Για το 2 στα 2 ο Ολυμπιακός στη Βιτόρια

Τετάρτη, Οκτώβριος 17, 2018 - 3:06μμ

Με 70 φιλάθλους στο πλευρό του, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Μπασκόνια στη Βιτόρια, απόψε (21:45, NOVASPORTS 2HD), με στόχο να κάνει το «δύο στα δύο» στη Euroleague.

Σε μία παραδοσιακά δύσκολη έδρα, λόγω της «καυτής ατμόσφαιρας» που δημιουργούν οι Βάσκοι φίλαθλοι, ο Ολυμπιακός έχει ηττηθεί τις 12 από τις 18 φορές που αγωνίστηκε στη "Fernando Buesa Arena".

Στο σύνολο, όμως (εντός και εκτός), οι «ερυθρόλευκοι» έχουν το «πάνω χέρι» με 21 νίκες έναντι 15 των Ισπανών. «Πάνοπλος» ταξίδεψε ο Ολυμπιακός στη Βιτόρια, αφού στην Αθήνα έμεινε μόνο ο Δημήτρης Αγραβάνης, που δεν έχει μπει στις ομαδικές προπονήσεις μέχρι στιγμής, μετά το σοβαρό τραυματισμό του πέρυσι.

Στη Βιτόρια θα διεξαχθεί και το φάιναλ φορ της Euroleague τον ερχόμενο Μάιο, γεγονός που δίνει ένα ακόμη κίνητρο στην ομάδα του Πειραιά να περάσει νικηφόρα. Έτοιμος για ένα ακόμη ρεκόρ είναι ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης: ο "Κill-Bill" θα φτάσει τις 279 συμμετοχές (!) στη Euroleague και θα ανέβει στην 6η θέση του πίνακα των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση, αφήνοντας στην 7η τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Μετά το επιβλητικό +21 (66-87) στη Μόσχα επί της Κίμκι, στην πρεμιέρα, οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ θέλουν μία δεύτερη εκτός έδρας νίκη, που θα αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα στον «μαραθώνιο» των 30 αγωνιστικών της κανονικής περιόδου. Πως θα το επιτύχει αυτό;

Οι δύο ομάδες παίζουν παρόμοιο στιλ μπάσκετ, με υψηλές ταχύτητες, κάτι που εξάλλου τόνισε στις δηλώσεις του -κατά την αναχώρηση- και ο Ντέιβιντ Μπλατ. Η Μπασκόνια αποτελεί δύσκολο αντίπαλο, καθώς διαθέτει δεινούς σουτέρ, αλλά και αθλητικούς ψηλούς.

Στην περιφέρεια, ο 35χρονος Βραζιλιάνος με ιταλικό διαβατήριο Μαρσελίνιο Ουέρτας αποτελεί εγγύηση, λόγω των ικανοτήτων και της εμπειρίας του. Ο 29χρονος Αμερικανός Τζέισον Γκρέιντζερ σημείωσε 15 πόντους και μοίρασε 4 ασίστ στην πρεμιέρα, στη νίκη της Μπασκόνια επί της Ζαλγκίρις στο Κάουνας με 87-79. Κι όταν βγαίνει ο Γκρέιντζερ, μπαίνει ο συμπατριώτης του Ματ Τζάνινγκ που δεν επιτρέπει στους αντιπάλους να εφησυχάσουν.

Ο Δανός φόργουορντ Σέιβον Σιλντς πρόσθεσε 14 πόντους απέναντι στη Ζαλγκίρις, ενώ ο Γεωργιανός διεθνής, Τορνικέ Σενγκέλια, πέτυχε 12 πόντους και μάζεψε 6 ριμπάουντ κόντρα στους Λιθουανούς. Αυτός που έκανε «θραύση» στα ριμπάουντ, πάντως, ήταν ο Ισπανός σέντερ Ιλιμάνε Ντιόπ με 8.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ θα κληθεί να σταματήσει τον Γάλλο σέντερ Βενσάν Πουαριέ, παίκτη που προσφέρει σε πόντους, ριμπάουντ και ασίστ, βλέποντας τον... κόσμο από τα 2.13 εκ.

Αν ο Ολυμπιακός πιάσει την απόδοση που είχε κόντρα στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, την περασμένη Παρασκευή, τότε δεν θα έχει να φοβηθεί τίποτα. Τότε που οι ΛεΝτέι και Βεζένκοφ ήταν πρώτοι σε πόντους και πρόσφεραν σημαντικά και στα ριμπάουντ.

«Κλειδί» θα αποτελέσει και η εμφάνιση του Γιάνις Τίμα, που επιστρέφει για πρώτη φορά αντίπαλος της ομάδας με την οποία έκανε το ντεμπούτο του στη Euroleague πέρυσι.

Ο Ολυμπιακός έχει πλουραλισμό στο σκοράρισμα, η άμυνα αποτελεί διαχρονικά τη βάση της ανάπτυξης του παιχνιδιού του, με τους Σπανούλη και Πρίντεζη να είναι πάντα έτοιμοι να αποδείξουν στο παρκέ πως είναι οι ηγέτες του.

Διαιτητές της αναμέτρησης έχουν οριστεί οι Ματέι Μπολτάουζερ (Σλοβενία), Όλεγκς Λάτισεβς (Λετονία) και Αμιτ Μπάλακ (Ισραήλ).

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υποστήριξη: SilkTech