Ο Σπύρος Ανδριόπουλος και η αλήθεια μιας «λανθασμένης» επίδοσης

Παρασκευή, Μάιος 13, 2022 - 7:44πμ
Δημοσιεύματα της εποχής

Με ιδιαίτερη χαρά η δρομική κοινότητα ενημερώθηκε πως ο Σπύρος Ανδριόπουλος, ο κορυφαίος πατρινός μαραθωνοδρόμος, θα είναι πρεσβευτής του νυκτερινού ημιμαραθωνίου της Πάτρας, που θα γίνει 15 Οκτωβρίου και είναι αφιερωμένος στον Φάνη Τσιμιγκάτο.

Ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία για το ρεκόρ του στην κλασική διαδρομή.

ην Κυριακή 9 Απριλίου 1995 έγινε στην κλασική διαδρομή Μαραθώνας - Παναθηναϊκό Στάδιο, το 6° Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου. Μία διοργάνωση της ΙΑΑΦ που στην Ελλάδα διοργανώθηκε για τελευταία φορά, καθώς καταργήθηκε και ενσωματώθηκε στα παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου.
Στον αγώνα αυτόν, την καλύτερη ελληνική παρουσία στους ανδρες είχε ο κάτοχος της πανελλήνιας επίδοσης μαραθωνίου Σπύρος Ανδριόπουλος, ο οποίος εκείνο το απόγευμα πέτυχε την καλύτερη του επίδοση στην κλασική διαδρομή. Την στιγμή του τερματισμού του Ανδριόπουλου, στην τηλεοπτική μετάδοση της ΕΡΤ δεν υπήρχε το χρονόμετρο και ο αείμνηστος Νίκος Αντωνιάδης είπε «Πρέπει να σημείωσε μία επίδοση γύρω στο 2.20 και 50 κάπου εκεί...».
Την επόμενη μέρα στις εφημερίδες διαβάζαμε ότι η επίδοση του Σπύρου ήταν 2.20.58, για την θέση που κατέκτησε δεν έδωσα σημασία, για μένα, το πιο σημαντικό ήταν ότι ο πιο σπουδαίος και αναγνωρισιμότερος 'Ελληνας μαραθωνοδρόμος της εποχής, πέτυχε την καλύτερη του επίδοση στην κλασική διαδρομή, επίδοση που ήταν μακριά από το πανελλήνιο ρεκόρ, που κατέχει ακόμη και σήμερα, με 2.12.04 από το 1988 στο Βερολίνο.
Μετά από χρόνια η επίδοση «ξεχάστηκε» το 2.20.58 δηλαδή και στα εξαιρετικά ελληνικά βιβλία με την ιστορία του Μαραθωνίου της Αθήνας, που εκδόθηκαν την περίοδο 2010 - 2020, διαιωνίζουν διαρκώς το ίδιο λάθος, «χρεώνουν» στον Σπύρο Ανδριόπουλο εσφαλμένα ως επίδοση του τον χρόνο του επόμενου αθλητή, του Νοτιοαφρικανού Μάικλ Σκάουτ που πέτυχε 2.21.44, «κλέβοντας» από τον Έλληνα αθλητή μία θέση. Aν κάποιος δει την τηλεοπτική μετάδοση θα διαπιστώσει καθαρά ότι ο Σπύρος Ανδριόπουλος τερματίζει μία θέση πιο µπροστά από τον Νοτιοαφρικανό, άλλοστε στον τερματισμό του Σκάουτ υπήρχε το χρονόμετρο στην οθόνη που έδειξε αυτό το 2.21.44. Το ίδιο λάθος υπάρχει και στην Wikipedia όπως και στο εξειδικευμένο site μαραθωνίων και δρόμων μεγάλων αποστάσεων ARRS.
Στο τέλος Οκτωβρίου του 2012, στην σελίδα ΣΤΙΒΟΣ (Στατιστικά για τον Ελληνικό και Διεθνή στίβο του Νίκου Νταρή στο Facebook, ο φίλος του στίβου Νίκος Μουρατίδης, δημοσίευσε έναν στατιστικό πίνακα με τους καλύτερους Έλληνες όλων των εποχών στον κλασσικό μαραθώνιο ως τις 31/10/2012. Στον πίνακα αυτόν, μετά από χρόνια υπήρχε κάπου η σωστή επίδοση του Ανδριόπουλου. Ήταν τέτοια χαρά, η δικαίωση, η συγκίνηση για το ότι θυμόμουν σωστά.
Εν κατακλείδι, ο Σπύρος Ανδριόπουλος στο 6° Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου το 1995, κατέκτησε την 27η θέση με επίδοση 2.20.58".
* Του Γιώργου Λεμονή

Υποστήριξη: SilkTech