Το πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης και τα νερά στον Μόλο

Κυριακή, Ιούλιος 8, 2018 - 6:36μμ

Ετοιμάζεται η Πάτρα να υποδεχθεί ένα ακόμα μεγάλο αθλητικό γεγονός, αυτή τη φορά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης που θα γίνει, από κοινού με το Μεσογειακό κύπελλο στον μόλο της Αγίου Νικολάου, από 27 έως 29 Ιουλίου.

Μια μεγάλη διοργάνωση σε ένα ιστορικό, ναυταθλητικά, σημείο, τον χώρο μεταξύ του κυματοθραύστη και της παραλίας της Πάτρας. Από τη Γούναρη έως την Καρόλου και από το 1929 έως τη δεκαετία του '70, δεκάδες πατρινόπουλα όχι μόνο έμαθαν κολύμβηση (και πόλο) στον ΝΟΠ, αλλά στέφθηκαν πανελληνιονίκες και βαλκανιονίκες.

Κάποια στιγμή λόγω της αυξημένης κίνησης των πλοίων, μα κύρια λόγω μόλυνσης της θάλασσας, ο ΝΟΠ έφυγε από τον μόλο. Τα πατρινόπουλα δεν ξαναβούτηξαν στις δύο λιμενολεκάνες, βόρεια και νότια, έμεινε μόνο το έθιμο των Θεοφανίων για να βλέπουμε «άνθρωπο» στη θάλασσα.

Πως λοιπόν τώρα θα φιλοξενηθεί εκεί το πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης; Μήπως καθάρισε η θάλασσα; Μα οι μετρήσεις λένε πως δεν επιτρέπεται το μπάνιο από το ύψος του Μουρτά έως τη Ρομάντζα.

Έτσι είναι, δεν μπορεί κανείς να κάνει το μπάνιο του στον μόλο. Άλλο αυτό όμως και άλλο η παραμονή στα συγκεκριμένα ύδατα για 1-2 ώρες όσο διαρκεί ο αγώνας. Άλλωστε αν ήταν, κάθε φορά που έπεφτε κανείς στον μόλο να ...βγάζει λέπια από τη μόλυνση, θα το είχαν πάθει οι εκατοντάδες βουτηχτάδες για τον Σταυρό τα Θεοφάνια. Κανείς τους δεν έπαθε το παραμικρό, ούτε πρόκειται να πάθει με μία και μοναδική φορά που πέφτει στη θάλασσα.

Αυτό το γνωρίζουν οι πρωταθλητές ανοικτής θαλάσσης. Άλλωστε φορούν ειδική προστατευτική ολόσωμη φόρμα (τόσο για τυχόν μολυσμένα νερά όσο και για τις χαμηλές θερμοκρασίες).

Ο Σπύρος Γιαννιώτης στην πρόσφατη επίσκεψή του στον μόλο της Αγίου Νικολάου όπου επιθεώρησε το χώρο, είπε πως δεν τίθεται θέμα λόγω τυχόν μολυσμένων νερών. Τουναντίον ο μοναδικός του φόβος, όπως και όλων των αθλητών, ήταν στο ενδεχόμενο να υπάρχουν τσούχτρες.

Ραντεβού λοιπόν, σε τρεις βδομάδες, στον μόλο της Αγίου Νικολάου.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech