Νέο βιβλίο: Χάρης Λυμπερόπουλος, κοντά στον αιώνα

Τετάρτη, Σεπτέμβριος 14, 2022 - 5:36μμ
Αριστερά

Συνομιλώντας με την κόρη του Κατερίνα, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, βετεράνος αθλητικογράφος, πρωταθλητής Ελλάδας στα αγωνίσματα του πεντάθλου και του άλματος εις μήκος στα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια, κοσμοπολίτης επίσης Αθηναίος που άφησε τη σφραγίδα του στην εποχή του, ξετυλίγει σε ένα εξαιρετικό βιβλίο, το νήμα της αφήγησης του 20ού αιώνα όπως τον έζησε.

Ζωντανή ιστορία ο ίδιος στα 98 του χρόνια, ένα χρόνο πριν πεθάνει, καταθέτει τις αναμνήσεις του για κορυφαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητικού στερεώματος, που έγιναν εθνικά σύμβολα των χωρών τους. Από τον Τσεχοσλοβάκο υπεραθλητή-δρομέα μεγάλων αποστάσεων, Εμίλ Ζάτοπεκ, που τον συνάντησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952, ως τους Μαύρους Πάνθηρες Τόμμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, που τους είδε να υψώνουν τις γροθιές τους υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών στο βάθρο της Πόλης του Μεξικού το ταραγμένο 1968, σε μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου θα βρει, επίσης, μαρτυρίες για μεγάλες προσωπικότητες που διακρίθηκαν και σε άλλου είδους στίβους. Από τον ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη -που έσωσε τον Λυμπερόπουλο από βέβαιη εξορία κι ίσως θάνατο στα χρόνια του Εμφυλίου- έως τον στρατάρχη Τίτο -ο οποίος στην ψυχροπολεμική περίοδο παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον νεαρό τότε συντάκτη της Αθηναϊκής- αλλά και τον Νάσο Μπότση, θρυλικό εκδότη της Απογευματινής, με τον οποίο έφεραν επανάσταση στον ελληνικό Τύπο παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ένθετο αθλητικό τετρασέλιδο σε πολιτική εφημερίδα.

Μνήμες και μαρτυρίες που τεκμηριώνονται από σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα. Κι όλα με φόντο την εξέλιξη και την αλλαγή της Αθήνας από τον Μεσοπόλεμο έως τις αρχές του 21ου αιώνα- ένα καρδιογράφημα της πρωτεύουσας του περασμένου αιώνα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα
Λίγα λόγια από τον Χάρη Λυμπερόπουλο
Αντί προλόγου
Εισαγωγή του Τίτου Ιω. Αθανασιάδη
Σημείωμα του επιμελητή της ύλης Άρη Λαζαρίδη
1922-1940: Στην Αθήνα του Μεσοπολέμου
1941-1946: Έφηβος στην Κατοχή
1947-1950: Εμφύλιος· είσοδος στον δημοσιογραφικό στίβο
1951-1960: Οι πρώτες δημοσιογραφικές επιτυχίες
1960-1967: Το πρωτοποριακό ένθετο της Απογευματινής
1967-1974: Η εποχή της επαγγελματικής ωριμότητας
1975-1981: Η χρυσή περίοδος του καζίνου της Πάρνηθας
1981-1999: Καταξίωση και μαχητική αρθρογραφία
Το απόσταγμα μιας ζωής
Επίμετρο: Ο Νίκος Κατσαρός σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Χάρη Λυμπερόπουλου και θυμάται τον θρυλικό Πελέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, στην Αγγλία
Ευχαριστίες

Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στη Φιλαρμονική Εταιρία - Ωδείο Πατρών (Ρήγα Φεραίου 7, Πάτρα), από το βιβλιοπωλείο Γωνιά του βιβλίου - Παπαχρίστου και Εκδόσεις Πατάκη την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00.

Θα μιλήσουν οι Γιώργος Δάσιος, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τάσσος Σταθόπουλος, Δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης. Βασίλης Ρούβαλης, Συγγραφέας και η συγγραφέας Κατερίνα Λυμπεροπούλου. Συντονίζει η δημοσιογράφος, Κρίστυ Κουνινιώτη.

Υποστήριξη: SilkTech