ΔΟΕ: Εκτός Λος Άντζελες 2028 η πυγμαχία

Παρασκευή, Απρίλιος 5, 2024 - 10:18πμ
Η δικαίωση απ’ το CAS φέρνει απαίτηση για αλλαγή στην Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας, αλλιώς κατάργηση του αθλήματος απ’ τους Ολυμπιακούς Αγώνες

H Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) χαιρέτισε με ανακοίνωσή της την απόφαση του CAS κατά της ανάκλησης της Ολυμπιακής της αναγνώρισης στη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA), σημειώνοντας-μεταξύ άλλων- ότι «αυτή τη στιγμή, η πυγμαχία δεν είναι στο αθλητικό πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες 2028 και για να διορθωθεί αυτό, η ΔΟΕ πρέπει να έχει μια εταίρο Διεθνή Ομοσπονδία για την πυγμαχία μέχρι τις αρχές του 2025».

«Η ΔΟΕ χαιρετίζει την απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS), το οποίο απέρριψε την έφεση που είχε υποβάλει η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) κατά της απόφασης της ΔΟΕ να ανακαλέσει την αναγνώριση της IBA», αναφέρει η ΔΟΕ και συνεχίζει:

«Το CAS σημείωσε ότι, κατά την ημερομηνία της προσβαλλόμενης απόφασης, η IBA δεν είχε συμμορφωθεί με τους όρους που είχε θέσει η ΔΟΕ για αναγνώριση, και συγκεκριμένα:

Η IBA δεν είχε αυξήσει τη χρηματοοικονομική της διαφάνεια και βιωσιμότητα, μεταξύ άλλων μέσω της διαφοροποίησης των εσόδων.

Η IBA δεν είχε αλλάξει τη διαδικασία σχετικά με τους διαιτητές και τους κριτές για να διασφαλίσει την ακεραιότητά της, συμπεριλαμβανομένης μιας περιόδου παρακολούθησης για τους αγώνες της IBA πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024.

Η IBA δεν είχε εξασφαλίσει την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή όλων των μέτρων που είχε προτείνει η Ομάδα Μεταρρύθμισης της Διακυβέρνησης που ιδρύθηκε από τη ΔΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής κουλτούρας».

Σημειώνει ότι «μετά την αναστολή της IBA και την επακόλουθη ανάκληση της αναγνώρισής της από τη ΔΟΕ, τα τουρνουά πυγμαχίας Τόκιο 2020 και Παρίσι 2024, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας πρόκρισης, διοργανώθηκαν και διοργανώνονται από μονάδες πυγμαχίας που έχει συσταθεί από τη ΔΟΕ. Αυτό έγινε για την προστασία του αθλήματος της πυγμαχίας και των αθλητών. Λόγω της καθολικότητας και της υψηλής κοινωνικής ένταξης της πυγμαχίας, η ΔΟΕ θέλει να συνεχίσει να εμφανίζεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες 2028, επειδή η ΔΟΕ δεν είναι σε θέση να διοργανώσει άλλο Ολυμπιακό τουρνουά πυγμαχίας. Για να συνεχίσει η πυγμαχία στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, η ΔΟΕ χρειάζεται μια αναγνωρισμένη και αξιόπιστη Διεθνή Ομοσπονδία ως εταίρο, όπως και με όλα τα άλλα ολυμπιακά αθλήματα.

Η ίδρυση μιας τέτοιας ομοσπονδίας, η οποία σέβεται τους όρους της ΔΟΕ για αναγνώριση, βρίσκεται πλέον στα χέρια των εθνικών ομοσπονδιών πυγμαχίας και των εθνικών Ολυμπιακών επιτροπών τους. Κάθε εθνική ομοσπονδία Πυγμαχίας και κάθε ΕΟΕ που θέλει οι πυγμάχοι της να κάνουν πραγματικότητα τα Ολυμπιακά τους όνειρα και να κερδίσουν μετάλλια θα πρέπει τώρα να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις. Οι ΕΟΕ και οι εθνικές ομοσπονδίες πυγμαχίας κρατούν έτσι το μέλλον της Ολυμπιακής πυγμαχίας στα χέρια τους και οι απαιτούμενες ενέργειες δεν μπορούν να είναι πιο ξεκάθαρες».

Υποστήριξη: SilkTech