Αθλητισμός και Τουρισμός: Μια εκπληκτική συμμαχία για την Αιγιάλεια

Τρίτη, Αύγουστος 22, 2023 - 9:30μμ
Γράφουν ο Χρήστος Κανελλής και ο Χρήστος Τσερεντζούλιας

Ο αθλητικός τουρισμός είναι μια μορφή ποιοτικού τουρισμού, ραγδαία εξελισσόμενη τα τελευταία χρόνια,καθώς πολλοί επισκέπτες αναζητούν ευκαιρίες άθλησης στη διάρκεια των διακοπών τους.
Όλο και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες εντάσσουν στις παροχές τους αθλητικές δραστηριότητες, μία από τις οποίες είναι η ποδηλασία - ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα παγκοσμίως - ωστόσο όχι τόσο διαδεδομένο ακόμα στη χώρα μας.
Ο ποδηλατικός τουρισμός είναι η καλύτερη επιλογή για την επέκταση της τουριστικής περιόδου στο Δήμο μας. Αυτό πλέον είναι αντιληπτό τόσο από τις Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όσο και από την Δημοτική αρχή.
Η ανάπτυξη ενός ποδηλατικού δικτύου δημιουργεί ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν, για μία πολύ μεγάλη αγορά, που βρίσκεται κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη όπου σύμφωνα με υπολογισμούς υπάρχουν 180 εκατομμύρια οργανωμένοι ποδηλάτες. Το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν να απολαύσουν τις διακοπές τους κάνοντας το σπορ τους σε μήνες εκτός της καλοκαιρινής ζεστής εποχής. Παράλληλα αναπτύσσονται συνεργασίες με επιλεγμένες επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες σχετικά με το ποδήλατο (πχ ενοικίασης/πώλησης, τεχνικής υποστήριξης /επισκευής, διοργάνωσης ποδηλατικών εκδρομών, λοιπές υπηρεσίες κλπ), προς τον ποδηλάτη-τουρίστα, όπως γίνεται και στα χιονοδρομικά κέντρα με το σκι.
Στην Αιγιάλεια μπορούμε να δημιουργήσουμε με χαμηλό κόστος θεματικές ποδηλατικές διαδρομές δίπλα στην θάλασσα μέσα από τις όμορφες γειτονιές της. Διαδρομές σχεδιασμένες χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες που θα αποζημιώνουν τον ποδηλάτη με δυνατότητα πρόσβασης σε πεντακάθαρες παραλίες στο τέλος της διαδρομής. Σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Αιγιάλειας να γίνει ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας (όριο ταχύτητας 30 Χ.Α.Ω- η ποδηλατοδρόμος ) και στη παλαιά εθνική οδό που ΈΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η κυκλοφορία ποδηλάτων ανά διαστήματα 1000 μέτρων δεξιά να ζωγραφιστεί ένα ποδήλατο ώστε ο οδηγός να γνωρίζει ότι κινούνται και ποδηλάτες. Επίσης θα μπορούσε να παραχωρηθούν από τον ΟΣΕ οι παλιές γραμμές και έτσι να γίνει ο πιο όμορφος ποδηλατοδρόμος της Ελλάδας με ελάχιστο κόστος .
Παράλληλα, δημιουργώντας ένα πεζοδρομημένο κέντρο στην πόλη και μια σειρά πεζοδρομημένες διαδρομές προσβάσιμες για τα ποδήλατα, παρέχεται η δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες για άνετη διέλευση. Ειδικοί χώροι στάθμευσης για ποδήλατα θα βρίσκονται στο κέντρο και τις γειτονιές, ενώ για τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα των επισκεπτών να υπάρχει η δυνατότητα φόρτισης (χωρίς χρέωση τις ώρες λειτουργίας) στο κέντρο της πόλης
Τέλος, κρίνεται χρήσιμο να θέσουμε ξανά σε λειτουργία ένα σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων τα οποία θα ενοικιάζονται στους επισκέπτες και στους πολίτες με συμβολικό αντίτιμο ώστε να βοηθήσουμε στην περαιτέρω ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου. Να γίνει η Αιγιάλεια ένας bike friendly προορισμός
ΣΤΟΧΟΣ ΕΝΑΣ: η προώθηση και ανάπτυξη περισσότερων μορφών τουρισμού στην περιοχή μας όλο τον χρόνο(365), με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό, όπως είναι o οικοτουρισμός, ο φυσιολατρικός, ο περιπατητικός, ο αθλητικός, ο ποδηλατικός, και οι άλλες παρόμοιες μορφές, όπως επίσης και ο ηλεκτρονικός τουρισμός, με απώτερο στόχο την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Συνοψίζοντας σημαντικό είναι να προχωρήσει και η χαρτογράφηση των ποδηλατικών διαδρομών (πρόγραμμα interreg Ελλάδα -Ιταλία – Ισπανία) σε όλο το εύρος του Δήμου ενώ χάρτες του δικτύου των μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών να μπορεί να βρει ο επισκέπτης στις Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε άλλα κεντρικά σημεία (INFOKIOSK).
*Χρήστος Κανελλής, αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας
*Χρήστος Τσερεντζούλιας, πρωταθλητής Ελλάδας Ποδηλασίας

filodimos.gr

Υποστήριξη: SilkTech