Τα πρώτα στιγμιότυπα από αγώνες της Παναχαϊκής (το 1927)

Το Ιντεάλ λίγο μετά την κατασκευή του

H Παναχαϊκή ήταν από τα πρώτα σωματεία πανελλαδικά, ίσως το πρώτο, το οποίο έγινε ταινία ή για να ακριβολογούμε, μεταδόθηκαν στιγμιότυπα αγώνων της.

Τούτο συνέβη στον κινηματογράφο Ιντεάλ, στην οδό Αγίου Νικολάου στην Πάτρα, το 1927, τέσσερα χρόνια μετά τη λειτουργία του σινεμά και δυστυχώς το υλικό δεν διασώθηκε...

Το απόσπασμα από την εφημερίδα "Νεολόγος" του 1927 είναι ενδεικτικό:

"Κατασκευασθείσα υπό του Ν. Ατσαρίτη κινηματογραφική ταινία περιλαμβάνουσα τους αθλητικούς αγώνας της ΠΓΕ προεβλήθη προ ημερών δοκιμαστικώς εις το Ιντεάλ εις το οποίον και προεβλήθη χθες το εσπέρας επισήμως χάριν του κοινού. Παραγωγή Ατζαρίτι φιλμ. Η ταινία προεβλήθη έως και την 6/2/1927".

Ο Νίκος Ατσαρίτης (αυτό είναι το σωστό όνομα) ήταν διακεκριμένος καλλιτέχνης της εποχής, γλύπτης, ζωγράφος, αγιογράφος, χαράκτης, φωτογράφος, κινηματογραφιστής, απόφοιτος της σχολής καλών τεχνών. Υπηρέτησε και την φωτογραφική τέχνη, ενώ ήταν από τους πρώτους κινηματογραφιστές στην Πάτρα, έχοντας παρουσιάσει στην μεγάλη οθόνη και τη λειτουργία του Υ/Η σταθμού του Γλαύκου, αλλά και στιγμιότυπα από αγώνα του ΝΟΠ.

Δυστυχώς το 1940, κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, Ιταλοί κατέστρεψαν το αρχείο του, το οποίο τις επόμενες μέρες έγινε παιχνίδι των μικρών που ξετύλιγαν το φιλμ από τις μπομπίνες. Μέρος του αρχείου του περιήλθε στην κατοχή του γνωστού συγγραφέα και σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκου.

Ο Ατσαρίτης, που είχε φιλοτεχνήσει τα πορτρέτα των Στέφανου Θωμόπουλου, Δημήτρη Γούναρη και είχε συνεισφέρει στην αγιογράφηση των Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα (παλαιού ορθόδοξου και ρωμαιοκαθολικού) και Αγίου Γερασίμου, μετακόμισε στην Αθήνα το 1944, ενώ πέθανε τον Ιανουάριο του 1976, στην Αθήνα, σε ηλικία 76 ετών. Ηταν γιος του Θανάση Ατσαρίτη που είχε φωτογραφείο στην Πάτρα από το 1898 (επρόκειτο για την επιχείρηση του συζύγου της αδελφής του, Νίκου Μπίρκου που είχε ανοίξει φωτογραφείο στην Πάτρα το 1889 σε ηλικία 35 ετών), ενώ η καταγωγή της οικογένειας ήταν από την Ιταλία.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech