Μπάλα από τα βότσαλα του Άδη

Σάββατο, Απρίλιος 30, 2022 - 8:00πμ
Μια απίστευτη ιστορία

Ίσως έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι οι ομάδες που τίθενται αντιμέτωπες με την Μπολίβαρ στο Λα Παζ ή με την Εθνική Βολιβίας για τα προκριματικά της ζώνης Νοτίου Αμερικής, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν και να έχουν το σύνηθες ανταγωνιστικό τους επίπεδο λόγω του υψηλού υψόμετρου (3625 μέτρα στο Λα Πας και 4150 δίπλα στο Ελ Άλτο).

Αυτό που δεν έχουμε διαβάσει είναι για την ομάδα που δίνει όρκο νίκης κάποια χιλιόμετρα μακριά από ιζήματα του πυρήνα της γης. Όχι δεν πρόκειται για τα κλαμπς που παίζουν μπάλα με φόντο το ηφαίστειο Έιαφιατλαγιούκουτλ στην Ισλανδία. Αναφέρομαι στην Χιλάλ Αρίχα, που εδρεύει στην Ιεριχώ.

Που βρίσκεται; Στην Δυτική Όχθη, αγκαλιά με τα ιαματικά νερά της Νεκράς Θάλασσας. Παρά την μεγάλη προσπάθεια, δεν τα κατάφερε την περσινή σεζόν να παραμείνει στα σαλόνια των μεγάλων και στην Πρέμιερ Λιγκ της Δυτικής Όχθης. Το Πρωτάθλημα διεξάγεται από το 1944 υπό την σκεπή της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος της είναι ο Τζιμπρίλ Ραχούμπ, ο οποίος αξίζει το γκουγκλάρισμά σας.

Ξανά στο θέμα. Η Ιεριχώ είναι η χαμηλότερη σε υψόμετρο πόλη του πλανήτη με μόνιμους κατοίκους. Είναι 26 λεπτά οδικώς από την Νεκρά Θάλασσα. Η θάλασσα που όντως αργοπεθαίνει είναι το χαμηλότερο σημείο του πλανήτη. Σημείο που επί του παρόντος βρίσκεται 420 μέτρα (1.380 πόδια) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Δεν θα μείνει όμως εκεί. Το επίπεδο της επιφάνειας της πέφτει περισσότερο από ένα μέτρο (3 πόδια) τον χρόνο. Ο λόγος συρρίκνωσής της σχετίζεται με την πυκνότητα και την αλμύρα της, κεφάλαιο μεγάλο που δεν ανοίγεται. Τι σημαίνει αυτό; Το χαμηλότερο σημείο του πλανήτη βαθμονομείται εκ νέου σε ετήσια βάση. Παρ' όλα αυτά, το πιο εκπληκτικό είναι άλλο. Όσο προχωράς προς τα μέσα της θάλασσας, τα αυτιά σου παθαίνουν σκάσιμο, ίδιο με αυτό που νιώθεις στο αεροπλάνο και ζητάς καραμελίτσα, από τον υπεύθυνο καμπίνας (εγώ από τον φίλο Μάριο).

Το 2018, διεξήχθη στο Κεράκ της Ιορδανίας (πόλη πολύ κοντά στη Νεκρά Θάλασσα) φιλανθρωπικός αγώνας στα πλαίσια των δράσεων της οργάνωσης «πρωτοβουλία για ισότητα των φύλων». Όπως επίσημα επικοινωνήθηκε προς τα έξω ήταν αυτός με το χαμηλότερο υψόμετρο στη γη. Στο Κεράκ που κτίστηκε ένα από τα πιο ιστορικά κάστρα των Σταυροφόρων ναι μεν έχει σούπερ θέα στη Νεκρά Θάλασσα, όμως βρίσκεται πάνω σε λόφο, κοντά στα 930 μέτρα. Συνεπώς οι φίλοι του γεωγραφόμπαλου ξέρουν πλέον την αλήθεια.

Το ξέρετε ότι... στο πρωτάθλημα της Δυτική Όχθης παίζουν πολλοί Χιλιανοί; Αιτία η μεγάλη Παλαιστινιακή διασπορά στη Χιλή, που αγγίζει το μισό εκατομμύριο, οι οποίοι μάλιστα ασπάζονται και τον Χριστιανισμό.Επιρροή υπάρχει όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στην λογοτεχνία με βραβευμένους Χιλιανούς συγγραφείς να αφιερώνουν εκτενείς αναφορές στις προσωπικές ιστορίες της Παλαιστινιακής κοινότητας.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην ΠΑΛΕΣΤΙΝΟ, που είναι το προπύργιο πολιτιστικής ταυτότητας αυτής της ομάδας. Τα χρώματα του συλλόγου είναι πράσινο, λευκό και κόκκινο, λόγω της παλαιστινιακής σημαίας, ενώ ο κύριος χορηγός της ομάδας σχεδόν αδιάλειπτα την τελευταία δεκαετία, είναι η Παλαιστινιακή Τράπεζα. Οι Άραβες έχουν μακρόχρονη ιστορία 101 χρόνων, με τον αγαπημένο των φίλων της ομάδας, Λούις Χιμένεθ να επιστρέφει μετά από 18 ολόκληρα χρόνια στην ομάδα της καρδιάς του για να κλείσει μια καριέρα που μεταξύ άλλων περιείχε μια ιταλική διαδρομή σε Τερνάνα, Ίντερ, Φιορεντίνα, Λάτσιο και Πάρμα.

πηγη

Υποστήριξη: SilkTech