ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ: Mικρό ιστορικό μιας μεγάλης πορείας

Εξήντα χρόνια ζωής με μοναδική συνέπεια στην προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικά στο στίβο συμπληρώνει  η Ολυμπιάδα.

Τόσα πέρασαν από το 1961 όταν ιδρύθηκε ο σύλλογος ύστερα από πρωτοβουλία του Βασίλη Λάβδα, ενός σπάνιου ανθρώπου στον οποίο ο σύλλογος και γενικά ο αθλητισμός της Πάτρας τού οφείλουν πολλά!

Ενα χρόνο νωρίτερα, το 1960, ο αείμνηστος πρωταθλητής στίβου (πέθανε παρακολουθώντας αγώνα ποδοσφαίρου της Παναχαϊκή) σκέφτηκε πως κάτι πρέπει να γίνει για το καλό του πατραϊκού αθλητισμού. Ηταν τότε προπονητής της Παναχαϊκής και παλαιότερα πρωταθλητής της στο άλμα επί κοντώ και στα 1.500 μέτρα. Ηταν ιδιαίτερα απογοητευμένος για το γεγονός πως το τμήμα στίβου του Συλλόγου, είχε απαξιωθεί, καθώς πρώτη προτεραιότητα είχε δοθεί στο ποδόσφαιρο, κύρια από το 1956 και μετά.

Μια μέρα κάλεσε τον Ανδρέα Παπαχριστόπουλο, τον Κώστα Καρκάτσα, τον Κώστα Φιλιππάτο, τον Βασίλη Μακρυγέννη και τον Δημήτρη Ζαχαράτο προτείνοντάς τους την ίδρυση ένα νέου σωματείο στίβου. Οι ανωτέρω υπήρξαν αθλητές τη δεκαετία του 1950 με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους. Η νέα προσπάθεια ξεκίνησε δειλά - δειλά ενώ αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Υπήρξε αντίδραση από το Δ.Σ. της ΠΓΕ που δεν ήθελε άλλο σωματείο στην περιοχή, αντίθετα οι παλιοί αθλητές πίστευαν πως ο ανταγωνισμός θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα όπως και έγινε.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Αθλητές της Ολυμπιάδας, λίγο μετά την ίδρυσή της, κάνουν βόλτα στην Τρίπολη, σε αποστολή για αγώνες. Σε πρώτο πλάνο ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, μετέπειτα αντιπρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας γυμναστικής

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech