Η μέρα που η Ελλάδα πάτησε κορυφή!

Κυριακή, Απρίλιος 9, 2023 - 12:00μμ
Είκοσι χρόνια από τον θρίαμβο του Βασίλη Αναστόπουλου να κατακτήσει τη «γαλάζια» φανέλα της γενικής κατάταξης το 2003 τερματίζοντας στη Μεγαλόπολη

Στις 6 Απιριλίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από εκείνη τη μαγική ημέρα που ο Πατρινός Βασίλης Αναστόπουλος έγινε ο δεύτερος Έλληνας που κέρδισε τον Γύρο Ελλάδας αλλά ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα που φόρεσε τη «γαλάζια» φανέλα στο τελικό βάθρο.
Είχε προηγηθεί η νίκη του Κανέλλου Κανελλόπουλου στο "Έπαθλο Αρχαιοτήτων" του 1981, διοργάνωση προπομπός του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, όταν ακόμα οι φανέλες των πρωτοπόρων ήταν «κίτρινες».
Ο Βασίλης Αναστόπουλος έχει αφιερώσει τη ζωή του στο άθλημα που τον ανέδειξε, είναι πλέον προπονητής της Soudal-Quickstep, μιας εκ των κορυφαίων ομάδων του World Tour, αλλά και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, Cycling Greece, .
Η «όμορφη» σύμπτωση είναι ότι στη φετινή διοργάνωση, που θα διεξαχθεί από τις 2 εώς τις 6 Μαϊου, στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, ο Γύρος στο 2ο ετάπ θα περάσει μέσα από τη Μεγαλόπολη, γενέτειρα του Αναστόπουλου, φέρνοντας στη μνήμη εκείνες τις στιγμές του 2003 και τους τρελούς πανηγυρισμούς που ακολούθησαν ξεσηκώνοντας την πόλη.

 Η Ελλάδα πάτησε κορυφή!

Αναστόπουλος: Αξέχαστα όσα έζησα
«Θυμάμαι ακόμα και σήμερα όλα τα τελευταία χιλιόμετρα εκείνου του ετάπ, αφού αγωνιζόμασταν στους ίδιους δρόμους που έκανα προπόνηση μικρός. Η στιγμή που πέρασα τη γραμμή του τερματισμού, θα μου μείνει για πάντα αξέχαστη» δηλώνει ο Αναστόπουλος και συνεχίζει:

«Όσα ακολούθησαν ήταν συγκλονιστικά: όλη η πόλη συγκεντρωμένη στην πλατεία, οι παιδικοί μου φίλοι να με πετάνε στον αέρα, η φωτογραφία με τους γονείς μου στο βάθρο, πραγματικά απίστευτες εικόνες και μοναδικά συναισθήματα, από αυτά που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει.

Είμαι σίγουρος ότι φέτος θα απολαύσουμε έναν άρτια οργανωμένο και αγωνιστικά θεαματικό Γύρο και εύχομαι να πανηγυρίσουμε επιτυχίες Ελλήνων αθλητών!».

Η περιγραφή του άθλου


Ήταν Παρασκευή 4 Απριλίου 2003, όταν διεξήχθη το 2ο ετάπ του Γύρου Ελλάδας, από τους Δελφούς στη Ναύπακτο, 128 χιλιόμετρα. Είχαν προηγηθεί ο πρόλογος στην Αθήνα και το 1ο ετάπ από την Αθήνα στο Δίστομο. Πρωτοπόρος της γενικής ήταν ο Αυστραλός Russel Van Hout. Πλησιάζοντας στον τερματισμό της Ναυπάκτου, ένα γκρουπ από 21 ποδηλάτες (ανάμεσα στους οποίους δε βρίσκεται ο Van Hout) είχε αποσπαστεί με μεγάλη διαφορά από το πελοτόν. Πανέξυπνα τοποθετημένος στα τελευταία μέτρα , ο Βασίλης Αναστόπουλος (που έτρεχε με την αυστριακή ομάδα Volksbank Ideal) πετάχτηκε μπροστά από όλους και πήρε τη νίκη, ενώ λίγη ώρα αργότερα, με τα μπόνους δευτερόλεπτα που είχε κερδίσει , ανέβηκε στο βάθρο για να φορέσει τη «γαλάζια» φανέλα.

Μετά το 3ο ετάπ, από την Πάτρα στην Ολυμπία, ο Αναστόπουλος συνέχισε να βρίσκεται στην κορυφή της γενικής, όμως οι διαφορές ήταν πολύ μικρές: στα 5" ακολουθούσε ο Βούλγαρος Κιρίλοφ, στα 6" ο Γιάννης Ταμουρίδης και στα 10" ο Τσέχος Φρίντε. Συνολικά οι πρώτοι 16 ποδηλάτες βρίσκονταν μέσα σε μόλις 27", δεν είχε δηλαδή κριθεί απολύτως τίποτα.

Είχε απομείνει το 4ο και τελευταίο ετάπ, από την Ολυμπία στη Μεγαλόπολη, την Κυριακή 6 Απριλίου. Στη διάρκεια της διαδρομής, ένα γκρουπ από 20 αθλητές ξέφυγε εξασφαλίζοντας σημαντικό χρονικό πλεονέκτημα. Όλα τα φαβορί βρίσκονταν μέσα στους αποσπασμένους και η αγωνία ήταν στο κόκκινο.

 Η Ελλάδα πάτησε κορυφή!

Η αποφασιστικότητα του Αναστόπουλου

Ήταν προφανές ότι τα μπόνους δευτερόλεπτα θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Ο Αναστόπουλος το γνώριζε καλά και ήταν αποφασισμένος να κρατήσει την πρωτιά και να πανηγυρίσει τη νίκη μέσα στη γενέτειρά του, μπροστά στους συντοπίτες του, στους φίλους και την οικογένειά του.

Στο σπριντ στον τερματισμό, ο Φρίντε πέρασε πρώτος, ο Κιρίλοφ δεύτερος και ο Βασίλης, με σηκωμένη τη σφιγμένη γροθιά, τρίτος, παίρνοντας τα 4 πολύτιμα δευτερόλεπτα που τον διατήρησαν στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης.

Η γιορτή στη Μεγαλόπολη μόλις είχε ξεκινήσει!
Η φιέστα μεταφέρθηκε στην κεντρική πλατεία, με όλη την πόλη συγκεντρωμένη να αποθεώνει τον Έλληνα πρωταθλητή κι "άξιο τέκνο" της! Οι πιο ενθουσιώδεις πέταξαν τον Αναστόπουλο στον αέρα, οι στιγμές της απονομής της «γαλάζιας» φανέλας στο βάθρο παραμένουν ακόμα και τώρα μοναδικές και συγκινητικές για Έλληνα ποδηλάτη σε τέτοιο αγώνα.

Ο θριαμβευτής Βασίλης Αναστόπουλος πόζαρε μαζί με τους υπερήφανους γονείς του και ο ίδιος, όπως και η Μεγαλόπολη, πέρασαν για πάντα στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του Γύρου Ελλάδας, τώρα πλέον ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, που περιμένει νέους θριάμβους Ελλήνων αθλητών.

Υποστήριξη: SilkTech