Διηπειρωτικά Κύπελλα στο μπάσκετ, που κέρδισαν με χρονολογική σειρά ο Παναθηναϊκός (1996), ο Ολυμπιακός (2013) και η ΑΕΚ (2019) και ο διπλός χαμένος τελικός Διηπειρωτικού Κυπέλλου του Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο (1971).

* Του ιστορικού ερευνητή, Γρηγόρη Δημακάκου



Υποστήριξη: SilkTech