Οι αθλητές της ΓΕΠ ποζάρουν στα Ψηλαλώνια το 1906

Μία από τις σπάνιες όσο και παλιές αθλητικές φωτογραφίες είναι αυτή της Γυμναστικής Εταιρείας Πατρών.

Του συλλόγου δηλαδή που ιδρύθηκε από μέλη του Παναχαϊκού που διασπάστηκε το 1894, και που το 1923 επανασυγχωνεύτηκαν σε Παναχαϊκή Γυμναστική Ενωση.

Το 1906, τόσο αθλητές του ΠΓΣ, όσο και της ΓΕΠ συμμετείχαν στην Μεσολυμπιάδα της Αθήνας, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Μάλιστα φωτογραφήθηκαν για τον σκοπό αυτό, η εικόνα διασώθηκε μέχρι σήμερα.

Η λήψη έγινε στο γυμναστήριο της ΓΕΠ που ήταν στα Ψηλαλώνια, στο πάνω μέρος, εκεί όπου ακολούθως ήταν το "Ζενίθ".

Διακρίνονται, στην πίσω σειρά όρθιοι από αριστερά: Κώστας Παρνασσάς, Κώστας Λάζαρος, Σ. Λάζαρος, Βασίλης Ψάχος, Γιώργος Ψάχος, Θεμιστοκλής Διακίδης. Στη μεσαία σειρά, καθιστοί από αριστερά, οι Στέφανος Χριστόπουλος, ο γενικός γραμματέας της ΓΕΠ, Αλέξης Κούτρας, ο πρόεδρος της ΓΕΠ, Στέφανος Τζίνης, ο γυμναστής Γ. Διδυμιώτης (ανέλαβε καθήκοντα προπονητή μετά τον Πετρουτζή), Χαράλαμπος Κότσης. Στην τρίτη σειρά, καθιστοί από αριστερά οι Γιάννης Μαργαρίτης, Διονύσης Παπαϊωάννου, Γιάννης Αμπελάς.

Και βέβαια δείτε τα όργανα με τα οποία γυμνάζονταν τότε. Και παρόλα αυτά, χωρίς σύγχρονα γυμναστήρια και βάρη, χωρίς ειδικά προγράμματα διατροφής, χωρίς επιστημονικές αναλύσεις και προγράμματα γράμμωσης, τα κατάφερναν μια χαρά. Απαντες πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δείτε τον Κώστα Παρνασσά (όρθιος άκρη αριστερά), τον Θέμη Διακίδη (όρθιος άκρη δεξιά) ή τον Γιάννη Μαργαρίτη (καθιστός κάτω, άκρη αριστερά) πόσο «γραμμωμένοι» ήσαν. Και πόσο ευδιάκριτοι είναι στο φακό οι σφυγμένοι μύες (δικέφαλοι, τετρακέφαλοι κλπ)!

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech