Ο τελικός του Κυπέλλου και το ανυπόληπτο Ελληνικό ποδόσφαιρο

Παρασκευή, Μάιος 26, 2023 - 12:00πμ
Εδώ δείτε χάλια

Με την ΑΕΚ να το κατακτά για 16η φορά ολοκληρώθηκε στο έρμο και έρημο Πανθεσσαλικό Στάδιο το 81ο Κύπελλο Ελλάδας, που έμελε να σφραγίσει το 3ο νταμπλ στην Ενωσίτικη ιστορία.

Σε μια διοργάνωση που ξεκίνησε το 1931-’32 και στην οποία το ρεκόρ εισιτηρίων σε τελικούς είναι 73.375, καταφέραμε, εμείς όλοι, να διοργανώσουμε για 5η φορά έναν τελικό, χωρίς θεατές. Κεκλεισμένων των θυρών. Από το 2016 έως σήμερα πέντε τελικοί έγιναν χωρίς κόσμο ή με ελάχιστους θεατές, σε άδεια και ψυχρά γήπεδα, για το φόβο των επεισοδίων: 2016, 2019, 2020, 2021 και 2023.

2015–16

ΑΕΚ

2–1

Ολυμπιακός

ΟΑΚΑ

Αθήνα

310

2018–19

Π.Α.Ο.Κ.

1–0

ΑΕΚ

ΟΑΚΑ

Αθήνα

1.040

2019–20

Ολυμπιακός

1–0

ΑΕΚ

Πανθεσσαλικό

Βόλος

κ.θ.

2020–21

Π.Α.Ο.Κ.

2–1

Ολυμπιακός

ΟΑΚΑ

Αθήνα

κ.θ.

2022–23

ΑΕΚ

2–0

Π.Α.Ο.Κ.

Πανθεσσαλικό

Βόλος

60

Μην σας κάνει εντύπωση η ανικανότητα των αρμοδίων, έχει και χειρότερα. Από το 2007 έχει σταματήσει η διεξαγωγή του Σούπερ Καπ για τον φόβο επεισοδίων.

Πονάει κεφάλι; Κόβει κεφάλι.

Φέτος η εκ των κορυφαίων ανίκανων ποδοσφαιρικών αρχών, η ΕΠΟ, το πάλεψε στέλνοντας τον τελικό στην Αγγλία, στην Αυστραλία, στην Αλβανία, στην Πολωνία, ίσως και στο Κόσσοβο (δεν ενθυμούμεθα).

Αλλά και στο γήπεδο του Μπέου, όπου μετά από χιλιοπαρακαλετά, πείστηκε και έδωσε τη συγκατάθεση του (ευχαριστούμε Αχιλλέα). Αλλά χωρίς θεατές.

Και ιδού μερικές απορίες.

Τι θα γινόταν αν στο Πανθεσσαλικό είχε επιτραπεί η είσοδος γυναικών;

Παιδιών μέχρι 16 ετών;

Ανδρών άνω των 70 ετών;

Θα μαζεύονταν 5-6 χιλιάδες (κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον αριθμό) ή και περισσότεροι από όλη την Ελλάδα κι ύστερα τι;

Θα δερνόντουσαν τα 14χρονα μεταξύ τους;

Θα πιανόντουσαν ποστίς με ποστίς οι γυναίκες ή μήπως θα κυνηγιόντουσαν με μαγκούρες οι 70χρονοι ενθυμούμενοι τα χρόνια του Κούδα και του Νεστορίδη;

'Η μήπως η ΕΛ.ΑΣ. θα άναβε και πάλι κόκκινο; Και πόσο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως η ΕΛ.ΑΣ., όλο καμάρι, δηλώνει κάθε τρεις και λίγο πως αδυνατεί να περιφρουρήσει ένα αθλητικό γεγονός;

Ολα τούτα δεν αφορούν μόνο την (ανίκανη) ΕΠΟ, μα κυρίως τις ΠΑΕ με τις ορδές του υπέροχου λαού τους, ενίοτε δε και την Πολιτεία.

Φυσικά τις ίδιες «ομορφιές» απαντάμε και στην Σούπερ Λίγκα. Η οποία έχει βρει άλλο μέτρο για να μην δέρνεται ο κόσμος στην κερκίδα, αποτελεσματικό μεν, μα δεν είναι αυτή η λύση. Τέλος πάντων αναφερόμαστε στο γεγονός απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων.

Κι ίσως να είναι κι αυτό μια λύση για τους τελικούς του Κυπέλλου. Τη μία χρονιά να γίνεται με θεατές μόνο μιας ομάδας. Π.χ. πέρυσι στο ΠΑΟ - ΠΑΟΚ με οπαδούς του Παναθηναϊκού. Φέτος θα ήταν η σειρά να γίνει με οπαδούς μόνο του ΠΑΟΚ, την επόμενη φορά που θα είναι η ΑΕΚ στον τελικό μόνο με οπαδούς της κ.ο.κ.

Λύσεις προτείνουμε, όχι για να εφαρμοστούν, μα για να περνάει η ώρα. Σάματις, όλοι αυτοί οι …αρμοδιουπεύθυνοι, τι παραπάνω κάνουν εκτός από το να περνάνε την ώρα τους;

Και κάτι τελευταίο. Το πόσο πολύ υποτιμούν το προϊόν τους ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα φαίνεται και από τα τρόπαια του πρωταθλητή Ελλάδας και του Κυπελλούχου Ελλάδας.

Θα γνωρίζετε όλοι πως το τρόπαιο του Μουντιάλ είναι το πλέον πανάκριβο και αναγνωρίσιμο έπαθλο στον κόσμο. Brand name από τα λίγα. Ομοίως και του Euro, του Τσάμπιονς Λιγκ, του Europa League, αλλά και των κορυφαίων εθνικών διοργανώσεων. Θυμηθείτε το Κυπελλο Αγγλίας, το πρωτάθλημα Αγγλίας ή το πρωτάθλημα Γερμανίας με τον υπέροχο δίσκο.

Θα μπορούσαν και οι δικοί μας να είχαν επιλέξει ένα συγκεκριμένο τρόπαιο για τις διοργανώσεις τους, στο οποίο θα αναγράφονταν όλοι οι νικητές και θα προστίθονται οι επόμενοι. Τρόπαιο μόνιμο, πιστό αντίγραφο του οποίου θα δίνεται στο νικητή κ.ο.κ.

Αλλά αυτά αφορούν σοβαρά πρωταθλήματα, σοβαρές Ενώσεις και ουχί το ελληνικό μπάχαλο του ανυπόληπτου ελληνικού ποδοσφαίρου. Του οποίου τον τελικό μήτε στην Πρίστινα ήθελαν, μήτε στο Σουδάν… 

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech