Προμηθέας: Το Πανόραμα του πρώτου αγωνιστικού τριημέρου

Δευτέρα, Δεκέμβριος 6, 2021 - 8:10πμ
Προμηθέας

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το πρώτο αγωνιστικό τριήμερο του τουρνουά Εφήβων Rising Star, μια καινοτόμα διοργάνωση της ΕΟΚ, με σκοπό να αποκομίσουν περισσότερες εμπειρίες τα παιδιά και να αυξηθεί ο συναγωνισμός. Η αγωνιστική αυτή διεξήχθη σε δύο πόλεις, με έναν όμιλο των τεσσάρων ομάδων να παίζεται στη Θεσσαλονίκη και το ΔΑΚ Ευόσμου και έναν στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» του Περιστερίου.

Ο Προμηθέας είχε έναν θετικό απολογισμό στον δικό του όμιλο, κερδίζοντας τα 2 από τα 3 παιχνίδια του. Η ομάδα του Ανδρέα Μελιγδή στην πρεμιέρα της κέρδισε δύσκολο τον ΠΑΟΚ (51-49), ενώ στο επόμενο παιχνίδι της επιβλήθηκε άνετα του Άρη (75-55). Η πρώτη ήττα στον θεσμό ήρθε το πρωί της Κυριακής από τη ΔΕΚΑ μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, διαφήμιση για τη διοργάνωση (73-71). Η ΔΕΚΑ ήταν και η ομάδα, η οποία ολοκλήρωσε αυτό το τριήμερο κάνοντας το 3x3, παραθέτοντας δείγματα μιας εξαιρετικά δουλεμένης ομάδας.

Στον άλλο όμιλο, το Περιστέρι ήταν η ομάδα που προχώρησε στο απόλυτο των νικών. Η ομάδα των Δυτικών Προαστίων έχει δείξει από τα τελευταία Πανελλήνια Πρωταθλήματα πως διαθέτει πολύ καλή φουρνιά παικτών, κάτι το οποίο πιστοποίησε σε αυτό το Rising Star. Στη 2η θέση βρίσκεται ο Παναθηναϊκός με ρεκόρ 2-1, ενώ στο ντέρμπι των μέχρι πρότινος ουραγών, ο Δούκας νίκησε τον Ολυμπιακό και δεν έφυγε με...άδεια χέρια από το κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου». 

Πλέον, οι οχτώ ομάδες της διοργάνωσης ανανεώνουν το ραντεβού τους για τις αρχές του νέου έτους, όπου θα συνεχιστεί το τουρνουά με το δεύτερο αγωνιστικό τριήμερο. Ο Προμηθέας θα ταξιδέψει στην Αθήνα, όπου θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό και τον Δούκα στο «ΔΑΪΣ». 

Τα αποτελέσματα
 
                               Όμιλος Αθήνας
 
Περιστέρι- ΑΣΕ Δούκα 85-45
Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός 82-76
Παναθηναϊκός- ΑΣΕ Δούκα 71-60
Ολυμπιακός- Περιστέρι 74-76
Παναθηναϊκός- Περιστέρι 50-62
Ολυμπιακός- ΑΣΕ Δούκα 63-79
 
                           Όμιλος Θεσσαλονίκης
 
Άρης- ΔΕΚΑ 45-62
Προμηθέας- ΠΑΟΚ 51-49
ΠΑΟΚ- ΔΕΚΑ 54-61
Άρης- Προμηθέας 55-75
Προμηθέας- ΔΕΚΑ 71-73
Άρης- ΠΑΟΚ 70-64
 
                         H BAΘΜΟΛΟΓΙΑ
 
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 6 (3-0)
ΔΕΚΑ 6 (3-0)
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 5 (2-1)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 5 (2-1)
ΑΡΗΣ 4 (1-2)
ΔΟΥΚΑΣ 4 (1-2)
ΠΑΟΚ 3 (0-3)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3 (0-3)

 

Πρώτη ήττα για τον προμηθέα σε μάτς - διαφήμιση για το μπάσκετ 

Σε ένα παιχνίδι που δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από αγώνα επιπέδου ανδρών, ΔΕΚΑ και Προμηθέας πιστοποίησαν πως ήταν οι δύο πιο δυνατές ομάδες του ομίλου της Θεσσαλονίκης, με τους Πατρινούς να γνωρίζουν ήττα στις λεπτομέρειες (73-71) μετά από φινάλε θρίλερ. Οι «Αχαιοί» κρατούσαν τη νίκη στα χέρια τους για τρεις περιόδους, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο, ωστόσο στο τελευταίο κομμάτι του ματς οι Θεσσαλονικείς ανέκαμψαν και τελικά έφτασαν στο τρίτο τους ροζ φύλλο. Πολυτιμότερος του αγώνα ήταν ο Σαμοντούροφ για τους νικητές, ενώ από πλευράς Προμηθέα ξεχώρισαν ο Βασιλείου και ο Πλώτας. Πλέον οι «Προμηθείς» στρέφουν την προσοχή τους στο Πρωτάθλημα Εφήβων ΕΣΚΑ-Η, όπου θέλουν να διατηρήσουν το αήττητο, ενώ επόμενη υποχρέωσή τους για το Rising Stars θα είναι την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους στο «ΔΑΪΣ».

 
Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους «Προμηθείς» να μπαίνουν με μεγαλύτερη συγκέντρωση και προσήλωση στο παιχνίδι, με διακριτούς ρόλους και πλουραλισμό στην επίθεση, με τους Θεσσαλονικείς να έχουν ως μοναδικό σημείο αναφοράς τον Σαμοντουροφ, ο οποίος πέτυχε τους 8 πρώτους πόντους της ΔΕΚΑ. Έτσι το αρχικό 7-7 μετατράπηκε σε 8-21 για τους Πατρνούς με τρίποντο του Βασιλείου, με το δεκάλεπτο να κλείνει τελικά με τους «Προμηθείς» στο +11 (10-21). Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι Αχαιοί επένδυσαν σε αυτό το προβάδισμα και παίζοντας αρκετά καλό μπάσκετ, κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το +16 (17-33 στο 15'), με τον Βασιλείου να «βομβαρδίζει» έξω από τα 6,75 με 4/4 τρίποντα. Στο τελευταίο κομμάτι του πρώτου μέρους, υπήρξε μια καθίζηση για τον Προμηθέα, με τον Σαμοντούροφ να βρίσκει εύκολους πόντους μέσα από τη ρακέτα και έτσι οι Θεσσαλονικείς ισορρόπησαν κάπως το ματς, με το ημίχρονο να κλείνει με την ομάδα του Ανδρέα Μελιγδή στο +13 (24-37). 

Στο δεύτερο μέρος η ΔΕΚΑ προσπάθησε να βγάλει αντίδραση και να επιστρέψει σε τροχιά διεκδίκησης της νίκης και μετά από πάρα πολλή ώρα μπόρεσε να κατεβάσει τη διαφορά σε μονοψήφια τιμή (38-47 στο 27'). Oι Πατρινοί ωστόσο διατήρησαν το καθαρό μυαλό και με την τριπλέτα Βασιλείου, Πλώτα, Κουρέπη να δουλεύει άψογα, κατάφεραν να αναχαιτίσουν την αντεπίθεση της ομάδας της Θεσσαλονίκης και να κλείσουν το τρίτο δεκάλεπτο στο +12 (45-57). Στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο Προμηθέας υπέφερε από το zone press ολόκληρου γηπέδου της ΔΕΚΑ και με τον Σαμοντούροφ να κάνει κυριολεκτικά τα πάντα στο παρκέ και να μοιάζει ασταμάτητος, οι Θεσσαλονικείς έφεραν το ματς στα ίσια (58-58 στο 33'), ενώ λίγο αργότερα με καλάθι του Καλατζή έγινε η ολική ανατροπή (60-58). Σε εκείνο το σημείο, ο Πλώτας βγήκε και πάλι μπροστά και με δικά του καλάθια κρατούσε τον Προμηθέα στο ματς, την ώρα που και η ΔΕΚΑ άρχισε να βρίσκει κι άλλες λύσεις πλην του Σαμοντούροφ (67-67 στο 37'). Με 4/4 βολές του γκαρντ του Προμηθέα, το προβάδισμα αποκαταστάθηκε για τους «πορτοκαλί» (67-71 στο 38'). Η ΔΕΚΑ όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη, αρχικά με σερί 4-0 ισοφάρισε εκ νέου και στη συνέχεια με follow του Καρυώτη πήρε και πάλι προβάδισμα (73-71 στο 39'). Οι «Προμηθείς» είχαν δική τους την τελευταία επίθεση, όμως η ΔΕΚΑ έπαιξε πολύ καλή άμυνα, ο Πλώτας αστόχησε από το κέντρο και οι Θεσσαλονικείς πήραν τη νίκη.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 10-21, 24-37, 45-57, 73-71
ΔΕΚΑ: Τζαμπαζλής, Τσιμερίκας 7, Πιπερτζής, Λιοτόπουλος 8, Ιωαννίδης, Πατρίκης, Πούντος, Παλαμιδάς 4, Σαμοντούροβ 32, Καλατζής 14, Καρυώτης 8
Προμηθέας: Πλώτας 22, Χρυσανθόπουλος, Σοϊλεμετζίδης 3, Γεωργίου 4, Βασιλόπουλος 2, Βασιλείου 16, Τσαλμπούρης, Κουρέπης 9, Γρύλλης 6, Βάλμπεργκ 3, Καναβός 6, Καλλιακούδας

Άνετο 2Χ2 επί του Άρη

Παίζοντας πολύ καλύτερο μπάσκετ σε σχέση με τη χθεσινή μέρα, ο Προμηθέας επικράτησε άνετα του Άρη και διπλασίασε τις νίκες του στο Rising Star. Οι Πατρινοί ήταν κυρίαρχοι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό και έχοντας σε τρομερή μέρα τον Πλώτα έφτασαν σε μια ακόμα νίκη, ξεκινώντας έτσι με ιδανικό τρόπο στη διοργάνωση. Τελευταίο παιχνίδι για το Τουρνουά της Θεσσαλονίκης θα δώσουν οι «Προμηθείς» αύριο το πρωί απέναντι στη ΔΕΚΑ (11:00), όπου θα κριθεί και η άτυπη πρωτιά του πρώτου αγωνιστικού τριημέρου, αφού και η ΔΕΚΑ έκανε το 2x2, επικρατώντας του ΠΑΟΚ νωρίτερα με 61-54.
Ο Προμηθέας μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και με πρωταγωνιστές τους Κουρέπη και Καναβό πήρε ένα πολύ γρήγορο προβάδισμα με 9-0, παίζοντας πολύ καλά σε άμυνα και επίθεση. Οι «κίτρινοι» προσπάθησαν να αντιδράσουν και εν μέρει το έκαναν, βρίσκοντας ρυθμό στην επίθεση (10-13 στο 7'), ωστόσο η υπεροχή της ομάδας του Ανδρέα Μελιγδή συνεχίστηκε και το πρώτο δεκάλεπτο τελείωσε με τον Προμηθέα να φτάνει σε διψήφια διαφορά (12-23). Στη δεύτερη περίοδο ο Άρης ήταν πιο ανταγωνιστικός και προσπάθησε να ισορροπήσει, ωστόσο οι «Προμηθείς», παίρνοντας σημαντικές βοήθειες από τους Βάλμπεργκ, Γρύλλη και Πλώτα κράτησαν τα ηνία στο σκορ και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Προμηθέα στο +11 (30-41).

Στην επανάληψη, ο Προμηθέας απλούστευσε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δουλειά του, παίζοντας πολύ όμορφο μπάσκετ, παίρνοντας ενέργεια από την άμυνά του και βρίσκοντας εύκολους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τους Πατρινούς στο +24 (40-64) και ουσιαστικά τα πάντα κρίθηκαν εκεί. Η τελευταία περίοδο ήταν τυπική διαδικασία, με τον Ανδρέα Μελιγδή να πειραματίζεται και να δοκιμάζει νέα σχήματα, με το τελικό 55-75 να σφραγίζει τις προσπάθειες των δύο ομάδων.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 12-23, 30-41, 40-64, 55-75
Άρης: Πιάρρας, Ταχτσίρας 16, Βασιλειάδης 3, Καραγιάννης 4, Σκουλαριώτης 6, Χαβαλές 10, Λαμπρόπουλος 12, Γεροκώστας 4, Ζωϊδής, Κογιός, Νάκος, Πανούδης
Προμηθέας: Πλώτας 23, Χρυσανθόπουλος, Σοϊλεμετζίδης, Γεωργίου 4, Βασιλόπουλος 1, Βασιλείου 2, Τσαλμπούρης 2, Κουρέπης 12, Βάλμπεργκ 9, Γρύλλης 10, Καναβός 4, Καλλιακούδας 8

Υποστήριξη: SilkTech