Κάποιοι είχαν όραμα για το κολυμβητήριο της Αγυιάς

Ελάχιστοι γνωρίζουν πως ο πρώην πρόεδρος του ΝΟΠ, Ανδρέας Γεωργιάδης, υπήρξε ο κινητήριος μοχλός για την κατασκευή του κολυμβητηρίου της Αγυιάς, του οποίου μάλιστα υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος.

Κι ήταν πραγματικά τραγική ειρωνία το ότι πέθανε μερικές εβδομάδες πριν αυτό εγκαινιαστεί...
Δεν πρόλαβε να δει ποτέ το κολυμβητήριο να λειτουργεί, τον λατρεμένο του ΝΟΠ να αποκτά ένα σύγχρονο «σπίτι», ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα μεγαθήρια της Αθήνας.

Λίγο μετά την πτώση της Χούντας και ήδη στην Πάτρα προγραμματίζονται τα πρώτα μεγάλα αθλητικά έργα. Το Εθνικό Στάδιο και το κλειστό γυμναστήριο. Η πόλη ετοιμάζεται να αποκτήσει ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου και το πρώτο κλειστό γυμναστήριο. Το ποδόσφαιρο και οι αθλοπαιδειές θα αποκτήσουν τη δική τους στέγη, ο ΝΟΠ όμως όχι. Ηδη από το 1971-1972 είναι από κάθε πλευρά άστεγος, καθώς είχε απαγορευτεί η κολύμβηση στο θαλάσσιο μέτωπο του κέντρου της πόλης λόγω μόλυνσης των υδάτων. Οι κολυμβητές του ΝΟΠ δεν μπορούν να βουτήξουν στο λιμάνι, στήνεται ένα πρόχειρο «προπονητήριο» εκεί όπου σήμερα είναι η Μαρίνα.

Ολα αυτά δεν τα αντέχει ο Γεωργιάδης. Σκέφτεται πως είναι ευκαιρία να αποκτήσει η Πάτρα το δικό της κολυμβητήριο, εκείνη η μικρή πισίνα - προπονητήριο στην ΕΑΠ δεν αρκούσε για τίποτα.

Επί χούντας είχε γίνει μια προσπάθεια να κατασκευαστεί κολυμβητήριο στο γήπεδο των Προσφυγικών, με αγορά του οικοπέδου από τους ιδιοκτήτες (οικογένεια Πετρομανιάτη), αλλά δεν προχώρησε.

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης βάζει μπρος το σχέδιό του, να πείσει το Κράτος να φτιάξει κολυμβητήριο στην Πάτρα. Ρόλο έπαιξε ένα ρεπορτάζ του πατρινού δημοσιογράφου και νυν προέδρου του Ταμείου (ΤΕΑΣ) της Ενώσεως Συντακτών (ΕΣΗΕΠΗΝ), Θανάση Μπαμπανέβα. Ηταν ανταποκριτής της αθλητικής εφημερίδας «Ομάδα» του ΔΟΛ, ένα ιστορικό έντυπο με τεράστια προσφορά. Υπακούοντας στις υποδείξεις του διευθυντή της «Ομάδας», Γιάννη Βανδώρου, ο Μπαμπανέβας κάνει ρεπορτάζ για μη ποδοσφαιρικά θέματα.

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης του προτείνει να κάνει έρευνα για τις ανάγκες κατασκευής κολυμβητηρίου στην Πάτρα, ώστε ο ΝΟΠ να μπορέσει να έχει ένα λαμπρό μέλλον. Πράγματι Θανάσης Μπαμπανέβας δημοσιεύει στην «Ομάδα» ένα πολυσέλιδο ρεπορτάζ που προκαλεί πανελλήνια αίσθηση. Με αυτό το ρεπορτάζ στα χέρια του ο Ανδρέας Γεωργιάδης ζητάει ακρόαση από τον τότε Υφυπουργό Προεδρίας, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, Αχιλλέα Καραμανλή και από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Κωνσταντίνο Παπαναστασίου. Το αίτημά του και για να ακριβολογούμε, αίτημα όλης της πόλης γίνεται δεκτό. Το 1979 ο ίδιος ο Αχιλλέας Καραμανλής κόβει την κορδέλα κατά την τελετή των εγκαινίων του κολυμβητηρίου.

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης δεν ήταν εκεί...

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech