Αντίστροφη μέτρηση για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες που θα φιλοξενήσει η Πάτρα

Τετάρτη, Αύγουστος 8, 2018 - 4:40μμ

Η αντίστροφη μέτρηση για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες που θα φιλοξενήσει η Πάτρα από τις 25 Αυγούστου του 2019 ξεκίνησε και η πόλη μπαίνει σε γιορτινή διάθεση. Η αρχή θα γίνει στις 25 Αυγούστου με μια μεγάλη συναυλία, η οποία θα γίνει στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, με τον πατρινό μουσικό Vassilikos του θρυλικού συγκροτήματος Raining Ρleasure της δεκαετίας του '90.

Για να σηματοδοτήσει την έναρξη της επίσημης προετοιμασίας της Πάτρας για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες του 2019, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, κατέβηκε στην πόλη το μεσημέρι της Τετάρτης και μίλησε στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, στην έδρα του φορέα στο κολυμβητήριο «Α. Πεπανός».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βασιλειάδης, στόχος της προσπάθειας είναι να ενταχθεί η τοπική κοινωνία στους αγώνες και να κατανοήσει ότι σε ένα χρόνο θα γίνουν οι Παράκτιοι στην Πάτρα. Θέλουμε να «ξυπνήσει» η πόλη και να δοθεί το σύνθημα ότι ξεκινάμε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Αυτό είναι το αθλητικό κέντρο που θα κατασκευαστεί στη θέση του παλιού κολυμβητηρίου στην Αγυιά για τους Μεσογειακούς της Πάτρας

Η προσπάθεια αυτή θα ξεκινήσει από την συναυλία της 25ης Αυγούστου και θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβρη στα σχολεία της πόλης, όπου οι μαθητές θα ενημερωθούν για τη σπουδαία διοργάνωση, αλλά και θα κληθούν να δημιουργήσουν τη μασκότ των Παράκτιων.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η καμπάνια εθελοντισμού, μέσω της οποίας θα κληθεί η τοπική κοινωνία θα συνεισφέρει έμπρακτα στην επιτυχία των Αγώνων.

Ο κ. Βασιλειάδης, μιλώντας στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής εμφανίστηκε βέβαιος για την επιτυχία των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, καθώς όπως είπε υπάρχει άριστη συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ προχωρά το πρόγραμμα χορηγιών με πρώτο μεγάλο χορηγό τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Τι θα γίνει στο πρώην κολυμβητήριο στην Αγυιά

Επίκεντρο των αθλητικών διοργανώσεων των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019, θα αποτελέσει το πρώην κολυμβητήριο στην Αγυιά, όπου θα διεξαχθούν όλα τα αγωνίσματα άμμου. Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Αθλητισμού παρουσίασε στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, την προκαταρκτική μελέτη ανάπλασης του χώρου, ανακοινώνοντας πως μέχρι την 1η Οκτωβρίου θα είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης και έως τον  Ιούνιο 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα των ελαφρών κατασκευών, που θα αναπτυχθούν στους χώρους του πρώην κολυμβητηρίου.

Να σημειωθεί ότι, η χρηματοδότηση των έργων είναι εξασφαλισμένη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Τις προβλέψεις της μελέτης για το πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς, ανέλυσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, πολιτικός μηχανικός, Θοδωρής Μενεγής. Όπως εξήγησε στο χώρο προβλέπεται η δημιουργία δύο γηπέδων για αθλήματα άμμου, τα οποία θα κατασκευαστούν, το ένα στο χώρο όπου σήμερα είναι η πισίνα με χωρητικότητα 2.500 θέσεων και το δεύτερο στο χώρο των γηπέδων του τένις, χωρητικότητας 1.500 θέσεων, αφού φυσικά γκρεμιστούν οι σημερινές εγκαταστάσεις.

Να σημειωθεί ότι και τα δύο γήπεδα θα είναι διαστάσεων ποδοσφαίρου άμμου, δηλαδή των μεγαλύτερων διαστάσεων, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες όλων των αθλημάτων άμμου.

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία βοηθητικών χώρων και χώρων θέσεων στάθμευσης.

Η προκαταρκτική μελέτη ανάπλασης του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να ενσωματωθούν οι όποιες παρατηρήσεις και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.

Εντυπωσιασμένος από τα σχέδια ανάπλασης του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας εκπόνησης του master plan των Αγώνων Νάσος Νασόπουλος, ο οποίος τόνισε πως στόχος της ομάδας του είναι να «μηδενίσουν το χρόνο» και να τον αναπληρώσουν όπου απαιτηθεί. Ωστόσο, ο Νάσος Νασόπουλος, τόνισε ότι «είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων για υψηλού επιπέδου αγώνες».

Η επόμενη ημέρα

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, στόχος των παρεμβάσεων που θα γίνουν είναι η Πάτρα να αποτελέσει επίκεντρο των αθλημάτων άμμου και την «επόμενη ημέρα» των Αγώνων. Υπό αυτή τη λογική σχεδιάστηκαν οι παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις της Αγυιάς, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κέντρο παράκτιο αθλητισμού με πανευρωπαϊκή αναφορά.

«Η λογική είναι να μείνουν οι εγκαταστάσεις και να μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλες διοργανώσεις των αθλημάτων άμμου», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλειάδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας Άγγελος Δανιήλ, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση, και ενημέρωσε πως ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για τη φιλοξενία των προκριματικών ομίλων του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου άμμου. Οι αγώνες αυτοί, συνέχισε ο κ. Δανιήλ, θα γίνουν τέλη Ιουλίου του 2019 και θα μπορούσαν να γίνουν στην Πάτρα, ώστε να λειτουργήσουν ως test event, των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων.

Την ανάγκη διεκδίκησης και φιλοξενίας από την Πάτρα, διοργανώσεων αθλημάτων άμμου και μετά το 2019, τόνισαν στις τοποθετήσεις τους και ο αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας και το μέλος της Επιτροπής, Άγγελος Ροζής.

Πέρα όμως από την αθλητική χρήση των εγκαταστάσεων στην Αγυιά, η Επιτροπή εξέτασε και τη χρήση τους ως χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, πρόταση που κατέθεσε το μέλος της Επιτροπής και πρώην αντιδήμαρχος Πατρέων Αλέξης Σκαρμέας.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα εξεταστούν οι τεχνικές λύσεις, κάλυψης των γηπέδων άμμου, ώστε να είναι εφικτή η φιλοξενία πολιτιστικών γεγονότων σε έναν ειδυλλιακό χώρο, δίπλα στη θάλασσα, που θα δημιουργηθεί στην Αγυιά.

Φάνης Βγενόπουλος

Υποστήριξη: SilkTech