Η άγνωστη ιστορία για τη δημιουργία της Ένωσης Γλαύκου Έσπερου ΑΟΠΑ

Παρασκευή, Μάιος 19, 2023 - 6:00μμ
Οι συγχωνεύσεις πίσω από τη συγχώνευση

Τι σχέση έχει το μπάσκετ με την αρχαία σοφία; Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά σε αυτά που έλεγαν ο Δημόκριτος και ο Αίσωπος και θα καταλάβει.

«Από ομονοίης τα μεγάλα έργα» λοιπόν και «η ισχύς εν τη ενώσει».

Για να μην αναφέρουμε και την αρχαιοελληνική παροιμία ότι «μία μέλισσα μέλι ου ποιεί».

Ο Εσπερος ΑΟΠΑ τη σεζόν 1994-1995 την εποχή των ανοικτών γηπέδων. Όρθιοι οι Βαγγέλης Φλωράτος (προπονητής), Φώτης Σπηλιωτόπουλος, Γιάννης Διαμαντόπουλος, Γιώργος Φλωράτος, Νίκος Κορδολαίμης, Βαγγέλης Αποστόλου (έφορος) και καθιστοί οι Νίκος Ρουμελιώτης, Κώστας Σπηλιόπουλος, Νίκος Σολωμός, Κώστας Μαρλαφέκας και Γιάννης Αγαλόπουλος.

Όλα αυτά τα επεξεργάστηκαν οι άνθρωποι του Γλαύκου και του Εσπερου ΑΟΠΑ και προχώρησαν το περασμένο καλοκαίρι στη δημιουργία μιας νέας ομάδας στο μπάσκετ της ΕΣΚΑ-Η. Ο λόγος για την Ενωση Γλαύκου Εσπερου ΑΟΠΑ ή σκέτο Ενωση όπως προτιμούν και οι ίδιοι οι… Ενωσίτες, η οποία ξεκίνησε να διαγράφει τη δική της πορεία στις εθνικές κατηγορίες της ΕΟΚ, αλλά και στα ηλικιακά πρωταθλήματα.

Το αξιοπρόσεκτο, όμως, με την Ενωση είναι ότι αποτελεί προϊόν απανωτών συγχωνεύσεων. Όχι μόνο το 2022, αλλά και σε βάθος χρόνου.

Πας μη Γλαύκιος… Διακονιάρης

Από τη μια πλευρά, ο Γλαύκος, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2003 μέσα από τη συγχώνευση των τμημάτων μπάσκετ του Ατρομήτου Πατρών και της Δάφνης Πατρών, δύο σωματεία που είχαν κι έχουν περισσότερο ποδοσφαιρικό πρόσωπο και λειτουργία.

Οικογενειακό δείπνο του Γλαύκου στα τέλη της 10ετίας του 2000. Από αριστερά οι Γιάννης Καμπέρος, Κώστας Μακρυπόδης, Ανδρέας Μακρυπόδης, Αλέκος Πολυδωρόπουλος  (τότε προπονητής της ομάδας) και Γιάννης Μακρυπόδης.

Οι δύο σύλλογοι διατηρούσαν την έδρα τους στη συνοικία Ζαρουχλέικα της νότιας-νοτιοδυτικής Πάτρας, η οποία βρίσκεται κοντά στο ποταμό Γλαύκο, που αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσης για τη νέα ονομασία του συλλόγου, αλλά και για το γνωστό σύνθημα των κατοίκων της περιοχής που έκαναν λογοπαίγνιο με τον παραπόταμο του Διακονιάρη: «Πας μη Γλαύκιος Διακονιάρης».

Μέσα 10ετίας του 2000 και ο Γλαύκος, που τότε κατεβαίνει ως Δάφνη, έχει προπονητή τον Μάκη Γιατρά. Δίπλα του οι Χρήστος Τερζής, Ανδρέας Μπελεκούκιας, Παναγιώτης Σταυρόπουλος, Σαμψών Χαριτωνίδης, Γιώργος Παρασκευόπουλος, Σταύρος Κάλλης, Μάκης Φραγκισκάτος και άλλοι.

Στην πορεία του χρόνου, ο Γλαύκος απέκτησε και το δικό του σπίτι, μια παλιά αποθήκη του παλαιού εργοστασίου της «Πειραϊκής-Πατραϊκής» την οποία μετέτρεψε σε μια αθλητική κυψέλη, αλλά και σε μια καυτή έδρα. Μάλιστα, οι εργασίες στο εν λόγω κλειστό γυμναστήριο συνεχίζονται και σήμερα, με την εγκατάσταση να μετονομάζεται, πλέον, σε κλειστό γυμναστήριο Κρύα Ιτεών (η ονομασία της περιοχής). Όλοι, όμως, στην Πάτρα συνεχίζουν να αποκαλούν τον εν λόγω χώρο ως «Αποθήκη», εξαιτίας της παλιάς του χρήσης στα χρόνια της βιομηχανικής ακμής της Ελλάδας.

Ο Εσπερος ΑΟΠΑ στην πρώτη του παρουσία στην ΕΣΚΑ-Η. Ορθιοι από αριστερά οι Γιώργος Κατσαϊτης, Διονύσης Λάγιος, Αποστόλης Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Λιούρδης, Γιάννης Κατσιγιάννης, Ροντογιάννης, Θράσος Κατηφόρης και καθιστοί οι Διονύσης Παστός, Ηλίας Παναγόπουλος, Γιάννης Καλλίγας, Τάσος Φασουλής, Ακης Ξένος.

Ο «γάμος» Έσπερου και Παναγιάς Αλεξιώτισσας

Από την άλλη πλευρά, ο Εσπερος ΑΟΠΑ δημιουργήθηκε το 2004, μέσα από τη συγχώνευση του Εσπερου Πατρών (ίδρυση 1978) και του Α.Ο. Παναγιάς Αλεξιώτισσας (ίδρυση 1987). Η ομάδα είχε για χρόνια ως έδρα της το δημοτικό κλειστό γυμναστήριο της Παναγίας Αλεξιώτισσας (ήταν ακόμη ανοικτό όταν το χρησιμοποιούσε ο ομώνυμος σύλλογος της Αλεξιώτισσας), μέχρι την περσινή σεζόν, όταν επιχειρήθηκε μια συνεργασία με τον Απόλλωνα και μια «μετακόμιση» στο «κλειστό» των «μελενόλευκων» στην Περιβόλα, η οποία, όμως, τελικά δεν προχώρησε.

28 Οκτωβρίου 1999. Ο τότε προπονητής του Εσπερου Βαγγέλης Φλωράτος και ο πάγκος της ομάδας σε παιχνίδι με τον Κένταυρο.

Ο Εσπερος ΑΟΠΑ είχε αξιόλογη παρουσία στις εθνικές κατηγορίες του μπάσκετ όλα αυτά τα χρόνια, όμως το κύριο βάρος του το έριχνε πάντα (κι εξακολουθεί να το ρίχνει) στις ηλικιακές του ομάδες από τις οποίες έχουν ξεπηδήσει παίκτες που έπαιξαν στις Εθνικές ομάδες και στη Basket League, όπως π.χ. ο Νίκος Δίπλαρος και ο Νίκος Τσιακμάς.

17 Μαΐου 2000. Ο Γιώργος Αγγελής ανοίγει σαμπάνια για την άνοδο της Παναγίας Αλεξιώτισσας στη Γ΄ Εθνική.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα, το οποίο μας θύμισε αυτό που έλεγε ο Αριστοτέλης: «Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του».

Ο Α.Ο. Παναγίας Αλεξιώτισσας τη σεζόν 1995-1996. Ορθιοι από αριστερά οι Γιώργος Αγγελής, Δ. Φλωράκης, Γιώργος Φραγκούλης, Ν. Παυλίδης, Ηλ. Κατσάμπας, Φ. Τρικόγιας, Ανδρέας Φενερλής και καθιστοί οι Ν. Μαντάς, Χρήστος Λιοφάγος, Ηλ. Σκούτας, Ν. Δευτεραίος και Γιώργος Καπογιαννόπουλος.

Και κάτι τελευταίο: Από τον πάγκο τόσο της Δάφνης, όσο και του Εσπερου ΑΟΠΑ είχε περάσει ο Μάκης Γιατράς, στις εποχές πριν από τη συνεργασία του με τον Προμηθέα. Αλλά και από τον πάγκο της Παναγίας Αλεξιώτισσας και μετέπειτα του Εσπερου ΑΟΠΑ, αλλά και αργότερα από την τεχνική ηγεσία του Γλαύκου είχε περάσει και ο Νίκος Βουρνάς, ο προπονητής που είχε ανεβάσει στα μέσα της 10ετίας του 2000 την Ολυμπιάδα από τα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ-Η στη Basket League.

Η πρωταθλήτρια ομάδα Α1 ΕΣΚΑ-Η της Παναγίας Αλεξιώτισσας το 2000. Όρθιοι από αριστερά οι Ανδρέας Καράμπελας (μέλος σταφ), Ηλίας Παναγόπουλος, Γιώργος Αγγελής, Γιάννης Μπαζίνας, Δημήτρης Λιούρδης, Διονύσης Λάγιος, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Φίλιππος Ροδόπουλος (προπονητής), Χρήστος Παπαμικρός (πρόεδρος) και καθιστοί οι Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Αντώνης Τζατζαδάκης, Φώτης Παναγόπουλος, Γιώργος Γαλάνης, Γιώργος Τσιμιγκάτος, Χρήστος Τσαρμπόπουλος, Θράσος Κατηφόρης, Νίκος Δευτεραίος (έφορος).

Ειδική αναφορά, όμως, θα πρέπει να γίνει και στον σημερινό πρόεδρο της Ενωσης, Κώστα Μαρλαφέκα, ο οποίος υπήρξε παίκτης του Εσπερου Πατρών στα ΄90ς, ενώ ηγήθηκε διοικητικά του συλλόγου και όταν είχε τη μορφή του Εσπερου ΑΟΠΑ.

19 Δεκεμβρίου 2002. Ο προπονητής του Εσπερου Κώστας Ζωγόπουλος δίνει οδηγίες στους παίκτες του.

Από την πλευρά του Γλαύκου, διοικητικά ηγήθηκαν οι Γιάννης Καμπέρος, Κώστας Μακρυπόδης, Γιώργος Παρασκευόπουλος, Βαγγέλης Λυριντζής και Θόδωρος Σκόνδρας.

Μονομαχία Εσπερου και Παναγίας Αλεξιώτισσας και συγκεκριμένα Αντώνη Λογοθέτη και Δημήτρη Λιούρδη στο βοηθητικό του «Τόφαλος».

Η Ενωση, λοιπόν, όπως ήδη έχετε καταλάβει δεν πήρε τυχαία το όνομά της, ούτε ήρθε σαν πυροτέχνημα στον χώρο του μπάσκετ. Με βάση όλα όσα διαβάσατε, πρόκειται για Οργανισμό με παρελθόν, με παρόν και με μέλλον.

Αυτή ήταν η άγνωστη ιστορία πίσω από τη συνεργασία Γλαύκου και Εσπερου ΑΟΠΑ.

πηγη: basket.gr

Υποστήριξη: SilkTech