Αθλητικός τουρισμός στην Πάτρα το 1906!! (ΦΩΤΟ)

Κυριακή, Μάιος 2, 2021 - 8:00πμ
Η ολυμπιακή ομάδα της Σουηδίας στον Μόλο της Πάτρας το 1906

Στο ξεκίνημα του 20ού αιώνα, η συγχρονισμένη κολύμβηση ήταν γνωστή σαν μπαλέτο του νερού (water ballet).

Η πρώτη καταγεγραμμένη διοργάνωση έγινε το 1891 στο Βερολίνο. Πολλοί κολυμβητικοί σύλλογοι δημιουργήθηκαν εκείνη την εποχή και το άθλημα αναπτύχθηκε διαδοχικά και στον Καναδά. Ενώ υπήρχε σαν άθλημα, πολλές φορές αποτελούσε ένα δημοφιλές πρόσθετο θέαμα σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα, σε μεγάλα θέατρα στο Λονδίνο ή τη Γλασκώβη που ήταν εξοπλισμένα με δεξαμενές νερού επί σκηνής, ειδικά κατασκευασμένες.

Οι Σουηδοί στο Φάληρο

Για τους αγώνες της Μεσολυμπιάδας το 1906 στην Αθήνα, ήρθε στην Ελλάδα και η Σουηδική ομάδα κολύμβησης. Οι Σουηδοί έφυγαν από την πατρίδα τους για την Τεργέστη, τον Απρίλιο, κι από κει με το πλοίο Θάλεια (SS Thaleia) έφτασαν στην Πάτρα, από όπου κατέληξαν στον Πειραιά. Την ίδια διαδρομή έκαναν και για την επιστροφή τους.
Οι Σουηδοί έκαναν επίδειξη καταδύσεων στο Φάληρο από τα 8 και τα 12 μέτρα. Εξι Σουηδοί ναυαγοσώστες έκαναν επίδειξη διάσωσης και πρώτων βοηθειών, αλλά και επίδειξη συγχρονισμένης κολύμβησης ατομικά ή ομαδικά. Παράλληλα έπαιξαν πόλο και τελείωσαν με επίδειξη καταδύσεων.

Δημοσίευμα της εποχής με την πλήρη σύνθεση της Σουηδίας

Ακολούθησε δεξίωση στο ξενοδοχείο Ακταίον του Φαλήρου με τον διάδοχο Κωνσταντίνο και τον πρίγκιπα Γεώργιο παρόντες, μέχρι τις 2 το μεσημέρι.
Οταν ολοκληρώθηκαν οι Αγώνες, οι Σουηδοί ήρθαν στην Πάτρα και έκαναν επίδειξη στο λιμάνι, δίπλα στον μόλο της Αγίου Νικολάου.

Η φωτ. δημοσιεύεται για πρώτη φορά από το sportin.gr

Πιο συγκεκριμένα κατέλυσαν στο ξενοδοχείο «Μεγ. Βρεττανία», μετά πήγαν στο Γυμναστήριο του Παναχαϊκού (Μεσολογγίου και Γεωργίου Ολυμπίου) και έκαναν γυμναστικές ασκήσεις για μία ώρα και άλμα επί κοντώ και μετά πήγαν στο λιμάνι.

Αυτά γίνονταν στην Πάτρα πριν από 115 χρόνια. Σήμερα ούτε λόγος να γίνεται για αθλητικό τουρισμό...

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech