Το πρώτο επεισοδιακό τοπικό πρωτάθλημα Πάτρας (1924)

Δημοσίευμα για την πρωταθλήτρια Παναχαϊκή

Την περίοδο 1923-1924 διοργανώνεται, υπό την αιγίδα της Παναχαϊκής, το πρώτο τοπικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με τη συμμετοχή της ίδιας και του Λευκού Αστέρα.

Ο τίτλος κρίθηκε στην αναμέτρηση της 22ας Ιουνίου στο γήπεδο του Λευκού Αστέρα, πλησίον του Σκαγιοπουλείου. Η Παναχαϊκή επικράτησε με 6-1 και κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο.

Το δημοσίευμα της εποχής από τον Νεολόγο της 24ης Ιουνίου είναι ενδεικτικό:

«Την 6ην μ.μ. προχθές Κυριακήν διεξήχθη εις το παρά την Αλυσσίδαν ειδικόν γήπεδον, ο τελικός αγών φουτμπώλ μεταξύ των ομάδων της Παναχαϊκής Γυμναστικής Ενώσεως και του Λευκού Αστέρος διά το πρωτάθλημα του 1924. Ο αγών ούτος υπήρξεν εκατέρωθεν πνευματώδης, αμφότεραι δε αι ομάδαι έπαιξαν με φανατισμόν. Νικήτρια ανεδείχθη η της Παναχαϊκής Γυμναστικής Ενώσεως με τέρματα εξ έναντι ενός. Ανεγνωρίσθη δε, ότι η ομάς του Λευκού Αστέρος έπαιξε με πολλήν τέχνην, ηττήθη όμως διότι πολλοί εκ των αντιπάλων της είναι παλαιοί αθληταί ανήκοντες εις συνδέσμους του εξωτερικού Αγγλίας, Αιγύπτου, Σμύρνης κλπ, περισσότεον εξησκημμένοι, ψύχραιμοι και με αντοχήν. Τον αγώνα διηύθυνεν ως διαιτητής ο κ. Στόλτενωφ, παρηκολούθησε δε πλήθος κόσμου αμφοτέρων των φύλων. Προ του αγώνος εφωτογραφήθησαν αι ομάδαι ιδιατέρως εκάστη και αι δύο μαζί. Την νικήτριαν ομάδαν απετέλουν οι εξής αθληταί: Πούλος Αντ. Τερμ., Αντωνόπουλος Θεμιστ. Μπακ, Μαρντικιάν Μαρντίκ Μπακ, Λιακόπουλος Α. Χαφ, Γκιόλντ Α. Χαφ, Κωνσταντίνου Κ. Χαφ, Κωστόπουλος Ελευθ. Κυνηγός, Κατσάνος Γ. Κυνηγός, Ντίλλων Εδουάρδος Κυνηγός, Μακ Λην Κυνηγός, Οχάν Οχανιάν Κυνηγός».

Σύμφωνα με το αρχείο του Βέρνερ Στόλτενοφ, διαιτητή της αναμέτρησης και παράγοντα επί χρόνια της Παναχαϊκής, η αναμέτρηση είχε «παρελθόν»:

Πιο συγκεκριμένα, ο Λευκός Αστήρ δωροδόκησε τον τερματοφύλακα της Παναχαϊκής Αντώνη Πούλο (ακολούθως έγινε διαιτητής και ιδρυτής του Σ.Δ. Πατρών) ώστε να φάει 12 τέρματα. Αυτός τελικά έπαιξε σύμφωνα με τις δυνατότητές του και οι παίκτες του Λευκού Αστέρα τού επιτέθηκαν με ύβρεις και παραλίγο να του έριχναν και πέτρες αν δεν είχαν επέμβει οι ψυχραιμότεροι. Μετά κατηγόρησαν τον διαιτητή. Ο Στόλτενοφ δημοσιεύει την επιστολή του Λευκού Αστέρα προς την ΠΓΕ όπου ζητά συγνώμη για τα επεισόδια. Οι παίκτες του Λευκού Αστέρα ζήτησαν μετά επανάληψη του αγώνα αλλά η Παναχαϊκή δεν δέχθηκε. Aυτά για το πρώτο ποδοσφαιρικό τρόπαιο της Παναχαϊκής!

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech