Οι πρώτοι Πατρινοί Ολυμπιονίκες, τον Απρίλη του 1896

Ο Νίκος Ανδριακόπουλος (αριστερά) στους Αγώνες. Δεξιά ο Σπύρος Λούης

Οι Α' Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες των Νέων Χρόνων διεξήχθηκαν στην Αθήνα από 25 Μαρτίου έως 3 Απριλίου 1896. Πήραν μέρος 231 Έλληνες αθλητές και 80 ξένοι από 12 χώρες. Οι Έλληνες πέτυχαν πρώτη νίκη σε δέκα από τα 44 αγωνίσματα και κατέλαβαν τη δεύτερη θέση σε 18 και την τρίτη σε 16.

Οι πρώτοι νικητές (οι Ολυμπιονίκες) τιμήθηκαν με αργυρά μετάλλια. Όσοι κατέλαβαν δεύτερη θέση (δευτεραθλητές τους αποκαλούσαν τότε) έλαβαν χάλκινα μετάλλια. Τα ονόματα των τρίτων νικητών ελάχιστες εφημερίδες μνημόνευσαν.

Από τους Πατρινούς αθλητές ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο Νίκος Ανδριακόπουλος (του Παναχαϊκού Γ.Σ.) που αγωνίστηκε ως φίλαθλος και όχι ως μέλος του Συλλόγου του. Ήρθε πρώτος στην αναρρίχηση σε σχοινί, «επί κάλω» κατά την τότε ορολογία. Στο αγώνισμα αυτό έπρεπε ο αθλητής να αναρριχηθεί σε σχοινί, που είχε πάχος τεσσάρων εκατοστών και κρεμόταν από ιστό ύψους 15 μέτρων. Η αναρρίχηση γινόταν με μεγάλες και γρήγορες έλξεις. Στην κατάβαση, που γινόταν με αργό ρυθμό, έπρεπε τα σκέλη του αγωνιζομένου να σχηματίζουν ορθή γωνία με τον κορμό του.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech