Η ΕΑΠ σαν σήμερα (8 Μαΐου 1938) στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας στο βόλεϊ

Το γήπεδο των αγώνων ήταν Κορίνθου και Γκότση

Αναζητώντας κάποιες παλιές εφημερίδες, εντοπίσαμε θριαμβευτικά ρεπορτάζ για την ομάδα βόλεϊ της ΕΑΠ, της δεκαετίας του '30, γνωστή πανελληνίως για την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1938. Η διοργάνωση (τελική φάση) φιλοξενήθηκε στην Πάτρα, καθώς είχαν ολοκληρωθεί τα κατά τόπους περιφερειακά πρωταθλήματα.

Το 1938 διεξήχθη το 5ο κατά σειρά πρωτάθλημα Ελλάδας, που ξεκίνησε το 1924 (με πρωταθλητή τον Πανιώνιο και ακολούθησαν: 1925 (Εθνικός Γ.Σ.), 1936 (Πανελλήνιος Γ.Σ.), 1937 (Πανελλήνιος Γ.Σ.).

Στη διοργάνωση του 1938 μετείχαν ...τρεις ομάδες από την Πάτρα, η ΕΑΠ, ο Πατραϊκός Ομιλος Πετόσφαιρας (ΠΟΠ) και η Παναχαϊκή (δραστηριοποιούνταν κι άλλες, όπως ο Αθλητικός Ομιλος Πατρών, ο Παιδικός Αθλητικός Ομιλος Πατρών, ο Αθλητικός Ομιλος Ορφανοτροφείου Πατρών, η Δήμητρα Πατρών, το Σκαγιοπούλειο, η Δενδροκομική, η Εμπορική Σχολή, το Λύκειο Ανδρικόπουλου, το Λύκειο Στεφανόπουλου, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Πάτρας, ο Ολυμπιακός κ.ά.).

Η Παναχαϊκή έχασε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με 2-1 (οι αγώνες τότε κρίνονταν στα δύο νικηφόρα σετ), αποκλειόμενη της συνέχειας. Ο ΠΟΠ κέρδισε τον Ιωνικό με 2-0, την ...ΕΑΠ 2-0, ενώ έχασε με 2-0, τόσο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όσο και από τους Νέους Βύρωνα.

Η ΕΑΠ μετά την ήττα της από τον ΠΟΠ πήρε τα πάνω της και κέρδισε 2-0 τον Εθνικό ΓΣ, 2-0 τον Ιωνικό, 2-0 το Πανεπιστήμιο φτάνοντας στην κατάκτηση του τίτλου. Ηταν μια λαμπρή στιγμή για την ΕΑΠ και τον πατραϊκό αθλητισμό, που τρεις μήνες αργότερα πανηγύριζε και το δεύτερο πρωτάθλημα Ελλάδας, αυτό του πόλο ανδρών από τον ΝΟΠ.

Την ομάδα της ΕΑΠ (με πολλούς παίκτες του ΝΟΠ στη σύνθεσή της) αποτελούσαν οι: Μπουρδόπουλος, Τριάντης, Αντωνακόπουλος, Γεροθανάσης, Κοκκινίδης, Ιορδανίδης (ο πατέρας του διεθνή διαιτητή), Καθρέπτας (ο πατέρας του  προέδρου του ΝΟΠ), Ασημακόπουλος, Τασσόπουλος, Γεωργιάδης (ο γνωστός παράγοντας του ΝΟΠ), Ι. Λαζαρίδης, Ν. Λαζαρίδης (με προπονητή τον Δ. Κόκκαλη), ενώ αυτή του ΠΟΠ, οι: Κατσαρός, Βαρκάρης, Χατζηδάκης, Ζαμπούνης, Μπάρλος, Μπούκουρας, Παππάς, Κυριακόπουλος.

Το πρωτάθλημα βόλεϊ διεκόπη λόγω του Β' παγκοσμίου Πολέμου και διεξήχθη εκ νέου το 1944 στην Αθήνα (με πρωταθλητή τον Πανελλήνιο ΓΣ). Νέα διακοπή, μέχρι το 1961 οπότε και φιλοξενήθηκε στην Πάτρα, με τη συμμετοχή της ΕΑΠ και τον Πανελλήνιο εκ νέου πρωταθλητή. Η διοργάνωση συνεχίστηκε μέχρι και το 1970 (οι δύο τελευταίες με τη μορφή εθνικής κατηγορίας) από τον ΣΕΓΑΣ. Από την περίοδο 1970-1971 την ευθύνη της διεξαγωγής του πήρε η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης.

H EAΠ ιδρύθηκε το 1927 και ήταν ο πρώτος σύλλογος που καλλιέργησε τις αθλοπαιδιές (μπάσκετ, βόλεϊ, υγρό στίβο), αλλά και τον γυναικείο αθλητισμό. Στο ανοικτό γήπεδό της, από την δεκαετία του '30 έως και σήμερα γράφτηκε το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας των αθλοπαιδιών στην Πάτρα. Το γήπεδο εγκαινιάστηκε το 1937 από τον Ιωάννη Μεταξά, ενώ το 1999 έγινε κλειστό.

Και κάτι ακόμα για την ΕΑΠ. Οταν ιδρύθηκε, έφερε το όνομα Ομιλος Αθλοπαιδειών Πάτρας και την ίδια χρονιά το άλλαζε σε Ενωση Αθλητικών Παίδων, το οποίο άλλαξε σε Ενωση Αθλοπαιδειών Πατρών, με εξαίρεση μια μικρή περίοδο πριν από 50 χρόνια, που το κακόηχο "Ενωση" (παρέπεμπε στην "Ενωση Κέντρου") μετατράπηκε σε "Ευέλπιδες".

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech