Ο στίβος της Πάτρας αποχαιρετά τον Ανδρέα Παπαχριστόπουλο

Κυριακή, Οκτώβριος 17, 2021 - 12:17μμ
Ακρη αριστερά το 1953 στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Aλεξανδρούπολη, μαζί με τον Λουκά Αδαμόπουλο

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής (17/10) ο συνταξιούχος έμπορος Ανδρέας Παπαχριστόπουλος και παλιός πρωταθλητής στίβου.

Ο εκλιπών διατηρούσε επί σειρά ετών εμπορικό κατάστημα δερμάτινων ειδών στην Αγίου Νικολάου, όπου σήμερα λειτουργεί το καφέ Παπαχριστόπουλος ιδιοκτησίας του γιου του, Παναγιώτη.

Με τη σύζυγό του Αννίτα απέκτησαν δύο παιδιά, την Νίκη και τον Παναγιώτη ενώ ευτύχησε να δει και τέσσερα εγγόνια.

Ο Ανδρέας Παπαχριστόπουλος υπήρξε από μικρό παιδί πρωταθλητής στίβου αναδειχθείς μάλιστα τρεις φορές πανελληνιονίκης. Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ολυμπιάδας και για πολλά χρόνια γραμματέας της ΤΕ ΣΕΓΑΣ (νυν ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Β.Π.) όντας ένας από τους μακροβιότερους παράγοντες).

ΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΟΥ

ΕΤΟΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΘΕΣΗ

ΑΘΛΗΤΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ

1952

Ανοικτός

Ανδρών

4Χ400μ.

2

Παπαχριστόπουλος Ανδρέας

Παναχαϊκή

1952

Ανοικτός

Εφήβων

1.500μ.

3

Παπαχριστόπουλος Ανδρέας

Παναχαϊκή

1952

Ανοικτός

Εφήβων

4Χ400μ.

3

Παπαχριστόπουλος Ανδρέας

Παναχαϊκή

ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Το 1961 ιδρύθηκε η Ολυμπιάδα ύστερα από πρωτοβουλία του Βασίλη Λάβδα, ενός σπάνιου ανθρώπου στον οποίο ο σύλλογος και γενικά ο αθλητισμός της Πάτρας τού οφείλουν πολλά! Ενα χρόνο νωρίτερα, το 1960, ο αείμνηστος πρωταθλητής στίβου (πέθανε παρακολουθώντας αγώνα ποδοσφαίρου της Παναχαϊκής) σκέφτηκε πως κάτι πρέπει να γίνει για το καλό του πατραϊκού αθλητισμού. Ηταν τότε προπονητής της Παναχαϊκής και παλαιότερα πρωταθλητής της στο άλμα επί κοντώ και στα 1.500 μέτρα. Ηταν ιδιαίτερα απογοητευμένος για το γεγονός πως το τμήμα στίβου του Συλλόγου, είχε απαξιωθεί. Μια μέρα κάλεσε τον Ανδρέα Παπαχριστόπουλο, τον Κώστα Καρκάτσα, τον Κώστα Φιλιππάτο, τον Βασίλη Μακρυγέννη και τον Δημήτρη Ζαχαράτο, προτείνοντάς τους την ίδρυση ένα νέου σωματείου στίβου. Οι ανωτέρω υπήρξαν αθλητές τη δεκαετία του 1950 με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους. Η νέα προσπάθεια ξεκίνησε δειλά - δειλά, ενώ αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Υπήρξε αντίδραση από το Δ.Σ. της ΠΓΕ που δεν ήθελε άλλο σωματείο στην περιοχή, αντίθετα οι παλιοί αθλητές πίστευαν πως ο ανταγωνισμός θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα όπως και έγινε. 

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Το δίπλωμα με το ασημένιο μετάλλιο του Ανδρέα Παπαχριστόπουλου της Παναχαϊκής για την επιτυχία της ομάδας 4Χ400μ. της ΠΓΕ στο Πανελλήνιο Εφηβικό Πρωτάθλημα του 1952. Οι άλλοι τρεις της σκυτάλης: Τάκης Μαρτάτος, Σπύρος Παπασπύρου, Ανδρέας Κορποδίνος.

Αθλητής στίβου και ο γιος του

Σε μία από τις πρώτες αποστολές του τμήματος στίβου της Ολυμπιάδας. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά: Bασίλης Μακρυγένης, Δημήτρης Γερομεριάτης, Δημήτρης Ζαχαράτος, Χαρίκλεια Ζαχαράτου, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Κώστας Γρηγορόπουλος, Ξενοφώντας Φραντζής, Ανίτα Παπαχριστοπούλου, Ανδρέας Παπαχριστόπουλος, Βασίλης Λάβδας και καθιστοί οι: Σταύρος Δρόσος, Κώστας Σπυρόπουλος, Xάρης Βασιλακόπουλος

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ

Παναχαϊκή Γ.Ε.: Θερμά συλλυπητήρια για τον θάνατο του Ανδρέα Παπαχριστόπουλου
Πένθος και θλίψη στην οικογένεια της Παναχαϊκής ΓΕ από το άκουσμα της είδησης θανάτου του Ανδρέα Παπαχριστόπουλου, επί σειρά ετών στο παρελθόν παράγοντα του συλλόγου με ουσιαστική και πολύ σημαντική προσφορά και μια τεράστια μορφή του πατραϊκού στίβου. Η διοίκηση των κοκκινόμαυρων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, ενώ να σημειωθεί ότι ο γιος του Παναγιώτης αποτελεί σήμερα την συνέχεια της οικογενειακής παρουσίας στα διοικητικά κοινά της Παναχαϊκής Γ.Ε.

Ανακοίνωση του Τμήματος Αθλητισμού της ΝΕ Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία για απώλεια του παλαιού πρωταθλητή στίβου της Παναχαϊκής και ιδρυτικού μέλους της Ολυμπιάδας, Ανδρέα Παπαχριστόπουλου
Το Τμήμα Αθλητισμού της ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιθυμεί να εκφράσει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του παλαιού πρωταθλητή στίβου της Παναχαϊκής και ιδρυτικού μέλους της Ολυμπιάδας, Ανδρέα Παπαχριστόπουλου που έφυγε τα ξημερώματα της Κυριακής από την ζωή.
Ο Ανδρέας Παπαχριστόπουλος υπήρξε ταλαντούχος αθλητής στίβου την μεταπολεμική περίοδο και διακρίθηκε ως έφηβος σε πανελλήνιο επίπεδο, τιμώντας τον Πατραϊκό Αθλητισμό, ενώ για αρκετά χρόνια υπήρξε αθλητικός παράγοντας και Γραμματέας της ΤΕ ΣΕΓΑΣ (σήμερα ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βορείου Πελοποννήσου).

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Β.Π. με την είδηση θανάτου του Παπαχριστόπουλου Ανδρέα, παλιού πρωταθλητή στίβου της ΠΓΕ και αθλητικού παράγοντα της πόλης, σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε:
1. Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και να τους επιδόσει το παρόν ψήφισμα.
2. Να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του και
3. Να παραστεί αντιπροσωπεία του Δ.Σ. στην κηδεία του εκλιπόντος.
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και άτομα που στέκονται
MIΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στις 24.12.1931

Παντρεμένος με την καθηγήτρια σωματικής αγωγής Ανίτα Αρκαδιανού απέκτησε δυο παιδιά

Φοίτησε στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων

Αθλητής της Παναχαϊκής από το 1948 έως το 1954 όπου λόγω ατυχήματος σταμάτησε τον αθλητισμό

Στον κλασικό αθλητισμό τον μύησε ο πρωταθλητής στους σχολικούς αγώνες Σπύρος Παπασπύρου

Προπονητής του ήταν ο Βασίλης Λάβδας

Η αθλητική του σταδιοδρομία

1948

Συμμετέχει με την ομάδα στίβου της Π.Γ.Ε. στο πρωτάθλημα Β΄κατηγορίας όπου κερδίζει τρεις πρώτες νίκες που συντελούν στην άνοδο της ομάδας στην Α΄κατηγορία

1949-1950

Μετέχει στα τοπικά και περιφερειακά πρωταθλήματα κερδίζοντας πρώτες νίκες στις μεσαίες αποστάσεις και στον ανώμαλο δρόμο

1951

1ος στα Αβερώφεια στα 800μ. Στα Γιάννενα

1ος στα Άκτια στα 800μ. Και στα 1500μ.

1ος στους περιφερειακούς αγώνες στίβου στα 800μ. Και στα 1500μ.

1952

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αν. δρόμου στη Φιλοθέη με την ομάδα της ΠΓΕ κατακτά τη 2η θέση. Σημειωτέον ότι ήταν ο 1ος της ομάδας

2η Πανελλήνια νίκη με την ΠΓΕ στα 4Χ400

1ος νικητής στην κατηγορία του στο περιφερειακό πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στο δασύλλιο.

1953

3ος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στα 1500μ. Εφήβων

1ος στο γύρο της Πάτρας στα 10.000μ.

1954 εγκατέλειψε τον αθλητισμό λόγω ατυχήματος

Συμμετοχή στα αθλητικά διοικητικά δρώμενα

Το 1958 ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΠΓΕ και συμμετείχε στη Τ.Ε. ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου

Το 1961 πρωτοστατεί στην ίδρυση της Ολυμπιάδας Πατρών

Το 1965 συμμετέχει στην ανάληψη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ανωμάλου δρόμου στο δασύλλιο

Εκλεγμένο μέλος της νεοϊδρυθείσας ομοσπονδίας ΜΠΑΣΚΕΤ

Από το 1965 συμμετείχε στη διοίκηση του Εθνικού σταδίου

Είχε συμμετοχή στα αθλητικά έργα των Πατρών:

Γήπεδο Ολυμπιάδος – Γήπεδο ΕΑΠ – Κερκίδες ΠΓΕ 12.000 θέσεων και στα γραφεία της ΕΠΣΠ

1971-1972 Γεν. αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΠΓΕ

Υποστήριξη: SilkTech