Περιμένοντας να "ζωντανέψουν" τα Προσφυγικά

Σε εξέλιξη βρίσκεται, όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Γιώργος Βασιλειάδης, η διαμάχη ΓΓΑ και εργολάβου που καθυστερεί την ανάπλαση του γηπέδου των Προσφυγικών, γήπεδο στο οποίο γράφτηκε μεγάλο μέρος της ιστορίας του Αχαϊκού ποδοσφαίρου.

Το 1925 αμέσως μετά την ίδρυσή του ο Ολυμπιακός Πατρών, σωματείο από Μικρασιάτες πρόσφυγες, προχωρά στην κατασκευή γηπέδου σε νοικιασμένη έκταση δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής. Η έκταση αυτή ήταν όλο καλαμιές και καθαρίστηκε από τους πρόσφυγες που με την προσωπική τους εργασία έγινε ένα γήπεδο – θρύλος, το πιο ιστορικό της Πάτρας και το τρίτο αρχαιότερο στην Ελλάδα, το «Γήπεδον του Ολυμπιακού».

Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 17 Οκτωβρίου 1927, σε φιλικό παιχνίδι Ολυμπιακός Πατρών – Ολυμπιακός Αθηνών (4-1). Αργότερα απέκτησε τις περίφημες λαμαρίνες και ήταν έδρα σχεδόν για όλες τις ομάδες στα παιχνίδια των πρωταθλημάτων ΕΠΣΑ, μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γήπεδο των Προσφυγικών ήταν ιδιοκτησία Πετρομανιάτη και το νοίκιαζε ο Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος για τον Ολυμπιακό.

Η εικόνα (αρχείο Δημ. Γιαλυψού) τα «λέει» όλα!

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech