Υπό κράτηση πρώην αθλητικός παράγοντας της Πάτρας για κατασκοπεία σε βάρος των ΗΠΑ

Πέμπτη, Μάιος 18, 2023 - 12:01πμ
Στο Παρίσι

Πέντε ποινικές υποθέσεις που αφορούν σε άτομα που κατηγορούνται για κλοπή ή παράνομη μεταφορά τεχνολογίας των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις στην Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι υποθέσεις και οι συλλήψεις που σχετίζονται με αυτές, ήταν οι πρώτες ενέργειες επιβολής που έλαβε μια νέα ομάδα του υπουργείου δικαιοσύνης με σκοπό να αποτρέψει την κλοπή κρίσιμων τεχνολογιών των ΗΠΑ.

Οι πέντε υποθέσεις που ασκήθηκαν από την Disruptive Technology Strike Force εκτείνονται σε τρεις πολιτείες και περιλαμβάνουν κατηγορίες εναντίον πολλών κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών για παραβάσεις εξαγωγών, λαθρεμπόριο και κλοπή εμπορικών μυστικών.

Μια από τις συλλήψεις αφορά σε Έλληνα υπήκοοΤο όνομά του δίνεται στη δημοσιότητα από το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ και είναι 59 ετών. 

Συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της επίλυσης της διαδικασίας έκδοσης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ

O συλληφθείς  είναι ένας πολύ γνωστός Πατρινός. Να αναφέρουμε πως το όνομα δόθηκε απευθείας στη δημοσιότητα από το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Κατηγορήθηκε στη Νέα Υόρκη για συνωμοσία και λαθρεμπορία για απάτη και επίσης για φερόμενη απόκτηση περισσότερων των 10 διαφορετικών τύπων ευαίσθητων τεχνολογιών των ΗΠΑ για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.

Το έγγραφο με το κατηγορητήριο για τον γνωστό πατρινό
* Του Γιάννη Πομώνη
«Υπεράνω πάσης υποψίας»: Ο Μπογονικολός ασχολείτο με το εμπόριο αμυντικής τεχνολογίας, όμως εκτός αυτού, είχε κάνει focus στις εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και δη αυτή του blockchain και των κρυπτονομισμάτων, μιας και ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με αυτά.
Άλλωστε, είχε περίπου 35 έτη εμπειρίας επάνω στην υψηλή τεχνολογία, υπερηφανευόμενος πάντα για τις συνεργασίες του με κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες και σημερινούς «θρύλους» της τεχνολογίας, καθώς και για το γεγονός ότι στα "«γεννοφάσκια» του Blockchain είχε παρουσιάσει το δικό του κρυπτονόμισμα.
Έχει γράψει βιβλία για το Blockchain (τελευταίο το «Η Νέα Οικονομία του Blockchain») ενώ αρθρογραφούσε μέχρι πρόσφατα στον Τύπο, δίνοντας πάντα έμφαση στην ανάγκη να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στην υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία.
Με την Ελλάδα δήλωνε αιώνια ερωτευμένος και πιστός. Ως γιος στρατιωτικού -του αντισυνταγματάρχη Πεζικού Δημητρίου Μπογονικολού (1933-2011)- και περηφανευόταν πάντοτε για τη θητεία του, ως αξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό.
Όπως και περηφανευόταν και στα social media για κάποια κομμάτια της τεράστιας συλλογής του για την Επανάσταση του 1821.
Το παράσημο του Ναυάρχου Κριεζή, το έγγραφο εκλογής των Ανδρέα Λόντου, Χ. Σισίνη και Π. Χαλικιόπουλου ως πληρεξουσίων Γαστούνης για την Εθνοσυνέλευση του 1843 και, κυρίως, την ανέκδοτη επιστολή της εποχής του Αγώνα από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Επειδή, όπως σημείωνε, ξεκίναγε με την προσφώνηση «Αδελφοί Έλληνες».
Σχολείο πήγε στο Κιλκίς και, το 1987, αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Μεταπτυχιακό πήρε αρκετά χρόνια αργότερα, το 2000, από το Τμήμα Κυβερνητικής του Εθνικού Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Στην Ουκρανία ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Εθνικής Ακαδημίας Διοίκησης.
Όπως γράφει ο ίδιος στο βιογραφικό του, "από το 1987 Προέδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και κύριος μέτοχος εταιριών στους τομείς της πληροφορικής, εκπαίδευσης και των υπηρεσιών συμβούλου διοίκησης και Ευρωπαικών Εργων στην Ελλάδα ( Πάτρα, Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Κοζάνη) και στο εξωτερικό , Βέλγιο ( Βρυξέλλες) , Λονδίνο, Ουκρανία ( Χάρκοβο, Κίεβο) , Ρωσία (Μόσχα) και Βουλγαρία. Διοίκηση Εργων στους τομείς της υποστήριξης επιχειρήσεων , πληροφορικής ,κατάρτισης και περιφερειακής ανάπτυξης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικού προυπολογισμού άνω των 300.000.000 ευρώ.Εμπειρογνώμων σε Επιτροπές της Ευρωπαικής Επιτροπής, του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών (UNICE) στους τομείς υποστήριξης των επιχειρήσεων, της καινοτομίας, της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, της κατάρτισης και των σχέσεων με τρίτες χώρες. Σύμβουλος γιά Ευρωπαικά θέματα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου κ Δυτικής Ελλάδας. Αξιολογητής του Μητρώου Αξιολογητών του Ν.3299/04 της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.Ειδικός εμπειρογνώμονας και αξιολογητής έργων της Ευρωπαικής Επιτροπής , Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία της Πληροφορίας. Yπεύθυνος έργου στο έργου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υπουργείου Εξωτερικών «Δίκτυο Προστασίας Καταναλωτών στα Δυτικά Βαλκάνια – Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο».
Το 1993 ίδρυσε τη «Ζευς Συμβουλων» και το 1995 την Aratos Technologies σε Αθήνα και Πάτρα, η οποία θα γινόταν η μητρική του Ομίλου που θα δημιουργούσε. Οι δουλειές πήγαιναν καλά και "απλώθηκε" σε διάφορες χώρες, αρχικά στο Βέλγιο, στη συνέχεια στη Μεγάλη Βρετανία και τελικά στην Ολλανδία, όπου απέκτησε σοβαρά ερείσματα στην ολλανδική αμυντική βιομηχανία. Από τις σπουδές του στο Χάρκοβο, «δικτυώθηκε» στην Ουκρανία, όπου αναδείχθηκε μέλος του ΔΣ του CSI (Centre of Science Initiatives) του Εθνικού Πανεπιστημίου Αεροπορίας της Ουκρανίας, ενώ είχε την ιδέα να αδελφοποιηθεί το Χάρκοβο με την Πάτρα.
Στο μεταξύ, στην Ελλάδα είχε κάνει ήδη «όνομα». Στο ευρύ κοινό ήταν πιο γνωστός από τη θητεία του ως πρόεδρος του τμήματος βόλλευ και ως μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το 2004, όταν παραιτήθηκε, ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε το 25% της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, κάτι που δεν έκανε, αφού τελικά αγόρασε την ομάδα μπάσκετ Ολυμπιάδα Πατρών- αν και το 2009 ξανα «φλέρταρε» με την εξαγορά της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, όπως και της ΚΑΕ ΑΕΛ, χωρίς επιτυχία, ενώ ασχολήθηκε και με την ομάδα μπάσκετ του Παγκρατίου.
Στο μεταξύ η Aratos Group γιγαντωνόταν, ανοίγοντας θυγατρικές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και την Ολλανδία και ο Μπογονικολός μετακόμισε αναγκαστικά στην Αθήνα, όπου βρίσκονταν και τα γραφεία της Aratos. Οι περισσότερες εξ αυτών ασχολούνταν με θέματα όπως οι «τεχνολογίες που αφορούν το Διάστημα», η «Εσωτερική Ασφάλεια» (Homeland Security) και οι τεχνολογίες Blockchain που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κρυπτονομίσματα. Δορυφόροι, διαστημόπλοια, drones, τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογία blockchain ήταν οι «εξειδικεύσεις» του ομίλου του, ο οποίος συμμετείχε σε διαγωνισμούς για αμυντικό υλικό σε Ελλάδα, Ολλανδία, Κύπρο, καθώς και άλλες χώρες.
Μάλιστα, το 2021, μία από τις θυγατρικές του ήταν φιναλίστ στο NATO Innovation Challenge για διαστημικές εφαρμογές για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια. Ήδη, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, από το 2017, ο Μπογονικολός φέρεται να συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης και τεχνολογίες διπλής χρήσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός φέρεται ότι προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Νίκος Μπογονικολός, ο οποίος είχε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια έντονη κοινωνική δραστηριότητα, είχε κάνει άλλη μία, την τελευταία του δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό: Ένα υποβρύχιο drone υποβοήθησης καθαρισμού υφάλων σκαφών. Είχε προτείνει ή εξελίξει και άλλα συστήματα, όπως ένα (ολλανδικής κατασκευής) δίκτυο drones που θα επόπτευαν τις γραμμές του ΟΣΕ, ή ένα δορυφορικό σύστημα επόπτευσης των καμένων εκτάσεων για την πάταξη της καταπάτησης. Στα τέλη Απριλίου βρέθηκε στο Παρίσι και, την 9η Μαϊου, ανέβαζε στον λογαριασμό του στο Facebook φωτογραφίες του με διοικητικά στελέχη των αμυντικών βιομηχανιών της Ολλανδίας, από την έκθεση DEFEA, με Ουκρανούς να του επισημαίνουν στα σχόλια ότι η χώρα τους "χρειάζεται βοήθεια με όπλα". Λίγο αργότερα, θα ανακοινωνόταν η σύλληψή του...
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
Επιχειρηματίας, ομιλητής σε συνέδρια, συγγραφέας, παράγοντας στον αθλητικό χώρο και επικεφαλής ενός ομίλου που ασχολείται με το εμπόριο αμυντικής τεχνολογίας.
Είναι ο 60χρονος Πατρινός, Νίκος Μπογονικολός, τον οποίο κατηγορούν οι ΗΠΑ για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, για να αναπτύξει η Μόσχα οπλισμό νέας γενιάς.
Μιλώντας στο MEGA ο δικηγόρος του επιχειρηματία, Νίκου Μπογονικολού, Νίκος Ζήνδρος, έκανε λόγο για παρερμηνεία της κατηγορίας, καθώς δεν πρόκειται για κατασκοπεία.
«Ο κ. Μπογονικολός είναι πολύ γνωστός επιχειρηματίας, πανευρωπαϊκά σε όσους είναι στο πεδίο των υψηλών τεχνολογιών, ηγείται μιας σειράς εταιριών υψηλής τεχνολογίας. Υπάρχει ένα αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο ζητεί τη σύλληψη και την έκδοσή του από το Παρίσι στην Ουάσιγκτον με την κατηγορία της συνωμοσίας υπέρ της Ρωσίας και εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη λαθρεμπορία ηλεκτρονικών ειδών.
Πρακτικά αφορά ένα πολύ μικρό μέρος συναλλαγών που έκανε με μία εταιρία του, περίπου 7 συναλλαγές, με εταιρίες που προμηθεύτηκε υλικά, νόμιμα, τα οποία όμως όφειλε να υπογράψει ένα πιστοποιητικό τελικής χρήσης».
Σε αυτό το σημείο ξεκινά η αιτίαση των αμερικανικών Αρχών ότι τελικός χρήστης δεν ήταν ο ίδιος, αλλά τα υλικά που προμηθεύτηκε είχαν διαδρομή σε τρίτους και δη σε Ρώσους.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, τα υλικά αυτά ο Νίκος Μπογονικολός τα προμηθεύτηκε πριν «την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
«Δεν του τα πώλησαν εμπιστευτικά. Του τα πώλησαν υπό τη δέσμευση ότι δε θα τα προωθήσει σε μια τρίτη χώρα».
Σύμφωνα με τον κ. Ζήνδρο, ο κ. Μπογονικολός «ποτέ δεν παραβίασε το πιστοποιητικό. Ενδεχομένως να παραβιάστηκε από τους φορείς στους οποίους τα μεταπώλησε. Τελικός χρήστης είναι ο ίδιος, το δίδει σε τρίτο πρόσωπο υπό την προϋπόθεση ότι πήρε την έγκριση του πωλητή. Συνέβη αυτό, πλην όμως, κατά την αιτίαση, δεν επωλήθη στον τρίτο που δήλωσε, αλλά είχε άλλη διαδρομή».
Νικόλαος Μπογονικολός: Κατηγορείται ότι παραβίασε τον κανόνα του τελικού χρήστη
Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα» μίλησε για τις ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση του Νίκου Μπογονικολού, ο οποίος κατηγορείται από τις αμερικανικές Αρχές για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, κατηγορείται ότι βοήθησε τη Μόσχα να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων.
Κατά του Έλληνα επιχειρηματία ασκήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ποινική δίωξη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο.
Στο φως της δημοσιότητας έχουν έρθει μηνύματα, emails, και συνομιλίες που περιλαμβάνονται στην αναφορά των αμερικανικών αρχών και στοιχειοθετούν την δράση του Έλληνα επιχειρηματία.
Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, έφερε στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για την υπόθεση.
Συγκεκριμένα, το MEGA επικοινώνησε με τον νομικό εκπρόσωπο του Νίκου Μπογονικολού, και όπως είπε ο πελάτης του, αντικρούει την κατηγορία και λέει πως οι ΗΠΑ τον κατηγορούν πως πήρε τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και τα παρέδωσε στη Ρωσία, παραβιάζοντας τον κανόνα του τελικού χρήστη.
Όπως λέει, δεν υπάρχει καμία σχετική απόδειξη για κάτι τέτοιο και αναφέρει πως εκείνος έδωσε τα σχετικά προϊόντα σε εταιρίες ευρωπαϊκές και δεν γνωρίζει αν οι ίδιες οι εταιρίες το πούλησαν στο ρωσικό κράτος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν υποσχεθεί πως θα δώσουν αναλυτικότερο πόρισμα 50 σελίδων όπου θα αναλύουν τις συνομιλίες και αυτό είναι που αναμένει.

Ο Πατρινός επιχειρηματίας, Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη στις 9 Μαΐου στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ του Παρισιού.
Εκκρεμούσε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις αμερικανικές Αρχές, οι οποίες τον κατηγορούν ότι βοήθησε τη Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων, διακινώντας λαθραία τεχνογνωσία και εξοπλισμούς μέσω του δικτύου εταιρειών του.
Όμως το βράδυ της Τρίτης 9 Μαΐου κανείς από όσους επέβαιναν στο αεροσκάφος που απογειώθηκε από την Αθήνα και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Παρισιού, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αποβίβασή που τους έκανε να δυσανασχετήσουν είχε να κάνει με ένα «κατασκοπευτικό» θρίλερ που εκτείνεται από την Ουάσινγκτον μέχρι τη Μόσχα και έχει φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μεταξύ των επιβαινόντων και ο Πατρινός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της εταιρίας αμυντικού εξοπλισμού Aratos, ο 59χρονος Νίκος Μπογονικολός, ο οποίος είχε προγραμματίσει να παραστεί σε μία έκθεση αμυντικών συστημάτων στη Γαλλία ωστόσο δεν πίστευε πως όταν έμπαινε στο αεροσκάφος θα κατέληγε μετά από λίγες ώρες υπό κράτηση.
Πριν προλάβει να αποβιβαστεί ο Νίκος Μπογονικολός Γάλλοι αστυνομικοί του αεροδρομίου τον πλαισίωσαν και τον ενημέρωσαν ότι σε βάρος του είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα κρατηθεί.
Οι οδηγίες των ΗΠΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αμερικανικές αρχές είχαν δώσει σαφείς οδηγίες στη γαλλική αστυνομία: Ο Μπογονικολός θα ταξίδευε με συγκεκριμένη πτήση για τη Γαλλία με σκοπό τη συμμετοχή του στην έκθεση. Ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για τη σύλληψή του αφού θα είχε εγκαταλείψει το ελληνικό έδαφος και θα αποφεύγονταν νομικά εμπόδια για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν είχε αντιληφθεί ποτέ ότι οι επικοινωνίες και τα ταξίδια του είχαν μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών διωκτικών αρχών από το 2017. Αρχικά οι ηλεκτρονικές συνομιλίες του με στελέχη ρωσικών εταιριών ενός δικτύου που ελέγχεται από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί και στη συνέχεια ένα ταξίδι στη Μόσχα στο οποίο τα διωκτικά έγγραφα αναφέρουν ότι εξηγήθηκαν ευαίσθητες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά διωκτικά έγγραφα και το κατηγορητήριο που έχουν στα χέρια τους οι Γάλλοι, από την περίοδο εκείνη η εταιρία του κατηγορείται ότι διοχέτευε σε ρωσικές εταιρίες εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που αφορά σε εξαρτήματα κβαντικών υπολογιστών και πυρηνικών επιταχυντών. Οι ΗΠΑ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία προσέθεσαν στη νομοθεσία τους απαγορεύσεις εξαγωγών προϊόντων δικής τους παραγωγής που συνδέονται με στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Η ελληνική εταιρία φέρεται ότι παραβίασε τη συγκεκριμένη νομοθεσία και γι' αυτό κινήθηκε ποινική διαδικασία σε βάρος του επιχειρηματία, ύστερα από έρευνα του FBI.
Το ερευνητικό κέντρο
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες και όπως προκύπτει από τα γαλλικά διωκτικά έγγραφα, αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών βρέθηκαν εννέα συναλλαγές της εταιρείας Aratos Systems BV, που ανήκει στον ίδιο όμιλο και έχει έδρα την Ολλανδία, με αντίστοιχες προμήθειες τέτοιου εξοπλισμού μέχρι και το 2020. Πρόκειται για αγορές που έγιναν από βρετανικές εταιρίες, οι οποίες μετά τη ρωσική εισβολή μπήκαν και αυτές στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ ως εταιρίες που συνεργάζονται με τη Ρωσία.
Από τις αγορές αυτές, στις έξι περιπτώσεις η Aratos υποστηρίζει ότι κράτησε τον εξοπλισμό για δικό της λογαριασμό. Στις τρεις όμως τα εξαρτήματα κατευθύνθηκαν σε ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν προσκομιστεί στη βάση δεδομένων για τη διακίνηση τέτοιου εξοπλισμού. Σε τέτοιες περιπτώσεις αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού η παραλήπτρια εταιρία υποχρεούται να αναφέρει πού θα καταλήξει. Η Aratos δήλωσε ότι είναι η ίδια end user, δηλαδή τελικός αποδέκτης των αγορών στις έξι περιπτώσεις.
Στις άλλες τρεις το end user certificate, δηλαδή το πιστοποιητικό τελικού χρήστη, εκδόθηκε για το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο στο οποίο πωλήθηκε από την Aratos ο εξοπλισμός ύστερα από ενημέρωση και άδεια της βρετανικής εταιρίας που έκανε την αρχική πώληση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο κέντρο περιλαμβάνεται στην ίδια έρευνα των αμερικανικών αρχών, ενώ βρίσκεται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Εξάλλου στο «μικροσκόπιο» τέθηκε και εταιρία στο Αμβούργο της Γερμανίας, η οποία σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα, χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφόρτωση εξοπλισμού προς τις ρωσικές εταιρίες.
Κεραίες ιδανικές για συνθήκες πεδίου μάχης θα τοποθετούνταν σε πλοία αναψυχής!
Η θυγατρική της Aratos πάντως στην Ολλανδία διαβεβαίωσε εγγράφως στις εταιρίες ότι ήταν αυτή που θα χρησιμοποιούσε τον εξοπλισμό. Ενδεικτικό είναι ότι για την αγορά φίλτρων εγκοπών με ρύθμιση μικροκυμάτων, που έχουν κατασκευαστεί στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, στο έγγραφο του τελικού αποδέκτη περιλαμβάνεται και δήλωση στην οποία η ελληνική εταιρία αναφέρει πως «δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα φίλτρα εγκοπής για ανάπτυξη ή κατασκευή όπλων, ποτέ για όπλα μαζικής καταστροφής όπως πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα και πυραύλους» και ότι «ποτέ δεν θα μεταπωλήσουμε χωρίς γραπτή συγκατάθεση από τον Ευρωπαίο διανομέα ή αρχικό κατασκευαστή».
Στην προκειμένη περίπτωση η αιτιολογία της αγοράς από την Aratos ήταν ότι θα χρησιμοποιήσει τα φίλτρα για δορυφορικό ραδιοεξοπλισμό της ίδιας της εταιρίας. Σε άλλη προμήθεια και συγκεκριμένα κεραιών που είναι ιδανικές για συνθήκες πεδίου μάχης και μπορούν να προσαρτηθούν σε τεθωρακισμένα οχήματα, η ελληνική εταιρία με βάση την Ολλανδία ανέφερε ότι θα τοποθετούνταν σε πλοία αναψυχής!
«Δεν συνδέονται τα αδικήματα»
Το νομικό επιτελείο του Έλληνα επιχειρηματία αναμένεται να αντικρούσει στο επόμενο διάστημα το αμερικανικό κατηγορητήριο, με το σκεπτικό ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Μπογονικολός στις ΗΠΑ τιμωρούνται με κάθειρξη 30 χρόνων το καθένα, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τα ίδια και όσα συνδέονται με αδικήματα του ελληνικού δικαίου είναι πλημμελήματα και οι ποινές είναι χαμηλές.
Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο συνήγορος υπεράσπισης του Έλληνα επιχειρηματία Νικόλαος Ζήνδρος τα αδικήματα της συνωμοσίας και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη λαθρεμπορία ηλεκτρονικών ειδών, όπως αυτά αναφέρονται στο αμερικανικό κατηγορητήριο, δεν έχουν κανένα ίδιο αδίκημα στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα. Μπορεί να γίνει μία σύνδεση μόνον με αυτό της παραβίασης των κανόνων περιορισμού ή κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 142Α του Ποινικού Κώδικα), που είναι πλημμέλημα.
«Τα υποτιθέμενα τελεσθέντα αδικήματα έλαβαν χώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος, επομένως πρέπει να αντιμετωπιστούν με τους ευρωπαϊκούς νόμους και όχι όσα προβλέπονται στις ΗΠΑ», σχολίασε ο κ. Ζήνδρος.
Στις περιπτώσεις έκδοσης Ευρωπαίων πολιτών σε τρίτες χώρες η αντιμετώπιση της υπόθεσης σχετίζεται πάντα με την αντιστοιχία του δικαίου. Οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ στα αναλυτικά έγγραφα που καλούνται να διαβιβάσουν στη γαλλική δικαιοσύνη πρέπει να έχουν κάνει τη σχετική αντιστοιχία. Ήδη πάντως, οι γαλλικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει αντίστοιχη περίπτωση με ακριβώς τα ίδια αδικήματα.

Υποστήριξη: SilkTech