"Με το εθνόσημο στο στήθος δεν είμαι η Πολύζου, είμαι η Ελλάδα"

Τετάρτη, Αύγουστος 10, 2022 - 2:00μμ
Η συγκλονιστική περιγραφή της Πατρινής Μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου... 25 χρόνια μετά

Πέρασαν 25 χρόνια από τότε .. κι αν με ρωτήσεις ;
Θα πω σαν να ήταν χθες!
Ξημέρωνε η 9η Αυγούστου . Στις πρωινές ώρες είχε καθοριστεί ότι θα δοθεί η εκκίνηση στον μαραθώνιο γυναικών κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου πρωταθλήματος της Αθήνας 1997!
Εκείνη την εβδομάδα είχε απίστευτη ζέστη !
Η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 35 με 38 βαθμούς !
Οι Αθηναίοι βρίσκονταν διακοπές και στις παραλίες !
Πίσω κάποιοι ρομαντικοί, ονειρευόμασταν να σηκώσουμε την ελληνική σημαία !
Η αποστολή μου διπλή !
Όχι μόνο σαν μέλος της Εθνικής ομάδας στίβου αλλά και ως μια αθλήτρια μαραθωνοδρομος που θα έτρεχε στην ιστορική αυθεντική διαδρομή !
Μόνο οποίος έχει τρέξει αυτόν τον αγωνα καταλαβαίνει τι σημαίνει να τρέχεις στα βήματα του ημεροδρομου !
Ήμουν σε εξαιρετική φυσική κατάσταση . Έναν χρόνο πριν είχα τρέξει την απόσταση σε επίδοση 2:33:40 και είχα την πολύτιμη εμπειρία των Ολυμπιακών αγώνων την προηγούμενη χρόνια στην Άτλαντα !
Είχα μεγάλα όνειρα και υψηλούς στόχους ! Τους κρατούσα όμως στο νου και στην ψυχή μου !
Ως Μαραθωνοδρομος γυναίκα κανένας δεν πίστευε ότι θα μπορούσα να διακριθω!
Αν έλεγα οτιδήποτε θα με περνούσαν για τρελή η οτιδήποτε άλλο μην νορμαλ !
Είχα δουλέψει σκληρά προπονητικά στο σώμα αλλά κυρίως πολύ στο νου ! Εκεί είναι το μεγάλο παιχνίδι !
Είχα τρέξει την απόσταση Μαραθώνας - Αθήνα αμέτρητες φορές , τόσο με το σώμα όσο και με τον νου .
Μια από τις προπονήσεις μου εκείνη την περίοδο ήταν να τρέχω long run επάνω στην διαδρομή, γύρω στα 32χλμ, μια φορά την εβδομάδα.
Θυμάμαι τα αυτοκίνητα που περνούσαν δίπλα μου στην Μαραθωνος όταν έκανα αυτή την προπόνηση και δεν ήταν λίγοι οι οδηγοί που με έβριζαν η μου έριχναν μια μουτσια γιατί καθυστερούσα την πορεία τους ! Ήταν και άλλοι όμως που με χειροκροτούσαν και μου έλεγαν ., μπράβο κοπέλα μου .,
Καλη δύναμη !
Κρατούσα αυτές τις ευχές μόνο .. αυτές που μου έγιναν θετική ενέργεια και προχωρούσα !
Ο στόχος ήταν πάντα μπροστά ! Να ζήσω το όνειρο , το δικό μου μυστικό . Μια διάκριση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα !
Στον αγωνα του Μαραθωνίου αναμένονταν μεγάλη συμμετοχή καθώς η IAAF είχε ορίσει ότι θα γίνονταν ταυτόχρονα και το Παγκόσμιο κύπελλο μαραθώνιου στον ίδιο αγωνα !
Τι σήμαινε αυτό ;
Ότι καθε χώρα είχε δικαίωμα να κατεβάσει έως και 5 αθλήτριες στον αγωνα !
Δηλαδή στον αγωνα του μαραθωνίου είχαμε 5 αθλήτριες απο χώρες της Ιαπωνίας , Κίνας , Κένυας , Αιθίοπας , Ιταλίας , Ρωσίας , Ισπανίας , Πορτογαλίας , Αμερικής κλπ !
Κοιτώντας τα στατιστικά και τις επιδόσεις, με το καλημέρα η πρώτη 50αδα του αγωνα είχε κλείσει !
Το όνειρο μου μια διάκριση το κρατούσα εφτασφραγιστο μυστικό !
Να διακριθω !
Να κάνω γνωστό πίστευα τον αυθεντικό μαραθώνιο σε όλο τον κόσμο με μια διάκριση !
Εκείνη την περίοδο τα φώτα της δημοσιότητας ήταν επάνω σε μεγάλα ονόματα της χώρας μας και δικαίως !
Πρωταθλητές μας που ήταν σπουδαίοι και πήγαιναν για μετάλλιο ! Βουλα Πατουλιδου , Νίκη Ξανθού , Άγγελος Παυλακακης , Λάμπρος Παπακωστας, Ολγα Βασδεκη , Κώστα Κουκοδήμος , Κώστας Γκατσιούδης , Μιρελλα Μανιανα , Γιώργος Παναγιώτοπουλος , τα κορίτσια μας στην δισκοβολία με επικεφαλής την Τασιούλα Κελεκίδου, Αλέξανδρος Τερζιαν , μια εθνική ομάδα όνειρο !! Τα Χρυσα παιδιά μας που ήταν τιμή μου που αγωνιζόμουν στην εθνική ομάδα μαζι τους !
Στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων και κυρίως τον μαραθώνιο κανένας δεν περίμενε τίποτα ! Άλλωστε η κυριαρχία των δρομέων της Κένυας και της Αιθίοπας δεν άφηνε κανένα περιθώριο να πιστεύει κάποιος, ότι μια ελληνίδα θα σπάσει αυτό το σερί που είχαν οι αφρικανικές χώρες και όχι μόνο.
Απομονώθηκα στον Μαραθωνα σε ένα ξενοδοχείο μόνη μου μακριά απο όλα !
Ήθελα να είμαι απόλυτα συγκεντρωμένη στον στοχο μου ! Να μην σπαταλώ άσκοπα ενέργεια και κυρίως να μην βλεπω κανέναν να μου εύχεται, καλη επιτυχία χωρίς να πιστεύει ότι θα έχω !
Πολλοί θυμάμαι ότι απλά μου εύχονταν να τερματίσω τον μαραθώνιο και αυτό ήταν αρκετό !
Κάποιοι το τερματίζαν και άλλο ! Δεν πιστεύω να μην τερματίσεις και να μας κανεις ρεζίλι !! Τι να πω τώρα ! !!!
Έτσι .. πιο καλη η μοναξιά ! Ο μαραθωνοδρομος είναι σαν τον μοναχό! Άπειρες ώρες προπονησης και περισυλλογής.
Παρέα με τον εαυτό μου να τρέχω πέρα δώθε την αυθεντική διαδρομή με το νου και με το σώμα και να παλεύω για την διάκριση! Να σηκώσουμε την σημαία σκεφτόμουν μέσα μου ! Με
το εθνόσημο στο στήθος δεν είμαι η Πολυζου , είμαι η Ελλάδα !
Σάββατο 9 Αυγούστου ήταν ο αγώνας .
Την Τετάρτη το μεσημέρι, μόλις έχω τελειώσει το μεσημεριανό μου φαγητό και πηγαίνω στο δωμάτιο μου να ξεκουραστώ .
Τότε ήταν που άρχισα να νιώθω απίστευτους πόνους στην κοιλιακή χώρα και πολύ σύντομα οι πρώτοι εμετοί και διάρροια επιβεβαιώναν ότι είχα πάθει τροφική δηλητηρίαση !!
Άρχισα να νιώθω τεράστια κούραση και επικοινωντας με τον γιατρό της εθνικής ομάδας με ενημέρωσε ότι λόγο ότι θα έτρεχα σε δυο ημέρες δεν επιτρέπονταν να πάρω κανένα χάπι, λόγο ντόπιγκ κοντρόλ !
Προσπάθησε, μου είπε, να πίνεις υγρά και να αναπαυτείς και σε λίγες μέρες θα περάσει !
Έλα όμως που ο μαραθώνιος ήταν σε δυο ημέρες !
Είχα εξαντληθεί κυριολεκτικά ! Ήμουν 48 κιλά και ήδη η ζυγαριά είχε φθάσει σε 46 !
Προσπάθησα να κάνω τα μαγικά μου ! Να μην χάνω την επαφή μου με τον στοχο !
Να πιστεύω στο δικό μου όνειρο διάκρισης !
Ήταν αδύνατον να κοιμηθώ ! Τόσο από την αγωνία για τον αγώνα όσο κι αν θα κατάφερνα να περάσω αυτή την ξαφνική ασθένεια γρήγορα !
Και κυρίως αν κατάφερνα να ανακτήσω τις δυνάμεις μου ! Μαραθώνιο θα έτρεχα, όχι 100 μέτρα !
Ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας μάλιστα έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα !
Πέμπτη - Παρασκευή ήταν αδύνατον να προπονηθώ !!Ξαπλωμένη στο κρεβάτι προσπαθούσα να συγκεντρώνομε στον αγώνα με ότι μαγικό ήξερα να κάνω στο μυαλό μου !
Έβλεπα τον εαυτό μου να μπαίνει στο Παναθηναϊκό Σταδιο και να τερματίζω με ένα μεγάλο ρεκορ και μια νεα κατάκτηση ! Να φθάσω στην ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΟΡΥΦΗ !! Το όνειρο ήταν να φθάσω στην πρώτη δωδεκάδα η και οκτάδα !!
Ένα θαύμα θα γινόταν πίστευα και με την βοήθεια της Παναγίας που λίγες ημέρες θα γιόρταζε στις 15 Αυγούστου, θα γινόταν το θαύμα που περίμενα ! Γατί τα θαύματα γίνονται όταν το θέλεις πολύ !
Το πρωί του αγωνα της 9ης Αυγούστου ήδη μετρούσα άυπνη πολλές ώρες !
Οι πόνοι στα έντερα είχαν μειωθεί αλλά τα μάτια μου έκλειναν από την έλλειψη ύπνου !
Πήγα στην εκκίνηση του Μαραθωνα !
Έκατσα στο Σταδιο δίπλα και ακούμπησα το κεφάλι μου στο κάγκελο ! Έκλεισα τα μάτια μου και ένιωσα να Βυθίζομαι σε ύπνο !
Ήδη η θερμοκρασία στις 8 το πρωί είχε ανέβει στους 30 βαθμούς !
Μόλις μας φώναξε ο αφέτης να κατευθυνθούμε στην αφετηρία του Μαραθωνα , απλά σηκώθηκα έβγαλα την φόρμα μου , χωρίς ζέσταμα , χωρίς διατάσεις και μένοντας με το αγωνιστικό σορτσάκι έφθασα στην εκκίνηση !
Εκεί είδα και όλες αυτές τις πρωταθλήτριες του κόσμου ! Μεγάλα ονόματα του μαραθωνίου ! Ήταν όλες εκεί !
Αλλά εκεί ήταν και μια Ελληνίδα ! Ξαφνικά της κοίταξα όλες και άνοιξαν τα μάτια μου !! Φώναξα δυνατά μέσα μου! Τώρα θα τρέξεις και θα τρέξεις καλύτερα από ποτέ !! Όλα είναι στο μυαλό μας ! Ξαφνικά όλα άλλαξαν ! Μπήκα στο δικό μου σύννεφο και δόθηκε η εκκίνηση μπρος Αθήνα . Στην πορεία της διαδρομής ξέροντας καλά την διαδρομή και τις ανηφόρες που θα έρχονταν πρόσεχα να κρατάω δυνάμεις !
Όχι μόνο για τις δυσκολίες αλλά και το γεγονός ότι ο οργανισμός μου είχε εξαντληθεί από την δηλητηρίαση των τελευταίων ημερών !
Κρατούσα δυνάμεις αλλά έλεγχα ταυτόχρονα και την απόσταση που με χώριζαν από τις πρωτοπόρες έτσι ώστε να κρατάω επαφή ! Στο τύμβο του Μαραθωνα ήμουν γύρω στην 55η θέση ! Άρχισα να μετρώ τις αθλήτριες που προσπερνούσα ! Σκεφτόμουν ότι πολλές από αυτές που τώρα τρέχουν τόσο γρήγορα , θα κόψουν ταχύτητα αργότερα γιατί δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν παρακάτω !
Αυτή η διαδρομή δεν είναι για ρεκορ και γρήγορα περάσματα !
Υπομονή και επιμονή στο στοχο !
Σχεδόν στα μισά της διαδρομής είχα υπολογίσει ότι ήμουν περίπου στην 30η με 35η θέση !
Σκεφτόμουν ότι ήταν μια χαρά αλλά μέσα μου, ήθελα κάτι παραπάνω !
Ηθελα να πιάσω την πρώτη 20αδα για να νιώσω ότι χαλαρώνω λίγο!
Στο 26χλμ συναντώ την χρυσή Ολυμπιονίκη της Άτλαντας , Φατουμα Ρόμπα που περπατούσε ! Σταμάτησα να της μιλήσω και την παρότρυνα να συνεχίσουμε μαζι ! Σήκωσε το χέρι της αρνητικά και κάθισε στο έδαφος περιμένοντας να έρθει το αυτοκίνητο να μπει μέσα ! Εγκατέλειπε τον αγωνα και μου είπε ότι ήταν πολύ δύσκολη η διαδρομή μαζι με την υψηλή θερμοκρασία, δεν μπορούσε να συνεχίσει και να πάει για νίκη !
Συνέχισα απτόητη και ήδη φτάνοντας στο 28 χιλιομέτρο κάποιος μου φώναξε ότι ήμουν στην εικοστή θέση !
Αναπτέρωσε το ηθικό μου! Ο αγώνας θα ξεκινούσε σε λίγο σκεφτόμουν ! Μέχρι εκείνη την στιγμή έτρεχα συντηρητικά ! Περίμενα να περάσω την μεγάλη ανηφόρα του Σταύρου της Αγ. Παρασκευής στο 31 χλμ και μετά να ξεκινήσω την μεγάλη αλλαγή μου !
Την ανέβηκα με τεράστια δύναμη ψυχής ! Ήδη έβλεπα μπροστά μου αθλήτριες και ήξερα ότι είχα δυνάμεις και θα τις πιάσω ! Πέρασα 3 με 4 αθλήτριες μαζι και βοσκόμουν στην 16η θέση !
Ένα μέρος του ονείρου μου είχε ήδη πραγματοποιηθεί ! Οτιδήποτε και να κατάφερνα παρακάτω απλά θα απολάμβανα μια μεγάλη επιτυχία !
Τα τελευταία δέκα χιλιόμετρα του αγωνα τα διάνυσα σε κάτω από 37 λεπτα! Δεν με πέρναγε καμία !
Φθάνοντας στην Ηρώδη του Αττικού και κατεβαίνοντας σαν να πετούσα ήμουν στην 13η θέση και λίγο πριν να μπω στο Καλλιμάρμαρο άλλη μια αθλήτρια την άφηνα πίσω μου !! Μπηκα στο Σταδιο και πραγματικά ένιωσα δέος και περηφάνια !! Το Σταδιο όμως ήταν κυριολεκτικά άδειο ! Ντράπηκα σαν Ελληνίδα για την εικόνα που έδειχναν οι κάμερες σε όλον τον κόσμο ! Είναι δυνατόν !
Τερμάτισα με τα χέρια ψηλά !
Δεν ήξερα τον χρόνο που είχα κάνει ! Το ρολόι μου δεν το πάτησα να ξεκινήσει στην εκκίνηση, από λάθος, αλλά και άλλωστε ο χρόνος δεν είχε τόσο σημασία ! Σε αυτούς τους αγώνες σημαντικό είναι το καλό πλασάρισμα και ο τερματισμός !
Ρώτησα το χρόνο είχα κάνει και γύρισα λίγο πίσω να δω το μεγάλο χρονόμετρο του αγώνα, που έδειχνε επίδοση κάτω από 2:40 ! Απίστευτο ! Ένα μεγαλο πανελλήνιο ρεκορ που τελικά ήταν 2:39:10 επίδοση που εμελλε να κρατήσει μέχρι και σήμερα !
Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες με αποκαλούσαν «θηλυκό Λουη» και στην τελετή λήξης στο κατάμεστο Ολυμπιακό Σταδιο είχα τιμή να είμαι παραστάτης της ελληνικής σημαίας μας !
Στις 13 Νοεμβρίου θα σταθώ ξανά στην εκκίνηση του αγώνα. Να τρέξω πάλι τον μαραθώνιο αλλά όχι αγωνίστηκα, συμβολικά !
Θα τρέξω για την LIFELINEHELLAS και την ενίσχυση του ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ για νέες θερμοκοιτίδες !
Γιατί όταν δεν τα ΠΑΡΑΤΑΣ τότε φθάνεις στην κορυφή σου.
Στο βιβλιο μου από τις εκδόσεις KEYBOOKS, περιγράφει μέσα και άλλες λεπτομέρειες εκείνου του συναρπαστικού μαραθωνίου !

* Η Μαρία Πολύζου είναι πρέσβειρα του ημιμαραθωνιου Φανης Τσιμιγκάτος

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΖΟΥ Μεγάλη επιτυχία η 12η θέση nmia 317"

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο

Υποστήριξη: SilkTech